Gezond snacken met springrolls

(Vegan) springrolls, ik ben er dol op! Ik vind het een super lekkere snack, waar je je zeker niet schuldig over hoeft te voelen. In tegenstelling tot loempia’s, hoef je springrolls namelijk niet te frituren. Je eet ze zo uit het vuistje nadat je ze hebt gevuld en opgerold! Daarnaast kun je er behoorlijke wat verse groente of zelfs fruit in kwijt! Zoals bij deze springrolls met mango, super lekker fris! Springrolls zijn wat mij betreft de ideale Guilt free snack ;).

Vegan springrolls

Eerder maakte ik deze vegan springrolls met gerookte tofu. Deze springroll variant ontwikkelde ik voor Springrolls Lent.

Voor dit recept heb ik er ook voor gekozen om de springrolls vegan te houden. De beide recepten lijken in veel opzichten op elkaar, maar dit recept heeft nog een extra touch; de eetbare bloemen én de zelfgemaakte gemarineerde tofu. Dit maakt de springrolls net een stukje specialer!

Springrolls met eetbare bloemen

Het bijzondere aan dit springroll recept, is dat ik er eetbare bloemen in verwerkt heb. Deze bloemen heb ik gekocht bij Look and Taste. Zij telen verschillende eetbare bloemen, afhankelijk van het seizoen. Met deze bloemen kun je de lekkerste gerechten nóg mooier te maken. Naast het prachtige uiterlijk van de bloemen, zijn ze ook bijzonder lekker! Verschillende onderzoeken tonen zelfs aan dat ze gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zoals het versterken van je immuunsysteem. Des te meer redenen voor mij om eens met de bloemen van Look and Taste aan de slag te gaan! (No spon trouwens, ik ben gewoon erg enthousiast!)

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

In dit gerecht heb ik de eetbare bloemen op een decoratieve manier verwerkt. Op elk rijstvel heb ik 2 à 3 bloemen gelegd. Doordat de rijstvellen transparant zijn, ziet dit er na het oprollen super fancy uit!

De lekkerste springrolls
Vegan springrolls met eetbare bloemen

Vegan springroll vulling

De rijstvellen van springrolls worden vaak gevuld met een basis van diverse groente, rijst of noedels en aangevuld door een vlees – en of visproduct. Voor mijn vegan springrolls variant heb ik gekozen voor een plantaardige vleesvervanger, namelijk tofu. Dit is een ideale vleesvervanger voor zowel vegetariërs als veganisten. Daarnaast is tofu ook nog eens rijk aan eiwitten én goed verkrijgbaar in alle supermarkten. Ik ben er helemaal fan van!

Ben jij ook zo fan van tofu? Tofu: 10 x de lekkerste vega recepten met tofu in dit blog deel ik mijn top 10 favoriete recepten met tofu!

Tofu marineren

De lekkerste gerookte tofu maak je vrij eenvoudig zelf. De truc zit ‘m in de marinade. Voor dit recept heb ik een eigen marinade ontwikkeld, en lekker dat die is!! De ingrediënten hiervoor zijn:

  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gembersiroop
  • 1-2 theelepels rookaroma 
  • 3 eetlepels sweet chili saus

De ingrediënten voor de marinade doe je samen in een kom. Even goed door elkaar mengen en je marinade is klaar! Voeg de tofublokjes toe en laat dit voor ongeveer 20 minuten intrekken. Des te langer je de tofu in de marinade laat staan, des te beter worden alle smaken opgenomen. Precies dát maakt de tofu in dit gerecht zo enorm smaakvol!

De lekkerste springrolls
Vegan springrolls met eetbare bloemen

Een springroll feestje

Wil jij het eten van deze springrolls nóg leuker maken? Dan heb ik een leuke tip voor je! Maak van je Vietnamese maaltijd een springroll monkey platter. Hiermee creëer je een waar feestje aan tafel! Als je de springrolls op deze wijze serveert, kan iedereen zijn eigen rijstvel naar wens vullen.
Serveer de ingrediënten op een groot bord, in losse bakjes of bijvoorbeeld op een snack/borrel schaal met meerdere vakjes.

