Linzen als vleesvervanger
Wil je vaker vegetarisch eten? Dan zijn linzen een perfecte vleesvervanger. In peulvruchten zit ijzer, eiwit en B-vitamines en vallen in ‘de schijf van 5’ in het vak van vlees, vis, ei, noten, zuivel en peulvruchten. Linzen zijn een gezondere keuze dan vlees, want ze bevatten geen verzadigd vet, geen zout en bevatten veel vezels. Kortom: een super goede vleesvervanger!
Vegetarische burger zelf maken
Vegetarische burgers kun je vrij eenvoudig zelf maken. Het is niet moeilijk om te maken. En met een food processor of keukenmachine ben je zelfs best snel klaar.
Linzenburger zelf maken
Deze linzenburgers heb ik gemaakt met wortel, champignons, linzen en walnoten. De champignons heb ik kort gebakken en daarna verwerkt in de food processor. De overige ingrediënten heb ik rauw verwerkt. De havermout zorgt ervoor dat de burgers niet te vochtig worden en het ei zorgt ervoor dat alles goed aan elkaar blijft plakken. Tot slot heb ik tomatenpuree, sriracha en verse peterselie toegevoegd als extra smaakmakers.
Nadat het ‘gehakt’ voor de burger klaar is, zet ik het altijd even in de koelkast of in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat de burgers in de pan minder snel uit elkaar vallen. Tip van flip ;).
De lekkerste vegetarische burgers
Mijn favoriete burger is nog altijd mijn vega bietenburger. Deze is zo vol van smaak. Absoluut een aanrader! Daarnaast eet ik graag burgers op basis van zwarte bonen. Ik heb ook een lekker recept voor champignon burgers met blauwe kaas.
Wat eet je bij een burger?
Bij deze vega burger maakte ik een koolsla met truffel mayonaise. Dit past perfect bij de burger. Maar je kunt natuurlijk ook een andere salade erbij serveren.
Daarnaast vind ik het altijd lekker om wat frietjes te maken voor bij de burger. Dus zet de frituurpan lekker aan, of kies voor een iets gezondere friet variant van pastinaak frietjes of zoete aardappel friet.
Linzenburgers met truffel mayonaise
Ingrediënten
- olijfolie
- 100 gram kastanje champignon
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 50 gram walnoten
- 100 gram wortel
- 100 gram havermout evt extra toevoegen als de burger te vochtig blijft
- 265 gram linzen uit blik; uitlekgewicht
- 1 ei
- 2 eetlepels tomaten puree
- 0,5-1 theelepel sriracha of harissa naar smaak
- verse peterselie
Overig
- 6 (hamburger)broodjes
- 4 handjes veldsla
- 6 rode kool
- 6 eetlepels (vegan) truffel mayonaise
Optioneel
- 1-8 eetlepels panko toevoegen als de burgers erg vochtig blijven.
Instructies
- Snij de champignons in kleine stukjes. Bak de champignons in een scheutje olijfolie voor ongeveer 5 minuten.
- Schil de wortel, ui, peterselie, walnoten en knoflook en rasp deze in de food processor. Heb je geen food processor? Gebruik een blender of handrasp, of snij in super kleine stukjes.
- Giet de linzen af en voeg de helft van de linzen en alle havermout toe aan de food processor en maal fijn.
- Schep de food processor leeg in een kom. Voeg de rest van de linzen, de champignons, het ei, tomaten puree toe. Roer goed door en voeg zout en peper en sriracha of harissa naar smaak toe. Kneed met je handen tot een bol 'gehakt'. NB. Blijven de burgers dusdanig vochtig dat je er geen mooie ballen van kunt rollen? Voeg dan 1 of meerdere eetlepels panko toe om de burgers iets droger te maken.
- Dek het linzen deeg af en zet 30 minuten in de koelkast of 15 minuten in de vriezer.
- Vorm met je handen 6 'hamburgers' van ongeveer 125 gram per stuk uit het linzendeeg. Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de linzenburgers ongeveer 5-6 minuten aan elke kant, totdat ze mooi goudbruin kleuren.
- Verwarm intussen de hamburgerbroodjes. Beleg de broodjes met wat veldsla. Leg de linzenburger erop. Beleg met een blad rode kool en een flinke klodder truffel mayonaise. Dek af met de bovenkant van het broodje.
Kidsproof tips
- De meeste kids zijn gek op hamburgers. Deze linzenburgers vonden onze kinderen daarom ook heerlijk.Â
- Voor hen hou ik de toppings achterwege
Review