Lekker recept voor portobello burger
Zoek je een lekker recept voor een vega(n) burger? Dan moet je deze portobelloburger absoluut proberen. De portobello is op smaak gemaakt met miso pasta. Daarnaast 2 Aziatisch gekruide rauwkostsalades en een Aziatische guacamole. Kortom: een lekker Aziatisch smaakbommetje, die je bijvoorbeeld kunt eten als avondeten, of als lunch.
Wat is portobello?
Portobello is een paddenstoel. Het is een soort kastanjechampignon, maar dan een stuk groter. Ze hebben soms een doorsnede van maar liefst 12 cm. De gemiddelde portobello is echter iets kleiner van doorsnee. Daardoor heeft portobello een ideale maat om te dienen als vleesvervanger op een broodje burger.
Hoe bereid je portobello als vega burger?
De portobello marineer je met een marinade van miso pasta, rijstazijn en zonnebloemolie. Vervolgens smeer je de portobello aan beide kanten in met de marinade. De marinade hoeft niet heel lang in te trekken. Een paar minuten is voldoende. Grill de portobello’s daarna in een grillpan of op een grillplaat. Eerst met de bolle kant naar beneden en als laatste met de open kant naar beneden. Zo blijven alle sappen het beste behouden in de portobello. Je grillt de burger ongeveer 5 minuten aan beide kanten.
Welke toppings kies je op je vega(n) burger?
Op zich heb je aan deze gemarineerde portobello al genoeg op een broodje. Wil je echter voor de complete smaakervaring gaan, dan raad ik de volgende toppings aan:
- Rode kool (met rijstazijn en zonnebloemolie)
- Wortel (met rijstazijn en zonnebloemolie)
- Aziatische guacamole (avocado, met rijstazijn, sesamolie, citroensap en chillivlokken)
- (Vegan)Sriracha mayo
De sriracha mayo maak je heel eenvoudig zelf srirachasaus en citroensap door (vegan) mayonaise te roeren.
Ingredienten voor vegan portobello burger
Haal de volgende ingredienten in huis voor portobello burger voor 4 personen:
Portobello’s
- 4Ā portobello’s
- 2 eetlepels miso pasta
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels rijstazijn
Aziatische guacamole
- 2 avocado’s
- 1 theelepel rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
- 2 theelepel citroensap
- 1 mespuntje chilivlokken
- zout
Wortelsalade
- 150 gram wortel julienne gesneden
- 2 stengels bosui
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Rode kool salade
- 150 gram rode kool gesneden
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Sriracha mayo
- 4 eetlepels (vegan) mayonaise
- 1 eetlepel sriracha saus
- 1 eetlepel citroensap
Overig
- 4 hamburgerbroodjes
Optioneel, om te garneren
- sesamzaadjes
Vegan miso portobello burger met rauwkost
Ingrediƫnten
Portobello's
- 4 portobello
- 2 eetlepels miso pasta
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels rijstazijn
Aziatische guacamole
- 2 avocado
- 1 theelepel rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
- 2 theelepel citroensap
- 1 mespuntje chilivlokken
- zout
Wortelsalade
- 150 gram wortel julienne gesneden
- 2 stengels bosui
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Rode kool salade
- 150 gram rode kool gesneden
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Sriracha mayo
- 4 eetlepels (vegan) mayonaise
- 1 eetlepel sriracha saus
- 1 eetlepel citroensap
Overig
- 4 hamburgerbroodjes
Optioneel, om te garneren
- sesamzaadjes
Instructies
Portobello's
- Maak de marinade. Meng hiervoor de miso met de zonnebloemolie en rijstazijn. Smeer de portobello's aan beide kanten in met de marinade.
- Verwarm een grillpan of grillplaat. Bak de portobello's aan beide kanten (eerst de bolle kant naar beneden en daarna de binnenkant naar beneden, ongeveer 5 minuten per kant).
Aziatische guacamole
- Prak de avocado's, doe in een schaaltje. Voeg de rijstazijn, guacamole, sesamolie en citroensap toe. Breng op smaak met chilipeper en zout.
Wortelsalade
- Doe de julienne wortels in een schaaltje. Snij de bosui in ringen. Voeg toe aan de wortels. Breng op smaak met rijstazijn en zonnebloemolie.
Rode kool salade
- Doe de rode kool in een sschaaltje. Voeg de rijstazijn en zonnebloemolie toe en roer goed door.
- Bak de hamburgerbroodjes kort in de oven.
Sriracha mayo
- Meng de (vegan) mayo met de sriracha saus en citroensap
Broodje portobelloburger
- Snij doormidden. Smeer de onderkant in met de Aziatische guacamole en de bovenkantkant met sriracha mayonaise. Verdeel wat rode kool over de guacamole. Leg hierop een portobello. Verdeel de wortels erover en dek af met de bovenkant van het broodje.
Kidsproof tips
- Zo’n broodje portobello burger is misschien niet het eerste waar je aan denkt voor je kind.Ā
- Laat je kind zelf mee beslissen wat hij op zijn broodje wil. Misschien juist wel een portobello, of misschien juist niet?Ā
Review