Salades eet ik vooral in de zomer. Dan staat er bij mij iedere dag een salade op tafel. In de herfst en winter eet ik een stuk minder salades en eet ik liever verwarmende soepen, stamppotten of ovenschotels. Maar een lekkere gevulde salade met seizoensgroente als bijgerecht gaat er toch altijd wel goed in!
Deze salade is gevuld met pompoen en geitenkaas en past daarmee heel mooi bij de herfst en winter. Het is geen ingewikkelde vegetarische salade, maar wel super vol en verrassend van smaak.
Ideaal voor kerst
Deze salade is een prachtig vegetarisch bijgerecht bij het kerstdiner. Het staat lekker kleurrijk op tafel en pompoen vind ik altijd iets feestelijks hebben. Serveer er wat andere lekkere groente bij en wat aardappeltjes en je hebt je bijgerechten tip top in orde!
Meal preppen
Deze salade is niet ingewikkeld om te maken. Je moet alleen even de tijd nemen om de pompoen te grillen. Deze heeft ongeveer 10 minuten nodig om gaar te worden. Dit kun je prima van tevoren doen. Bewaar de pompoen in een bakje en maak de salade ter plekke op. Zo heb je toch zonder al te veel moeite een verse salade op de kersttafel staan!
#verspillingsvrij
Doe jij ook mee met een #verspillingsvrije kerst? Jaarlijks gooien we zoveel eten weg en dat is zonde voor je eigen portemonnee en het milieu! Zeker met kerst zijn we geneigd om veel te veel eten te maken, want je wil niet dat je gasten met een lege maag zitten. Op deze website vind je allerlei tips om minder te verspillen. Ik probeer mijn kerstrecepten zoveel mogelijk te voorzien van verspillingsvrije tips om je te helpen! Hieronder lees je hoe je minder kunt verspillen bij dit gerecht.
Pas de porties aan
Met kerst zijn we geneigd om te veel te koken. Dat is op zich niet heel vreemd, want we eten niet elke dag een diner met meerdere gangen. De meeste recepten gaan er niet van uit dat je nog meer gangen of nog meer bijgerechten eet (ik maak me daar zelf ook schuldig aan). Wees daarom kritisch op de porties bij een recept.
Pas het aantal bijgerechten en de hoeveelheid per bijgerecht aan op het aantal personen dat je aan tafel hebt. Omdat je vaak meerdere gangen eet, kun je uitgaan van tussen de 100 en 200 gram groente per persoon. Halveer eventueel de hoeveelheden uit het recept als je graag meerdere bijgerechten wilt serveren. Als je nog pompoen over houdt, kun je daar heerlijke pompoensoep van maken of wat denk je van deze pompoenrisotto? Bekijk hier al mijn recepten met pompoen.
Restjes recepten
Salades kun je prima de volgende dag eten. Ik vind zelf salades als lunch bijvoorbeeld heel lekker! Het is dan wel handig om de dressing apart te serveren. Dan blijft de sla goed droog en daardoor voorkom je dat je de volgende dag een sompige sla hebt.
Salade met gegrilde pompoen
Ingrediƫnten
- 85 gram veldsla
- 400 gram pompoen
- 75 gram zachte geitenkaas
- 1 kleine rode ui
- 1 eetlepel zongedroogde tomaat reepjes
- 1 handje pijnboompitten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- zout
- peper
Instructies
- Was de pompoen en verwijder de zaadjes met een lepel. Snij de pompoen in plakken van ongeveer 1 cm dik.
- Verwarm een grillpan of grillijzer en gril de pompoen ongeveer 10 minuten totdat er mooie zwarte grillstrepen ontstaan. De pompoen moet nu ook voldoende zacht zijn om te kunnen eten.
- Snij de rode ui in dunne ringen. Verwarm de pijnboompitten in een pan tot ze goudbruin zijn.
- Verdeel de veldsla over een schaal (of kom). Leg de pompoen plakken erop. Kruimel de geitenkaas erover, verdeel de rode ui, de gedroogde tomaten en de pijnboompitten erover.
- Meng de olijfolie, balsamico, zout en peper door elkaar en sprenkel over de salade.
Kidsproof tips
- Voor de kids maak ik meestal een apart bakje zonder sla en dressing. Dit vul ik dan aan met wat rauwkost.Ā
Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten
Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.
Review