Boerenkool stamppot met banaan
Ik maakte onlangs een heerlijke boerenkool stamppot met vegetarische speckjes. Op Instagram kreeg ik toen een super leuke tip van een wielren vriendin. Haar favoriete boerenkool recept was een ovenschotel met boerenkool stamppot, afgetopt met banaan en geraspte kaas en geserveerd met sambal. Ik kon me er niet veel bij voorstellen, maar het klonk als een spannende combinatie. En ik wist dat deze vriendin al heel lang en heel lekker vegetarisch eet, dus ik besloot het recept meteen dezelfde week nog zelf te maken. En daar heb ik geen spijt van! Wat een heerlijk recept is dit!
Banaan en kaas door een stamppot?
Ik snap dat je misschien twijfelt aan de banaan bij dit recept. Het is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie met boerenkool, maar ik beloof je dat het echt heel erg lekker is! De geraspte kaas zorgt voor een lekker krokant korstje. En dat mespuntje sambal, die maakt het echt af!
Ovenschotel: altijd een handige mealprep maaltijd
Deze boerenkool stamppot is ideaal om een dag van tevoren te bereiden en de volgende dag in de oven op te warmen. Zo heb je een lekkere maaltijd na een drukke werk-, school-, en/of opvangdag! Je hoeft de ovenschotel dan alleen nog maar te verwarmen in de oven. Houd in dit geval wel een wat langere oventijd aan, bijvoorbeeld 40 minuten, want de ovenschotel moet nog flink opwarmen.
Ingrediënten voor boerenkool stamppot met banaan
Voor deze boerenkool stamppot heb je de volgende ingrediënten nodig voor 4 personen:
- 1 kilo kruimige aardappels
- 600 gram boerenkool
- 2 blokjes groente bouillon
- 75 gram roomboter
- zout
- peper
- 2-3 bananen
- 75 gram geraspte kaas oud belegen of oud
- sambal
Meer vegetarische boerenkool recepten
Ben je gek op boerenkool stamppot? Ik heb inmiddels heel wat varianten op mijn website staan. Probeer ze gerust eens uit!
Iets anders dan stamppot?
Wil jij eens wat anders maken met boerenkool dan stamppot? Probeer dan eens een boerenkool salade, of maak een pesto van boerenkool! Ook verrassend lekker. Of kijk eens op mijn pagina met vegetarische boerenkool recepten.
Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Ingrediënten
- 1 kilo aardappel
- 600 gram boerenkool
- 2 blokjes groente bouillon
- 75 gram roomboter
- zout
- peper
- 2-3 bananen
- 75 gram geraspte kaas oud belegen of oud
- sambal
Instructies
- Schil de aardappels, was ze en snij ze in stukken. Doe de aardappels met de boerenkool in een grote pan met water en bouillonblokjes. Kook de boerenkool en de aardappels in ongeveer 15-20 minuten gaar (afhankelijk van het type aardappel).
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
- Giet de boerenkool en aardappels af en stamp het geheel met een stamppotstamper (is dat een woord?). Voeg de roomboter in blokjes toe en stamp mee. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Doe de boerenkool in de ovenschaal.
- Snij de banaan in plakjes en verdeel over de boerenkool stamppot. Strooi de geraspte kaas erover. Bak de ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden, totdat de kaas mooi gesmolten is en goudbruin kleurt.
- Serveer de boerenkool met een mespuntje sambal. Echt een aanrader!
Review