De lekkerste aubergine recepten

Ik ben gek op aubergines! Ik hoor vaak om me heen dat mensen aubergine een beetje taai en daardoor niet zo lekker vinden. Meestal ligt dat aan een verkeerde bereiding van de aubergine. In deze blog ga ik je vertellen hoe je deze groente lekker kan klaar maken en deel uiteraard mijn top 10 favo aubergine recepten! Wat dacht je bijvoorbeeld van een echte Italiaanse klassieker?

Wanneer zijn aubergines in het seizoen?

Het oorspronkelijke aubergine seizoen loopt van augustus t/m oktober. Tegenwoordig is de Nederlandse aubergine van februari t/m november in de supermarkt te verkrijgen. Het zomerseizoen is het meest duurzame moment om aubergines te kopen. Let er op dat de schil glanzend is, dan heb je een verse aubergine te pakken!

Hoe bereid je aubergine zodat het niet zo taai is?

Om de aubergines lekker zacht te krijgen, is het belangrijk om het vocht goed uit de aubergine te laten trekken. Dit doe je door de aubergines ruim te bestrooien met zout, nadat je ze hebt gesneden. Leg de aubergines in een vergiet, op een schone theedoek of op wat keukenpapier. Laat het vocht er minimaal 20 minuten uit trekken, het liefst langer (bijvoorbeeld 4 uur). Dep de aubergines af met een droge theedoek of keukenpapier. Hierna kun je de aubergines bereiden zoals je wil en smaken ze het allerlekkerst! Nog een tip; aubergines bewaar je het beste buiten de koelkast, hiermee voorkom je dat de schil zacht wordt. Heb je aubergines over? Deze kun je in blokjes of plakken prima invriezen. Zonde om weg te gooien toch?

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Verschillende bereidingswijzen aubergine

Mijn favoriete bereidingswijzen voor aubergine is bakken in een pan of grillen in de oven of in een grillpan. Hierdoor krijg een beetje een rokerige smaak, heerlijk. Je kan deze paars-zwarte groente ook koken. Een minder gebruikelijke manier, maar wel steeds meer in opkomst. Ook leent deze groente zich er goed voor om te wokken of roerbakken. Je leest het al, voor elk wat wils!

Top 10 lekkerste vegetarische recepten met aubergine

1. Traditionele melanzane Parmigiana

Traditionele melanzane Parmigiana
Deze melanzane Parmigiana is een heerlijke vegetarische ovenschotel met aubergines, tomaten en mozzarella. Het kost even wat tijd om te bereiden, maar het is absoluut de moeite waard! Een gezonde variant op lasagne. Kinderen vinden dit vaak ook erg lekker. 
Bekijk recept

2. Gepofte aubergine met geitenkaas en mosterd van de BBQ

Gepofte aubergine met geitenkaas en mosterd van de bbq
Op zoek naar een heerlijk vega bbq recept? Maak dan deze aubergine met geitenkaas en mosterd. De aubergine wordt heerlijk mals van binnen en de geitenkaas en mosterd maken het helemaal af!
Bekijk recept

3. Orzo met gegrilde aubergine en tomaat

Orzo met gegrilde aubergine en tomaat
Deze orzo salade is een heerlijke vegetarische salade voor de zomer. Met gegrilde aubergine, cherrytomaat en feta heb je een prachtige salade.
Bekijk recept

4. Pasta alla Norma

Pasta alla Norma
Vegetarische pasta alla Norma: deze Siciliaanse klassieker is één van de meest pure en lekkerste pasta's die er zijn! Het recept heb ik geleerd van een Italiaanse nonna. De kern ingrediënten van pasta alla Norma zijn aubergine en tomaten. Hier tover je super lekker vegetarisch comfort food mee op tafel.
Bekijk recept

5. Pasta caponata met aubergine en paprika

Pasta caponata met aubergine en paprika
Caponata is een Italiaanse groentestoof met aubergine, paprika en kappertjes. Het heeft een lekker zoetzure smaak en zachte structuur. Serveer met een lekkere pasta en je hebt een perfecte vegetarische avondmaaltijd!
Bekijk recept

6. Gegrilde aubergine met bulgur en linzen

Gegrilde aubergine met bulgur en linzen
Deze gevulde aubergine met bulgur en linzen is absoluut een fantastisch smaakbommetje. De aubergines zijn heerlijk mals en smeuiig en de vulling van bulgur, tomaat en linzen maakt het helemaal af. Een heerlijk plantaardig gerecht waarin je vlees absoluut niet mist. Leuk voor als je je tafelgenoten wilt verrassen!
Bekijk recept

7. Shakshuka met aubergine en geitenkaas

Shakshuka met aubergine en geitenkaas
Shakshuka is een vegetarisch gerecht uit het midden-oosten. Deze Arabische klassieker bestaat uit gekruide tomatensaus, veel groente, gepocheerde eieren en geitenkaas. Het staat binnen 20 minuten op tafel, dus een snel en gezond gerecht!
Bekijk recept

8. Tomatenbulgur met gegrilde aubergine en citroenyoghurt van Ottolenghi

Tomatenbulgur met gegrilde aubergines en citroenyoghurt van Ottolenghi
Deze tomatenbulgur met gegrilde aubergines en citroenyoghurt is een recept uit het SIMPEL kookboek van Ottolenghi. Het is een super smaakvolle vegetarische maaltijd. Niet moeilijk om te maken, maar je moet wel even de tijd nemen om de aubergines goed te bereiden. 
Bekijk recept

9. De lekkerste vegetarische moussaka

De lekkerste vegetarische moussaka
Moussaka is een Grieks gerecht met aubergine, gehakt en aardappel. Dit is een heerlijke vegetarische moussaka met linzen in plaats van gehakt. Met dit recept haal je de Griekse keuken in huis!
Bekijk recept

10. Caponata met aubergine en paprika

Caponata met aubergine en paprika
Caponata is een Italiaanse groentestoof met aubergine, paprika en kappertjes. Het heeft een lekker zoetzure smaak en zachte structuur. Eet de caponata met brood of pasta.
Bekijk recept