Bloemkool stamppot recept
Een goede stamppot is altijd een lekker idee. Bloemkool is van origine een zomergroente, die goed verkrijgbaar is in de zomer en de herfst. Bloemkool is echter het hele jaar door verkrijgbaar en volgens het Voedingscentrum zelfs een duurzame keuze. Deze stamppot kun je dus het hele jaar door eten.
Ik kwam op het idee voor deze bloemkool stamppot met Aziatisch gekruide tempeh, door een recept van Familie over de Kook. Zij maken regelmatig Hollandse pot, met een Aziatische twist. Het leek me super lekker om hier een vega variatie op te maken.
Tempeh als vegan vleesvervanger
Ik maakte deze stamppot met knapperige tempeh. Dat geeft een lekkere bite en extra smaak aan het gerecht.
Tempeh is een plantaardige vleesvervanger gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het heeft een vaste structuur en is lekker eiwitrijk (12 gram eiwit per 100 gram). Tempeh smaakt na bereiding een beetjee nootachtig, paddenstoelachtig en is lekker knapperig qua structuur. Het heeft wel een goede bereiding nodig. .Tempeh heeft wel een goede bereiding nodig. Rauw vind ik het persoonlijk namelijk niet lekker smaken. Tempeh wordt pas echt lekker als je het goed bakt en vervolgens glaceert of marineert. Eerder maakte ik eens een tempeh burger, en een vegan lunch burrito met tempeh
Hoe krijg je tempeh lekker knapperig?
Ik ben zo lang op zoek geweest naar een manier om tempeh lekker knapperig te krijgen! Iedere keer als ik tempeh at in een restaurant, dacht ik: dit moet ik snel thuis maken. En keer op keer mislukte het. Ik wilde niet te veel olie gebruiken en daar ging ik de mist in. Want om tempeh lekker knapperig te krijgen, moet je het bakken in een flinke laag olie. De truc is als volgt:
- Snij de tempeh in stukjes, plakjes, of driehoekjes. Laat de tempeh niet te dik, want hoe dunner, hoe knapperiger het wordt.
- Verwarm een flinke laag zonnebloemolie in een pan en bak hierin de tempeh. Draai de tempeh halverwege goed om en bak ongeveer 5 minuten totdat de stukjes mooi goudbruin zijn.
- Haal de tempeh uit de pan en laat even uitlekken op wat keukenpapier.
- Glaceer vervolgens met ketjap, of een andere lekkere marinade.
- Zo krijg je de tempeh heerlijk lekker makkelijk!
In samenwerking met Manaw
Dit recept maakte ik in samenwerking met de online supermarkt Manaw. Bij Manaw kun je terecht voor de ‘gewone boodschappen’, maar ook voor wat meer wereldse ingrediënten. Deze bloemkool stamppot heb ik gemaakt met ingrediënten die ik allemaal bij Manaw heb besteld. Van de aardappels, tot de tempeh. Ideaal toch?!
Manaw bezorgt je boodschappen in de regio Amsterdam (van Beverwijk tot Hoofdorp).
Ingrediënten voor bloemkool stamppot met knapperige tempeh
Wil je dit recept zelf maken? Haal dan de volgende ingrediënten via Manaw in huis voor 6 personen:
- 1000 gram aardappel
- 2 bloemkolen ik had ongeveer 1200 gram bloemkool, exclusief de bladeren en de steel.
- 3 blokjes groente bouillon
Voor de tempeh
- 400 gram tempeh
- zonnebloemolie een flinke hoeveelheid, zodat de onderkant van de pan goed bedekt is met olie.
- 10 eetlepels ketjap
Voor de stamppot
- 200 ml halfvolle melk of plantaardig alternatief
- 40 gram roomboter of plantaardig alternatief
- 75 gra geraspte kaas of plantaardig alternatief
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels tijm gedroogd
- zout
- peper
Optioneel, om te serveren
- 1 handje pinda’s
Bloemkool stamppot vegan maken
Deze stamppot is vegetarisch en kun je vrij eenvoudig helemaal plantaardig maken. Vervang de melk voor een plantaardige melk, de boter voor een plantaardige boter en de kaas voor een vegan alternatief. De rest van het recept is al helemaal vegan.
Meer vegetarische stamppot recepten
Heerlijk he, zo’n vegetarische stamppot! Ik heb nog veel meer vegetarische stamppot inspiratie voor je.
Bloemkool stamppot met tempeh
Ingrediënten
Voor de tempeh
Voor de stamppot
Optioneel, om te serveren
- 1 handje pinda's
Instructies
- Schil de aardappels en snij in kleine stukken. Was de aardappels en doe in een grote pan.
- Snij de bloemkool in roosjes en doe bij de aardappels in de pan. Doe de bouillonblokjes erbij en giet kokend water erbij totdat alles net onder water staat. Kook de aardappels en bloemkool in 10-15 minuten gaar. Giet af.
Tempeh bereiden
- Snij de tempeh in plakken van (maximaal) een halve centimeter dik. Snij vervolgens in reepjes of driehoekjes (wat je mooi vindt). Verwarm een flinke laag zonnebloemolie in een pan. Bak (of eigenlijk frituur) de tempeh in de olie tot de tempeh mooi goudbruin is. Draai halverwege de tempeh om zodat beide kant goed kunnen bakken. Haal de tempeh uit de pan en leg op een velletje keukenpapier zodat het overtollige vet er goed af gaat. Haal de zonnebloemolie uit de pan en gooi weg. Doe de tempeh opnieuw in de pan of in een schaaltje en giet de ketjap erover. Zorg dat de tempeh goed is bedekt met de tempeh.
Stamppot pureren
- Pureer de aardappel en bloemkool met een staafmixer, of een aardappelstamper. Voeg de melk, boter en kaas toe. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en tijm.
- Serveer de stamppot met de knapperige tempeh. Garneer eventueel met wat pinda's
Kidsproof tips
- Deze stamppot gaat erin als zoete koek bij mijn kinderen. Het heeft een egale kleur, dus het lijkt net alsof er geen groente in zit.Â
- Heb jij vaak discussie over ‘stukjes’. Pureer de stamppot dan met een staafmixer. Dat geeft een veel gladdere structuur.Â
Review