Vegan babi pangang met erwten eiwit snippers

Recept babi pangang vegetarisch

Babi pangang van de Chinees

Babi pangang is denk ik één van de meest bekende gerechten die je bij een Chinees-Indonesich restaurant in Nederland kunt eten. Vroeger was ik er gek op. De saus is lichtzoet van smaak, dat gaat er wel lekker in. Maar ja, babi betekent varkensvlees en dus is babi pangang niet vegetarisch. En hoewel ik het leuk vind om vleesklassiekers, zoals bijvoorbeeld boeuf bourguignon, beet wellington, rendang vegetarisch te maken, had ik voor babi pangang nog geen perfecte vega variant gevonden. Tot voorkort! Want inmiddels ziet mijn wereld er anders uit. Dit is namelijk het perfecte recept voor vegan babi pangang!

Familierecept

Het recept heb ik gemaakt op basis van een recept dat mijn moeder vroeger vaak maakte. Ik heb het recept een Foxilicious draai gegeven en dat pakte goed uit: meer groente, minder suiker.

Als vleesvervanger koos ik voor erwtensnippers. Dit is meteen de kern van het recept.

Vaker Vega online cursus

Wil jij vaker vegetarisch eten?

✓ Maar weet je niet waar je moet beginnen?

✓ Of hoe je het kunt volhouden?

✓ Of heb je niet genoeg inspiratie?

Doe mee met de 5-weekse laagdrempelige cursus Vaker Vega!

Na de cursus heb je voldoende handvatten en inspiratie om vaker vega voor jou tot een succes te maken.

Recept babi pangang vegetarisch
Vegan babi pangang

Wat zijn erwtensnippers

Afgelopen jaar heb ik voor het eerst erwtensnippers gegeten. Ik kreeg namelijk een paar zakjes opgestuurd van Peas Maker. En ik was meteen laaiend enthousiast. Erwten snippers zijn stukjes gedroogde erwten. Je zitten vol met eiwitten en je kunt ze in de voorraadkast bewaren. En het allerbeste van de erwtensnippers: Ze nemen de smaak op van het gerecht waar je ze in verwerkt. Daarnaast hebben ze een vlezige structuur. Kortom: dit is wat mij betreft dé ideale vleesvervanger. Ik maakte er eerder een courgetteburger mee, een Aziatisch kipgerecht en ‘chicken’ tonight zoetzuur.

Erwtensnippers kun je online kopen via KoRo en via de website van Peas Maker. Bij KoRo krijg je trouwens korting met de code FOXI.

Erwtensnippers marineren

Erwtensnippers koop je gedroogd. Je kunt de snippers heel eenvoudig wellen in kokend water. Dit duurt maar 5 minuten. Daarna zijn de erwtensnippers klaar om te marineren. Je marineert de snippers in ui, verse gember, knoflook, zonnebloemolie, ketjap en citroensap.

Ingrediënten voor vegan babi pangang

Voor deze babi pangang haal je de volgende ingrediënten in huis:

Marinade

  • 2 cm verse gember
  • 0,5 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels ketjap
  • 0,5 eetlepel citroensap
  • 125 gram erwten snippers Ik koop ze bij KoRo of Peas Maker

Saus

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 cm verse gember
  • 500 gram cherrytomaten
  • 140 gram tomatenpuree
  • 140 ml water
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels atjar tjampoer
  • 2 eetlepels basterd suiker
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gembersiroop

Optioneel, om erbij te serveren

  • zilvervliesrijst gekookt
  • sperziebonen gekookt
  • taugé
  • atjar tjampoer

Meer vegan Aziatische recepten

Ben je gek op Aziatische gerechten? Probeer dan ook eens een van onderstaande vegan recepten.

Vegan pinda curry met tofu, paprika en wortel
Op zoek naar een lekker vegetarisch curry recept? Kijk dan niet verder, want deze plantaardige pinda curry met tofu, wortel en paprika is echt een geweldig smaakbommetje. De curry maak je redelijk eenvoudig zelf, zonder pakjes en zakjes. De pindakaas is de smaakmaker van dit gerecht. Een absolute aanrader!
Bekijk recept
Curry met pindakaas
Vegan noedels met veel groente en zelfgemaakte teriyaki saus
Noedels is puur comfort food. Dit gerecht is heel eenvoudig om zelf te maken en de teriyaki saus maak je zelf! De tofu zorgt voor wat extra eiwitten. Een heerlijke complete maaltijd waar je ook vleeseters blij mee maakt.
Bekijk recept
Vegetarische noedels met woksaus
Super snelle curry madras met bloemkool
Super snelle curry madras met bloemkool. Op zoek naar een snelle en lekkere vegetarische curry? Dan is deze curry madras iets voor jou. Snel klaar, heerlijk gekruid, geen pakjes en zakjes en lekker voedzaam door de bloemkool en paprika.
Bekijk recept
Vegetarische curry zonder pakjes en zakjes
Recept babi pangang vegetarisch
Vegan babi pangang
Recept babi pangang vegetarisch

