Plantaardig stoofpotje
Dit is het ultieme recept voor een heerlijk vegan stoofpotje vol met groente. Deze groentestoof is gevuld met courgette, champignon en paprika. De linzen en aardappels zorgen ervoor dat het lekker vult. Daarnaast zit dit stoofpotje vol lekkere kruiden zoals kurkuma, tijm, laurier en kaneel. Een heerlijke smaaksensatie op tafel waarbij je absoluut geen vlees mist!
Stoofpotten uit de ecostoof
Ik heb dit stoofpotje gemaakt met behulp van een speciale keukentool; de ecostoof. Ik heb de ecostoof gekregen (niet gesponsord) en ben er direct mee aan de slag gegaan! De ecostoof is een duurzame uitvinding. Het is als het ware een vervanger voor je gaspitje. Nadat je je de stoof aan de kook hebt gebracht, is het namelijk de bedoeling dat deze verder gaart in de ecostoof. Dit is beter voor het milieu, maar bijvoorbeeld ook ideaal als je minder gaspitjes ter beschikking hebt!
Eerder maakte ik vegan harissa stoofpotje met sperziebonen, wortel en kikkererwten uit de ecostoof. Een super smaakvolle plantaardige groentestoof met spicy kruiden.
Meer vega(n) stoofpotjes
Ik ben gek op stoofpotjes! Ze bevatten de lekkerste kruiden en specerijen, zitten bomvol groente en zijn heerlijk comfort food. Ben jij net als ik zo’n fan van een vegetarisch stoofpotje? Dan kan ik je onderstaande recepten ook zeker aanraden!
100% plantaardig recept
Dit stoofpotje bevat enkel plantaardige ingrediënten. Het is daarom een ideaal recept voor zowel vegetariërs als veganisten! In plaats van vlees of vis, bevat dit stoofpotje rode linzen. In principe kun je elke peulvruchtensoort aan deze stoof toevoegen. Peulvruchten zijn lekker voedzaam, rijk aan eiwitten en zijn een ideale plantaardige vleesvervanger!
Tevens bevat deze groentestoof aardappelen, waardoor de maaltijd extra vullend en voedzaam wordt. Daarnaast vind ik het altijd lekker om er (naan)brood, zilvervliesrijst, couscous of bulgur bij te serveren. Zo heb je een super voedzame en 100% plantaardige maaltijd!
Vegetarisch stoofpotje met aardappel, linzen, courgette, champignon en paprika
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram aardappel
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 2 paprika
- 250 gram champignon
- 1 courgette
- 140 gram tomatenpuree
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels tijm
- 1 theelepel kaneel
- 250 gram linzen rood of geel, gedroogd
- 3 laurierblaadjes
- 1 blokje groente bouillon + 600 ml kokend water
Optioneel, om mee te serveren
- rijst, couscous, bulgur of brood
- verse peterselie en/of koriander
Instructies
- Schil de aardappels en snij in eetbare stukken. Spoel de aardappels goed af onder de kraan.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een braadpan of hapjespan (met deksel).
- Snij de ui en knoflook fijn en bak in de olie voor ongeveer 2 minuten.
- Was de groente. Snij de paprika en courgette in blokjes en de champignons in partjes.
- Doe de groente in de pan en bak 5 minuten.
- Voeg nu de tomatenpuree, paprikapoeder, tijm, kurkuma en kaneel toe en bak kort mee.
- Blus af met de groente bouilon. Zorg dat alles net niet helemaal onder water staat. Het kan zijn dat je dus iets minder bouillon moet toevoegen dan in het recept vermeld staat. Voeg de linzen en de laurierblaadjes toe.
- Breng de stoof kort aan de kook en zet het vuur dan wat lager. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 30-40 minuten stoven.
- De stoof is klaar als de linzen en aardappels gaar zijn. Verwijder de laurierblaadjes.
Optioneel
- Serveer de stoof met rijst, bulgur, couscous of brood.
- Garneer met verse peterselie en/of koriander naar smaak.
- Tip: is de stoof nog erg vochtig? Bind het dan met een papje van maizena (2 theelepels maizena en 2 theelepels water mixen en toevoegen), of allesbinder.
Kidsproof tips
- Dit is een behoorlijke gevulde groentestoof en dat kan natuurlijk best afschrikken voor kinderen (bij de mijne wel in elk geval)
- Ik heb in dit stoofpotje paprika, champignon en courgette gebruikt. Kies eventueel 1 van deze groente en verdrievoudig de hoeveelheden van die groente en laat de andere 2 groenten achterwege. Dat scheelt al heel veel.
Review