Vegetarische lasagne: gegarandeerd een succes!
Ik heb al vrij veel vegetarische lasagne recepten op mijn website staan. Dat komt doordat de kids er echt gek op zijn! Als ik lasagne op tafel zet, dan weet ik dat alle borden leeg gaan en er waarschijnlijk meerdere keren wordt opgeschept. Zo’n Italiaanse pasta ovenschotel is een gegarandeerd succes bij ons thuis! Daarnaast is lasagne makkelijk te meal preppen en op te warmen in de oven na een drukke werkdag. Ideaal!
Lekker recept voor groente lasagne
Ondanks mijn vele lasagnerecepten, miste er nog een basic groente lasagne. En daar heb ik nu verandering in gebracht! Deze groente lasagne bevat (zoals de naam al doet vermoeden) lekker veel verse groente! Paprika, champignon, courgette én tomaat. Al deze lekkere en verse groente stoof je met wat Italiaanse kruiden in de tomaten passata en is de basis voor een heerlijke rode saus!
Kidsproof lasagne
Houd jouw kind niet van stukjes groente in de saus? Daar ik heb ik een snelle en simpele oplossing voor! Pureer de saus met een staafmixer en je hebt binnen no time een gladde saus, zónder stukjes. Dit kan een hoop discussie voorkomen en toch blijft de saus even rijk aan groente!
Een andere optie is door de groente te vervangen door een groentesoort waarvan je zeker weet dat je kind ze lekker vindt. Je kunt hierin eindeloos variëren! 🙂
Hoe maak je zelf bechamelsaus?
De bechamelsaus maakt deze lasagne écht af. Je kunt bechamelsaus volop in de supermarkt verkrijgen in de vorm van een pakje, zakje, of kant en klaar potjes. Maar wist je dat je ook heel gemakkelijk je eigen bechamelsaus maakt? Je hebt maar een paar ingrediënten nodig! Ik maak mijn bechamelsaus van een roux van boter, bloem, melk en een blokje bouillon voor extra smaak. Het is een kwestie van goed roeren en dat is je saus al klaar voor gebruik! Top je lasagne volledig af met de romige bechamelsaus, wat geraspte kaas erover en je hebt de lekkerste groente lasagne!
Meer vegetarische lasagne recepten
Smaakt deze lasagne naar meer? Probeer dan ook deze lasagne recepten:
Hoe kun je lasagne van tevoren bereiden en bewaren?
Het handige aan lasagne is dat je ze makkelijk van tevoren klaar kunt maken. Als ik mijn ovenschotels meal prep, dan gebruik ik hiervoor glazen afsluitbare ovenschotels met plastic deksel. Deze zijn makkelijk te stapelen in de koelkast. Zo kun je je lasagne ongeveer 3 dagen bewaren. Je kunt zo’n glazen ovenschotel met deksel ook prima in de vriezer bewaren. Let er wel even op, dat als je de lasagne opwarmt in de oven, je de deksel eraf haalt ;).
Ingredienten voor de lekkerste vega lasagne
Haal de volgende ingredienten in huis om de beste vega lasagne te maken. Schrik niet van de ingredientenlijst. Als je aan het koken bent, valt het mee!
Marinara saus
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2Â paprika’s
- 250 gram champignons
- 1Â courgette
- 250 gram cherrytomaat
- 1 eetlepe Italiaanse kruiden gedroogd
- zout
- peper
- 1 eetlepel witte balsamico azijn
- 500 ml tomaten passata
- 100 ml water
- 1 theelepel honing of ahornsiroop
- 2 theelepels maizena
- olijfolie
Bechamelsaus
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- 300 ml melk
- 400 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- nootmuskaat
Overig
- 200 gram lasagnebladen
- 75 gram geraspte kaas
De beste vegetarische lasagne
Ingrediënten
Marinara saus
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 paprika
- 250 gram champignon
- 1 courgette
- 250 gram cherrytomaat
- 1 eetlepe Italiaanse kruiden gedroogd
- zout
- peper
- 1 eetlepel witte balsamico azijn
- 500 ml tomaten passata
- 100 ml water
- 1 theelepel honing of ahornsiroop
- 2 theelepels maizena
- olijfolie
Bechamelsaus
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- 300 ml melk
- 400 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- nootmuskaat
Overig
- 200 gram lasagnebladen
- 75 gram geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Snij de ui en knoflook fijn en bak in de olie. Was de paprika's en courgette en snij in blokjes. Snij de champignon in partjes. Doe de groente in de pan en bak in ongeveer 5-8 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper en 1 eetlepel Italiaanse kruiden.
- Snij de cherrytomaten doormidden en doe de tomaten, de balsamico azijn en de passata bij de groente, samen met 100 ml water. Laat de saus ongeveer 10 minuten pruttelen totdat de groente mooi gaar zijn en de saus is ingedikt.
- Maak intussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk en vervolgens water toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje toe en laat kort koken. Let op dat de saus niet aankoekt aan de bodem van de pan. Je kunt de saus eventueel dunner maken door wat water toe te voegen. Of maak em dikker met wat maizena of allesbinder. Breng op smaak met zout en peper.
- Roer een theelepel honing en 2 eetlepels bechamelsaus door de rode saus. Breng de saus eventueel extra op smaak met zout en peper en Italiaanse kruiden. Is je rode saus nog erg dun? Maak dan een papje van 2 theelepels maizena en 2 theelepels water en voeg dit toe aan de saus. De saus dikt nu in. Blijft je saus te dun? Voeg dan extra maizena papje toe.
- Schep een laag rode saus in de ovenschaal. Leg hierop een laag lasagnevellen, dan weer een laag rode saus. Herhaal dit tot de saus op is. Doe ergens in het midden 1 laag met bechamelsaus tussen 2 lagen lasagnevellen. Eindig met een laag lasagnevellen en schenk hierop de rest van de bechamelsaus. Strooi de geraspte kaas erover. Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.
Kidsproof tips
- Courgette en wortel smaken ook heerlijk in deze lasagne
- Mijn kinderen zijn gek op lasagne in alle vormen en maten. Als ik iets verkoop onder de noemer van lasagne, dan eten ze het. Zelfs als er courgette in zit, wat Joppe eigenlijk niet lekker vindt.Â
- Werkt de lasagne truc niet voor jouw kinderen? Maak deze lasagne dan met groente waarvan je weet dat je kind ze lekker vindt. Bijvoorbeeld met wortels.
- Een andere optie is om de rode saus te pureren, zodat je geen stukjes meer in de saus hebt. Dat scheelt vaak een hoop discussie.Â
Review