Ik heb sinds 1,5 jaar een capsule wardrobe en ik had nooit gedacht wat voor impact dit zou hebben op mijn leven. In deze blog leg ik je uit wat een capsule wardrobe is en waarom ik het iedereen aanraad.

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een kledingkast met een beperkt aantal kledingstuks, die je gedurende een bepaalde periode draagt. In een capsule garderobe selecteer je jouw favoriete kledingstuks, passend bij het seizoen en passend bij jouw leefstijl. Idealiter draag je alle stuks uit je capsule regelmatig en blijft er geen kledingstuk ongedragen hangen.

Uit hoeveel kledingstuks bestaat een capsule wardrobe?

Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 37 kledingstuks. Dit aantal is een richtlijn die op basis van ervaring is vastgesteld. 37 kledingstuks is precies genoeg om genoeg keuze te hebben en voldoende te kunnen varieren en tegelijkertijd de keuzestress beperkt. Je kunt zelf kiezen hoe groot jij jouw capsule wilt hebben. De kern is dat je precies genoeg kleding hebt om je goed en gevarieerd te kleden. Als richtlijn kun je 30-40 kledingstuks aanhouden. Ik ben zelf terug gegaan van 120 naar 37 kledingstuks. Dat was spannend. Ik was bang dat ik niet genoeg zou hebben. Maar inmiddels heb ik ervaren dat ik meer dan genoeg heb.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Duurzame kleding

Wat valt er onder een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe bestaat uit:

 • Shirts
 • Truien
 • Vesten
 • Broeken
 • Jurkjes
 • Rokjes
 • Jassen
 • Schoenen

Wat er niet in een capsule zit: ondergoed, onderkleding, sportkleding, sokken, accessoires

Maak je een capsule wardrobe per seizoen of per jaar?

Het mooie aan een capsule is, dat je het helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Je kunt zelf onderzoeken wat het beste bij jou past. Ik heb zelf een capsule per seizoen. Ik wil dat ik alles uit mijn capsule iedere dag kan dragen in het seizoen. Wil je het nog iets minimalistischer aanpakken? Probeer dan een capsule per half jaar. Dus een lente / zomer en hersft / winter capsule. Een capsule voor een heel jaar kan ook, maar dat geeft wel iets meer ruis in je kast, omdat je sommige zomeritems misschien niet draagt in de winter, of andersom.

Waarom zou je een capsule wardrobe willen? 8 redenen

Ik kan inmiddels heel veel redenen bedenken waarom je een capsule wardrobe zou willen. Sinds ik zelf een capsule heb, raad ik het iedereen aan. Ik schreef een blog met 8 redenen waarom ik iedereen een capsule wardrobe adviseer.

Waarom is een capsule wardrobe duurzaam?

Een capsule wardrobe zorgt ervoor dat je een beperkt aantal kledingstuks hebt en deze kleding vaker en langer draagt. Je koopt iets nieuws als je het echt nodig hebt, niet omdat je een trend volgt. Je koopt dus minder en je kleding gaat langer mee. Dat is een hele duurzame manier van met kleding omgaan.

Heb je een kleurenanalyse nodig voor een capsule wardrobe?

Een kleurenanalyse is niet noodzakelijk voor een capsule wardrobe, maar ik raad het wel iedereen aan. Het zorgt er namelijk voor dat je gerichter je capsule kunt samenstellen en dat jouw capsule perfect bij jou past. Een ander voordeel van een kleurenanalyse, is dat je hiermee de items in jouw capsule onderling goed kunt combineren.

Hoe stel je een capsule wardrobe samen?

Je kunt zelf jouw capsule wardrobe samenstellen. Ik adviseer echter om hulp in te schakelen. Dat kan in de vorm van een boek, een cursus, of 1 op 1 coaching. Wil je zelf aan de slag gaan? Dan adviseer ik je deze stappen:

 • Krijg inzicht in je stijl
 • Krijg inzicht in jouw leefstijl – welke kleding past hierbij?
 • Leg al je kleding op je bed en selecteer jouw favoriete items
 • Zorg dat je een goede balans hebt (dus niet 8 broeken en 2 truien). Ik adviseer 2 tops per 1 bottom
 • Hang alles in je kast
 • Kijk of je nog iets mist
 • Vul je kast aan
 • Verkoop of doneer je kleding die je niet meer wilt dragen
 • Bewaar je kleding waar je over twijfelt, of die niet in het seizoen thuis hoort

Wil je hulp bij het samenstellen van jouw capsule wardrobe?

Naast persoonlijke kleurplannen bied ik capsule wardrobe coaching aan. Een traject van ongeveer een maand waarin we aan de slag gaan met jouw persoonlijke stijl en leefstijl en jouw benodigdheden voor je capsule. Samen creeeren we jouw eerste capsule. Ik geef je een shoplist om je capsule aan te vullen als dat nodig is. Hier vind je meer informatie over mijn capsule wardrobe coaching.

Wat is een capsule wardrobe?