Vegan babi pangang met erwtensnippers

Vegan babi pangang: Nét als de echte babi pangang, maar dan plantaardig én lekkerder. De erwtensnippers zijn dé perfecte vleesvervanger. Ze nemen namelijk heel goed de smaak van de marinade en saus op. Daarnaast zijn ze eiwitrijk, kun je ze in de voorraadkast bewaren en zijn ze goed betaalbaar.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Chinees
Trefwoord: Babi pangang, Erwtensnippers, Rijsttafel, Vegan, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Marinade

  • 0,5 ui
  • 2 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels ketjap
  • 0,5 eetlepel citroensap
  • 125 gram erwten snippers Ik koop ze bij KoRo of Peas Maker

Saus

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 cm gember
  • 500 gram cherrytomaten
  • 140 gram tomatenpuree
  • 140 ml water
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels atjar tjampoer
  • 2 eetlepels basterd suiker
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gembersiroop

Optioneel, om erbij te serveren

  • zilvervliesrijst gekookt
  • sperzieboon gekookt
  • taugé
  • atjar tjampoer

Instructies

Marineren

  • Laat de erwtensnippers 5 minuten wellen in kokend water. Giet af.
  • Schil de ui, gember en knoflook en snij fijn. Doe in een bakje, samen met de zonnebloemolie, ketjap, citroensap en de gewelde erwten snippers. Roer goed door en laat 15 minuten marineren, zodat de smaken goed in de snippers trekken.

Saus

  • Schil de ui en gember en snij fijn. Verwarm de zonneboemolie in een hapjespan. Voeg de ui en gember toe en bak 2 minuten.
  • Was de cherrytomaten en snij doormidden. Doe in de pan.
  • Voeg ook de tomatenpuree, atjar, mosterd, basterd suiker, ketjap, citroensap, gembersiroop en water toe.
    Doe de gemarineerde erwtensnippers, inclusief de marinade erbij. Roer goed door en laat 15 minuten sudderen op laag tot middelhoog vuur.

Optioneel, om erbij te serveren

  • Kook intussen de rijst en boontjes.
  • Serveer met rijst, boontjes, wat atjar en taugé.

Kidsproof tips

  • Dit is een kindvriendelijk gerechtje. De saus is namelijk lekker zoet en daar zijn kinderen vaak dol op.
  • Je kunt de saus eventueel pureren voordat je de erwtensnippers toevoegt. Dan heb je een gladde saus met erwtensnippers. 
  • De erwtensnippers zelf is een kwestie van proeven. Mijn kids vinden het lekker, maar dat geldt natuurlijk niet voor alle kinderen.

Voedingswaarde

Calorieën: 221kcalKoolhydraten: 26gEiwitten: 23gVet: 3gVerzadigd vet: 1gMeervoudig onverzadigd vet: 1gEnkelvoudig onverzadigd vet: 1gZout: 327mgKalium: 781mgVezels: 6gSuiker: 15gVitamin A: 1146IUVitamine C: 42mgCalcium: 53mgIron: 2mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling




5 reacties op Vegan babi pangang met erwten eiwit snippers

  • Hoi Nienke, mijn ervaring met Peasmaker is dat het heel erg qua textuur en geur doet denken aan de Bonzo hondenbrokken die ik ons hondje thuis voorschotelde als avondmaaltijd. Vooral de geur als je er warm water over schenkt; weinig aanlokkelijk dus. Ik snij ze altijd wat kleiner om zodoende meer oppervlak te creëren voor marinades om zich aan te hechten. Dat marineren moet je ook echt de tijd geven en mag echt hoog op smaak is mijn ervaring. Verder complimenten voor je site, maar ik wilde dit toch als tip even meegeven aan je volgers.

    • Hoi Harry,
      Dankjewel voor je berichtje. Leuk dat je de stukjes ook al geprobeerd hebt. Ik ben het helemaal met je eens over de geur van de stukjes. Dat geeft geen vertrouwen in een lekkere maaltijd :). Maar met een goede marinade, of goede kruiden bij bereiden, vind ik het toch echt een top vervanger. Goed dat je jouw ervaring deelt! En dank voor de complimenten.
      Liefs, Nienke

  • Vraagje; is fit recept geschikt om een dag vantevoren te maken en de dag erna op te warmen? Niet eerder gekookt met de erwtensnippers. Of kunnen ze een nacht in de marinade? Of beter op de dag zelf??

  • Het was heerlijk! Eerste keer met gedroogde erwten gekookt. Kinderen vonden t lekker! Hele nacht in marinade gestaan; ging prima!! Nog extra lepeltje keuken stroop toegevoegd aan de saus … gaan we vaker maken!