Het creëren van een monkey platter is trouwens een super allround tip! Eerder maakte ik bijvoorbeeld een Mexicaanse monkey platter een poké bowl met monkey platter tip en deze pita falafel monkey platter!

Tip! Vierkante rijstvellen i.p.v ronde

Tot slot heb ik een belangrijke tip die ik je wil meegeven. Gebruik vierkante rijstvellen in plaats van ronde rijstvellen. Voor de smaak van de springrolls maakt dit verder niets uit. Je maakt het je zelf alleen een stuk gemakkelijker tijdens het rollen ;). Houd wel in de gaten dat vierkante rijstvellen in sommige supermarkten minder goed verkrijgbaar zijn. Een goed alternatief hiervoor, is om eens te kijken bij een toko in de buurt! Daar heb ik de mijne vandaan gehaald.

Vegan springrolls met tofu en eetbare bloemen

Springrolls zijn een plaatje om te zien en zijn ook nog eens erg gezond. Deze vegan springrolls met zelf gemarineerde tofu kun je zelf thuis maken en zijn een heerlijk gezond voorafje, lunch of snack.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Marinade tijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangLunch, Snack, Voorgerecht
KeukenVietnamees
TrefwoordLoempia, Rauwkost, Springroll, Tofu, Vegan, Veganistisch, Vegetarisch
Porties20 loempia’s

Ingrediënten

  • 75 gram noedels
  • 10 rijstvellen vierkant!
  • 250 gram gerookte tofu
  • 0,5 komkommer
  • 125 gram taugé
  • 0,5 krop sla
  • 75 gram wortel julienne gesneden
  • 1 handje verse koriander
  • eetbare bloemen
  • Dip: bijvoorbeeld sojasaus, hoisinsaus of sweet chilisaus

Marinade

  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gembersiroop
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1-2 theelepels rookaroma liquid smoke
  • 3 eetlepels sweet chili saus

Instructies

  • Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom. Snij de tofu in blokjes en roer door de marinade. Laat minimaal 20 minuten intrekken.
  • Zet intussen alle andere ingrediënten klaar.
    Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af met koud water zodat de noedels goed afkoelen en doe in een schaaltje.
  • Was hiervoor de komkommer en snij in reepjes. Doe in een schaaltje.
    Was de sla en doe de blaadjes in een schaaltje.
    Doe de wortel in een schaaltje.
    Doe de koriander in een schaaltje.
    Doe de gemarineerde tofu in een schaaltje.
  • Pak een flinke bak water en leg een grote snijplank klaar.
  • Dompel alle vier de kanten van een rijstvel kort in de bak met water. Leg het vel op de snijplank met een punt naar boven. Maak het middenstuk nog even nat met water met je hand. Dep het overtollige water van het vel af.
  • Leg wat sla vooraan op het rijstvel (hou de punt goed vrij!). Leg hierop een paar reepjes komkommer, wat wortel, rode kool, taugé, wat noedels en wat tofu. Leg 2-3 eetbare bloemen een stukje verderop.
  • Leg de onderste punt over de groente heen en rol totdat je één keer rond bent. Vouw de zijkanten naar binnen. Rol nu door totdat je over de bloemen heen bent en het hele vel is opgerold. Herhaal dit met de overige 10 vellen.
  • Serveer met sojaus, hoisinsaus en/of zoetzure chilisaus.

Kidsproof tips

  • Laat je kind helpen met het maken van de springrolls. Laat hem / haar zelf kiezen welke groente hij erin wil. 
  • Je kunt eventueel ook paprika, tomaat en mais gebruiken. Net wat je kind lekker vindt!
De lekkerste springrolls
Vegan springrolls met eetbare bloemen