Vegetarische jus zonder pakjes of zakjes
Een stamppotje of gekookte aardappelen met jus. Heerlijk toch?! Ook als vegetariër kun je gewoon genieten van een lekkere jus bij een Hollandse maaltijd! De lekkerste vegetarische jus maak je namelijk heel eenvoudig zelf! Het enige wat je nodig hebt is roomboter, een uitje, bloem, groentebouillon en sojasaus. Met deze basis ingrediënten in huis ben je gegarandeerd van een heerlijke vegetarische jus!
Recept voor vegetarische jus
De basis voor deze zelfgemaakte vegetarische jus bestaat uit het maken van een roux. Als extraatje heb ik nog een fijngesneden uitje aan deze roux toegevoegd. Hierdoor krijgt je jus nét dat beetje extra bite. De groentebouillon en de sojasaus zijn de smaakmakers in dit verhaal en toveren de roux om in een smaakvolle saus!
Maaltijden met jus
Een vegetarische jus kun je bij heel veel verschillende maaltijden serveren. Puree, stamppot, gekookte aardappelen, noem maar op! Een smaakvolle jus maakt dit soort maaltijden helemaal af! Serveer bijvoorbeeld bij een vegetarisch worstje, groenteballetjes, plantaardige spekjes en je hebt op en top Hollandse kost in een volledig vegetarische jasje! Hieronder heb ik een aantal recepten voor je op een rijtje gezet waarbij deze vegetarische jus perfect past:
Vegan jus
Wist je dat je deze jus ook heel gemakkelijk vegan kunt maken? Dit doe je door simpelweg de roomboter te vervangen door een plantaardige boter. Een makkelijke switch toch!? Ideaal voor veganisten of als je minder zuivel wilt eten.
Meer recepten vegetarische sauzen
Ik ben groot voorstander van koken zonder pakjes, zakjes of blikjes. Daarom maak ik ook graag alle sauzen zelf. Dit is vaak goedkoper, lekker en een stuk gezonder! Vaak bevatten pakjes of zakjes namelijk behoorlijk wat zout. Een beetje voor de smaak is natuurlijk lekker, maar het kan ook te veel van het goede worden.
Voorbeelden van sauzen die ik graag zelf maak zijn bijvoorbeeld romige pindasaus, een zoetzure saus en niet te vergeten, klassieke tomatensaus! Ook kun je heel eenvoudig je eigen Mexicaanse tomatensalsa of guacamole. De mogelijkheden zijn eindeloos!
De beste vegetarische jus
Ingrediënten
Vegetarische jus
- 25 gram roomboter
- 1 kleine ui
- 1,5 eetlepel bloem
- 250 ml groente bouillon
- 1 eetlepel sojasaus
Instructies
- Verwarm de roomboter in een pan.
- Snij de ui fijn en bak 2 minuten in de boter. Voeg de bloem toe en roer goed door gedurende ongeveer een minuut.
- Schenk de sojasaus erbij en voeg beetje bij beetje de groente bouillon toe. Blijf goed roeren zodat je een egale saus (met stukjes ui) krijgt. That's it! Geniet ervan!
Kidsproof tips
- De meeste kinderen houden wel van een sausje. Zo’n romige jus gaat er bij onze kids goed in.Â
- Je kunt de jus pureren met een staafmixer, zodat je geen stukjes ui meer hebt.Â
Review