Italiaanse keuken

Ik ben gek op Italië! Zowel als vakantieland als om de heerlijke keuken die ze hebben. Je mag me voor alles wakker maken. Van pizza tot aan pasta en dus ook voor een salade caprese. Vaak bestaan de lekkerste gerechten uit weinig ingrediënten, maar dan wél van goede kwaliteit.

Waar komt salade caprese vandaan?

Deze salade wordt in Italië ‘Insalata Caprese’ genoemd en kent zijn oorsprong op het eiland Capri. Het eiland staat bekend om zijn heerlijke tomaten, mozzarella en citroenen. En is het je weleens opgevallen dat de salade de kleuren heeft van de Italiaanse vlag?

Italiaanse salade met tomaat en mozzarella
Salade caprese

Ingrediënten

  • 1 bol buffelmozzarella
  • 2 tomaten
  • 1 handje verse basilicum
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • peper

En zo maak je het

Was de tomaten en snij ze in plakjes. Deze leg je op een groot bord. Hier overheen scheur je de buffelmozzarella in grove stukken. Sprenkel de olijfolie erover en breng op smaak met wat peper en zout. Maak de salade af met basilicum blaadjes voor smaak én kleur.

E-book

12 vega(n) kerst recepten

Keuze uit: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 nagerechten en 6 bijgerechten.

makkelijk te meal preppen; voor een stressvrij kerstdiner

9 vegan en 3 vega recepten met vegan opties

Voor slechts 5,99 ipv 7,99

inclusief 7 tips voor een duurzaam kerstinder

Dressing

Om het recept zo puur mogelijk te houden maak ik alleen gebruik van olijfolie. Ik hou ervan om producten van goede kwaliteit te gebruiken, zowel voor wat betreft oliën als azijn. Je kan natuurlijk ook een beetje balsamico azijn toevoegen of een lekkere pesto erbij maken.

Meer caprese inspiratie

Pasta caprese met burrata
Hou je van salade caprese en van pasta? Dan moet je deze vegetarische pasta caprese zeker eens proberen! Deze pasta met gegrilde cherrytomaten, basilicum en burrata is super makkelijk om te maken. Het perfecte voorbeeld van een Italiaanse less is more maaltijd.
Bekijk recept
Caprese taartje
Dit capresetaart van tomaat, buffel mozzarella en zelfgemaakte pesto van verse basilicum is niet alleen een plaatje, maar ook een heerlijke smaakbom! Makkelijk om te maken en prachtig om te serveren met de feestdagen. Staat deze ook bij jou op het menu met kerst?
Bekijk recept
Caprese salade met gegrilde nectarine en burrata
Dit is zo'n salade waar je echt blij van wordt. Het succes van de klassieke Italiaanse caprese salade, aangevuld met zoete nectarines. De mozzarella is vervangen door burrata, wat zorgt voor extra romigheid. Kortom: een perfecte vegetarische salade voor een warme zomeravond.
Bekijk recept

Traditionele salade caprese

Zin om Italië op tafel te toveren? Niets is makkelijker en lekkerder dan een caprese salade. Tomaat, goede mozzarella, goede olijfolie en wat basilicum, zout en peper. Meer heb je niet nodig om je even in Italië te wanen.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
KeukenItaliaans
TrefwoordCaprese, Salade, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 bol buffelmozzarella
  • 2 tomaten
  • 1 handje verse basilicum
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de tomaten en snij in plakken. Leg op een groot bord.
  • Scheur de buffel mozzarella in grove stukken en verdeel over de tomaten.
  • Sprenkel olijfolie over de tomaten en mozzarella en breng op smaak met zout en peper.
  • Garneer met verse basilicum blaadjes.

Kidsproof tips

  • De basilicumblaadjes kun je apart serveren
  • Mijn kids zijn niet zo’n fan van rauwe mozzarella (wel van gesmolten mozzarella op pizza :)). Ik geef ze vaak een bakje rauwkost met tomaat, paprika en komkommer, als wij caprese salade eten.