Recept voor witlof uit de oven met gesmolten kaas
Het meest bekende witlof recept is waarschijnlijk met witlof met ham en kaas uit de oven. Voor mij ook een echte jeugdherinnering! Heerlijk vond ik dat vroeger. Maar wist je dat witlof met kaas ook heel erg lekker is? Mijn geheime ingrediënt is gekruid paneermeel. Dat zorgt voor een verrassende twist in dit gerecht. Met maar weinig ingrediënten tover je dit heerlijke bijgerecht op tafel! Ook deel ik in deze blog andere recepten voor nóg meer witlof inspiratie!
Hoe bereid je witlof uit de oven?
Witlof is ontdekt in België. Daar noemen ze het ook wel witloof of Brussels loof. Tegenwoordig is deze groente het hele jaar door goed verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt. Na aankoop kun je deze groente wel 1 a 2 weken in de groentelade van je koelkast bewaren. Gelukkig kun je er heerlijk veelzijdige gerechten mee maken, dus wellicht red de witlof het niet eens om 2 weken in de koelkast te blijven liggen! Verwijder de buitenste bladeren en eventueel de harde kern. Witlof leent zich goed om te koken, grillen of rauw te eten. De smaak van de groente is wat bitter, wat kinderen vaak minder lekker vinden. Maar door deze te gratineren met kaas (zoals in dit recept) of een lekkere dressing (bij een salade) is de combinatie hemels!
Ingrediënten voor witlof met kaas uit de oven
- 1 kilo witlof
- 75 gram geraspte kaas
- gekruide paneermeel
- zout
- peper
Optioneel
- 30 gram roomboter
- gekookte of gebakken aardappels, om erbij te serveren
Meer vegetarische recepten met witlof
Witlof met gesmolten kaas uit de oven
Ingrediënten
- 1 kilo witlof
- 75 gram geraspte kaas
- gekruide paneermeel
- zout
- peper
Optioneel
- 30 gram roomboter
- gekookte of gebakken aardappels, om erbij te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op grillstand en zet een ovenschaal klaar.
- Was de witlof en snij de onderkant van iedere stronk. Snij de stronken in de lengte doormidden. Kook de witlof in een pan met kokend water in ongeveer 10 minuten beetgaar. De witlof hoeft niet volledig gaar te zijn, want je zet het straks nog in de oven.
- Leg de halve witlofstronken in de ovenschaal. Breng op smaak met wat zout en peper. Verdeel de geraspte kaas erover en strooi vervolgens wat paneermeel over de witlof. Wil je een sausje / jus erbij hebben? Voeg dan wat klontjes roomboter toe.
- Schuif de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 5 minuten op grillstand totdat de kaas mooi goudbruin en gesmolten is.
Serveren
- Serveer met gekookte of gebakken aardappels.
Kidsproof tips
- Witlof en kinderen.. they love it or hate it. Houdt je kind niet van witlof, dan is de gesmolten kaas misschien je redding. Serveer er anders een bakje rauwkost bij, zodat je kind in elk geval wat groente binnen krijgt.Â
Review