Lekker pastarecept met wintergroente
Ben je op zoek naar een heerlijk en voedzaam vegan winterse maaltijd? Deze pasta met pastinaak, wortel en boerenkool is precies wat je nodig hebt. De romige saus, knapperige boerenkool en smaakvolle crumble maken dit gerecht tot een waar feestje. En het beste is nog wel: deze pasta met wintergroente is supersimpel om te maken!
In deze blogpost deel ik het recept voor deze heerlijke vegan pasta. ik neem je stap voor stap mee door het kookproces, en geef je tips voor het maken van de perfecte ‘kaas’ crumble. Dus trek je schort aan en ga aan de slag!
Pasta met wintergroente: kleur op je bord
Deze winterse pasta brengt het beste van het seizoen samen. De zoetheid van pastinaak, de aardse tonen van wortel, en de stevige textuur van boerenkool vormen samen een heerlijke gezonde maaltijd. Door volkoren pasta te gebruiken, voegen we een extra laag van voedzaamheid toe, waardoor dit gerecht een perfecte keuze is voor iedereen die op zoek is naar comfort food dat ook goed is voor het lichaam.
Winterse pasta vegetarisch of vegan
Deze pasta kun je prima vegetarisch bereiden. Je gebruikt dan gewone kookroom en je kunt er Parmezaanse kaas bij serveren. Ik probeer zelf de laatste tijd steeds vaker voor plantaardige alternatieven te kiezen. Zo gebruik ik soja kookroom en zoek ik alternatieven voor kaas.
Wat is een vegan alternatief voor kaas?
Er zijn verschillende vegan alternatieven voor kaas. In dit recept gebruik ik een ‘kaas’ crumble gemaakt van pecannoten, edelgistvlokken en panko. Deze crumble geeft een heerlijke nootachtige smaak aan de pasta en zorgt voor een de nodige umami. Het smaakt niet naar kaas, maar geeft wel die umami smaak waar we zo blij van worden bij kaas.
Andere vegan kaasalternatieven:
- Vegan geraspte kaas
- Cashewnoten ricotta
- Tofu ricotta
- Plantaardige yoghurt
- Edelgistvlokken
Meer vegan pasta recepten
Ben jij ook gek op pasta en kun je wel wat plantaardige inspiratie gebruiken? Ik heb een pasta pagina waar ik al mijn vega en vegan pastarecepten heb verzameld. Of probeer eens een van de vegan pastarecepten hieronder.
Vegan wintergroente pasta met pastinaak, wortel en boerenkool
Ingrediënten
- 320 gram volkoren pasta
- 1 soeplepel kookvocht van de pasta
- 500 gram wortel
- 500 gram pastinaak
- 1 blokje groente bouillon
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepel olijfolie
- 150 gram boerenkool
- 250 ml plantaardige kookroom light
- 1 theelepel tijm gedroogd
- 2 theelepel grove mosterd
- zout
- peper
Vegan 'kaas' crumble
- 50 gram pecan noten
- 5 gram edelgistvlokken
- 20 gram panko broodkruim
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 mespuntje tijm
- 1 mespuntje zout
Instructies
- Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar een deel van het kookvocht van de pasta.
- Schil de pastinaak en wortel en snijd in dunne plakjes.
- Kook de pastinaak en wortel 5 minuten met een bouillonblokje. Giet af en zet apart.
- Verwarm de helft van de olijfolie in een koekenpan en roerbak de boerenkool 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
- Gebruik de koekenpan nu voor het maken van de 'kaas' crumble. Hak de pecannoten fijn. Doe de olijfolie in de pan en voeg de gehakte pecannoten, edelgistvlokken, panko toe en roer goed door. Breng op smaak met tijm en zout. Doe de crumble in een schaaltje.
- Snij de ui en knoflook fijn
- Verwarm de rest van de olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook.
- Voeg de gekookte pastinaak en wortel toe en bak 1 minuut mee.
- Blus af met de kookroom, kookvocht van de pasta, mosterd, tijm en laat pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de pasta toe en roer erdoorheen.
- Garneer met de gebakken boerenkool en de crumble.
Kidsproof tips
- Onze kinderen hebben gesmuld van deze pasta. De wortel en pastinaak smaakt lekker zoet. Dat vinden kinderen vaak lekker.
- Serveer de gebakken boerenkool apart, als je kind daar niet van houdt.
- Je kunt deze pasta nog meer kidsproof maken, door de saus te pureren voordat je de pasta toevoegt. Zo krijg je een lekkere oranje saus met verstopte groente.
Review