Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel

De Nationale Week Zonder Vlees vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. Dit jaar is de week extra speciaal, want het is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Hiermee word je aangemoedigd, om zonder vlees én zuivel te eten. In dit blog geef ik je een vegan weekmenu voor de avondmaaltijden. Zo kom je de week heerlijk door!

Wanneer is De Week Zonder Vlees?

De Week Zonder Vlees vindt meestal plaats in de tweede week van maart. Dit jaar is het van 7-13 maart 2022.

Wat is de Week Zonder Vlees?

De Week Zonder Vlees is in het leven geroepen door Isabel Boerdam van de Hippe vegetariër. Het is bedacht om een vegetarisch eetpatroon te promoten. Om te laten zien dat vegetarisch eten heel lekker en gevarieerd is. Voor veel mensen is vegetarisch eten een drempel. Deelname aan de Week Zonder Vlees kan de drempel verlagen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Dit jaar is het dus een week zonder vlees én zuivel. Een vegan of plantaardige week dus.

Van vega naar vegan

Ik eet zelf al bijna 20 jaar vegetarisch. In het begin was het erg wennen. Ik verving vlees door vleesvervangers, of ik liet het weg. Daarna leerde ik om op een andere manier te koken. Om niet vanuit vlees te denken, maar vanuit groente en koolhydaten. Ik ontdekte hoe veelzijdig de vegetarische keuken is. Inmiddels draai ik mijn hand er niet meer voor om en staat er elke dag een heerlijke vega maaltijd op tafel.

Maar vegan… dat is wel even iets anders. Ik ben zelf namelijk gek op kaas. En bij het ontbijt eet ik kwark. Bij het avondeten eet ik stiekem heel vaak vegan tegenwoordig. Dat is er een beetje ingeslopen. Ik denk veel na over hoe ik nog meer kan verduurzamen. Vaker plantaardig eten, is een manier. Daarom kies ik steeds vaker voor plantaardige alternatieven. Ik ben nog steeds vegetariër, maar het aandeel vegan maaltijden wordt steeds groter.

Ik geef toe dat het best een switch is, van vega naar vegan. Net als de switch van vlees naar vegetarisch. Ik leer nu opnieuw om weer anders naar eten te kijken. Nog meer vanuit groente denken en minder vanuit kaas :). Ik heb op dit moment niet de ambitie om 100% vegan te worden, maar wel om vaker voor vegan te kiezen. Dat is een begin. En jij kunt het ook! Deze week doe ik mee aan de Week Zonder Vlees en Zuivel. Jij ook?

Veel succes met de Week Zonder Vlees en Zuivel!

Gaaf als je ook mee doet aan de Week Zonder Vlees. Ik wens je alvasst heel veel succes en plezier! Laat je me weten wat je hebt gekookt en hoe het smaakt? Hieronder mijn weekmenu voor jou! Benieuwd naar meer recepten? Mijn website staat vol met recepten zonder vlees!

Weekmenu voor de Week Zonder Vlees en Zuivel

Maandag: fried rice met knapperige tempeh

Fried rice met knapperige tempeh
Dit is een heerlijke vegan nasi met prei en sperziebonen. De knapperige tempeh maakt het helemaal af. Maak de fried rice zonder pakjes en zakjes.
Bekijk recept

Dinsdag: vegan pasta met gegrilde tomaat en paprika

Makkelijke pasta met gegrilde tomaat en paprika
Makkelijke pasta met gegrilde tomaat en paprika: Deze pasta maak je met een saus van gegrilde groente uit de oven én witte bonen. Makkelijk, snel, vegan en lekker voedzaam.
Bekijk recept

Woensdag: vegan babi pangang

Vegan babi pangang met erwtensnippers
Vegan babi pangang: Nét als de echte babi pangang, maar dan plantaardig én lekkerder. De erwtensnippers zijn dé perfecte vleesvervanger. Ze nemen namelijk heel goed de smaak van de marinade en saus op. Daarnaast zijn ze eiwitrijk, kun je ze in de voorraadkast bewaren en zijn ze goed betaalbaar.
Bekijk recept

Donderdag: vegan risotto met sperziebonen

Vegan pesto risotto met sperziebonen
Vegan pesto risotto. Dit is een super lekker en makkelijk recept voor een bordje comfort food. Deze risotto is vegan door de vegan pesto en vegan kaas. Je kunt het recept ook vegetarisch maken. Vervang de vegan pesto en kaas dan door gewone pesto en kaas.
Bekijk recept

Zaterdag: vegan dal met gele linzen

Vegan dal curry van gele linzen
Dal, ook wel dahl of dhal genoemd is een curry op basis van split linzen. Dit recept voor dal is helemaal vegan en super voedzaam. Het is een budget proof curry die je heel eenvoudig maakt zonder pakjes en zakjes. Een lekker bordje comfort food!
Bekijk recept

Zondag: chili sin carne

Chili con carne met vegan gehakt
Vegan chili sin carne. Aan deze chili mis je echt geen vlees. De chili is gevuld met bonen, mais, paprika, tomaat en vegan gehakt. Breng de chili eenvoudig op smaak met zelfgemaakte Mexicaanse kruiden. Comfort food dat super snel op tafel staat.
Bekijk recept

Meer vega en vegan inspiratie?

Wil je vaker zonder vlees eten? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief van foxilicious. Iedere twee weken krijg je de lekkerste nieuwe vegetarische recepten in je mailbox.