Babi pangang van de Chinees

Babi pangang is denk ik één van de meest bekende gerechten die je bij een Chinees-Indonesich restaurant in Nederland kunt eten. Vroeger was ik er gek op. De saus is lichtzoet van smaak, dat gaat er wel lekker in. Maar ja, babi betekent varkensvlees en dus is babi pangang niet vegetarisch. En hoewel ik het leuk vind om vleesklassiekers, zoals bijvoorbeeld boeuf bourguignon, beet wellington, rendang vegetarisch te maken, had ik voor babi pangang nog geen perfecte vega variant gevonden. Tot voorkort! Want inmiddels ziet mijn wereld er anders uit. Dit is namelijk het perfecte recept voor vegan babi pangang!

Familierecept

Het recept heb ik gemaakt op basis van een recept dat mijn moeder vroeger vaak maakte. Ik heb het recept een Foxilicious draai gegeven en dat pakte goed uit: meer groente, minder suiker.

Als vleesvervanger koos ik voor erwtensnippers. Dit is meteen de kern van het recept.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Recept babi pangang vegetarisch
Vegan babi pangang

Wat zijn erwtensnippers

Afgelopen jaar heb ik voor het eerst erwtensnippers gegeten. Ik kreeg namelijk een paar zakjes opgestuurd van Peas Maker. En ik was meteen laaiend enthousiast. Erwten snippers zijn stukjes gedroogde erwten. Je zitten vol met eiwitten en je kunt ze in de voorraadkast bewaren. En het allerbeste van de erwtensnippers: Ze nemen de smaak op van het gerecht waar je ze in verwerkt. Daarnaast hebben ze een vlezige structuur. Kortom: dit is wat mij betreft dé ideale vleesvervanger. Ik maakte er eerder een courgetteburger mee, een Aziatisch kipgerecht en ‘chicken’ tonight zoetzuur.

Erwtensnippers kun je online kopen via KoRo en via de website van Peas Maker. Bij KoRo krijg je trouwens korting met de code FOXI.

Erwtensnippers marineren

Erwtensnippers koop je gedroogd. Je kunt de snippers heel eenvoudig wellen in kokend water. Dit duurt maar 5 minuten. Daarna zijn de erwtensnippers klaar om te marineren. Je marineert de snippers in ui, verse gember, knoflook, zonnebloemolie, ketjap en citroensap.

Ingrediënten voor vegan babi pangang

Voor deze babi pangang haal je de volgende ingrediënten in huis:

Marinade

  • 2 cm verse gember
  • 0,5 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels ketjap
  • 0,5 eetlepel citroensap
  • 125 gram erwten snippers Ik koop ze bij KoRo of Peas Maker

Saus

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 cm verse gember
  • 500 gram cherrytomaten
  • 140 gram tomatenpuree
  • 140 ml water
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels atjar tjampoer
  • 2 eetlepels basterd suiker
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gembersiroop

Optioneel, om erbij te serveren

  • zilvervliesrijst gekookt
  • sperziebonen gekookt
  • taugé
  • atjar tjampoer

Meer vegan Aziatische recepten

Ben je gek op Aziatische gerechten? Probeer dan ook eens een van onderstaande vegan recepten.

Vegan pinda curry met tofu, paprika en wortel
Op zoek naar een lekker vegetarisch curry recept? Kijk dan niet verder, want deze plantaardige pinda curry met tofu, wortel en paprika is echt een geweldig smaakbommetje. De curry maak je redelijk eenvoudig zelf, zonder pakjes en zakjes. De pindakaas is de smaakmaker van dit gerecht. Een absolute aanrader!
Bekijk recept
Vegan noedels met veel groente en zelfgemaakte teriyaki saus
Noedels is puur comfort food. Dit gerecht is heel eenvoudig om zelf te maken en de teriyaki saus maak je zelf! De tofu zorgt voor wat extra eiwitten. Een heerlijke complete maaltijd waar je ook vleeseters blij mee maakt.
Bekijk recept
Super snelle curry madras met bloemkool
Super snelle curry madras met bloemkool. Op zoek naar een snelle en lekkere vegetarische curry? Dan is deze curry madras iets voor jou. Snel klaar, heerlijk gekruid, geen pakjes en zakjes en lekker voedzaam door de bloemkool en paprika.
Bekijk recept
Recept babi pangang vegetarisch
Vegan babi pangang

Vegan babi pangang met erwtensnippers

Vegan babi pangang: Nét als de echte babi pangang, maar dan plantaardig én lekkerder. De erwtensnippers zijn dé perfecte vleesvervanger. Ze nemen namelijk heel goed de smaak van de marinade en saus op. Daarnaast zijn ze eiwitrijk, kun je ze in de voorraadkast bewaren en zijn ze goed betaalbaar.
2 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
KeukenChinees
TrefwoordBabi pangang, Erwtensnippers, Rijsttafel, Vegan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

Marinade

  • 0,5 ui
  • 2 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels ketjap
  • 0,5 eetlepel citroensap
  • 125 gram erwten snippers Ik koop ze bij KoRo of Peas Maker

Saus

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 cm gember
  • 500 gram cherrytomaten
  • 140 gram tomatenpuree
  • 140 ml water
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels atjar tjampoer
  • 2 eetlepels basterd suiker
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gembersiroop

Optioneel, om erbij te serveren

  • zilvervliesrijst gekookt
  • sperzieboon gekookt
  • taugé
  • atjar tjampoer

Instructies

Marineren

  • Laat de erwtensnippers 5 minuten wellen in kokend water. Giet af.
  • Schil de ui, gember en knoflook en snij fijn. Doe in een bakje, samen met de zonnebloemolie, ketjap, citroensap en de gewelde erwten snippers. Roer goed door en laat 15 minuten marineren, zodat de smaken goed in de snippers trekken.

Saus

  • Schil de ui en gember en snij fijn. Verwarm de zonneboemolie in een hapjespan. Voeg de ui en gember toe en bak 2 minuten.
  • Was de cherrytomaten en snij doormidden. Doe in de pan.
  • Voeg ook de tomatenpuree, atjar, mosterd, basterd suiker, ketjap, citroensap, gembersiroop en water toe.
    Doe de gemarineerde erwtensnippers, inclusief de marinade erbij. Roer goed door en laat 15 minuten sudderen op laag tot middelhoog vuur.

Optioneel, om erbij te serveren

  • Kook intussen de rijst en boontjes.
  • Serveer met rijst, boontjes, wat atjar en taugé.

Kidsproof tips

  • Dit is een kindvriendelijk gerechtje. De saus is namelijk lekker zoet en daar zijn kinderen vaak dol op.
  • Je kunt de saus eventueel pureren voordat je de erwtensnippers toevoegt. Dan heb je een gladde saus met erwtensnippers. 
  • De erwtensnippers zelf is een kwestie van proeven. Mijn kids vinden het lekker, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle kinderen.