Snel en makkelijk vegan roerbakrecept
Als ik bij ons thuis Aziatische noedels serveer, dan weet ik van tevoren dat de borden helemaal leeg gaan. Iedereen, inclusief de kinderne is er gek op. En dat vind ik heel fijn. Want noedels zijn ideaal om een lekker makkelijk voedzaam vegan gerecht mee te maken. Ik gebruik zelf altijd volkoren noedels of udon noedels. Dat vind ik het lekkerst. Volkoren noedels zijn doorgaans een stuk voedzamer omdat er meer vezels en eiwitten in zitten. Verder doe ik altijd veel groente in een noedelgerecht. Ik kijk dan meestal wat ik nog in huis heb.
Hoe maak je roerbaknoedels zonder pakjes en zakjes?
Supermarkten staan vol met kant en klare woksausjes en roerbak sauzen. Maar wist je dat je dit eigenlijk heel eenvoudig zelf kunt maken? Dat is een stuk goedkoper, gezonder en lekkerder. Mijn favoriete basis woksaus bestaat uit: zonnebloemolie, sesamolie, sojasaus, rijstazijn, dadelsiroop (of andere zoetmaker zoals gembersiroop), en chilivlokken (of sambal).
Ik roerbak eerst altijd met mijn groente en blus deze vervolgens af met de woksaus ingredienten. Laat heel kort even pruttelen en voeg dan de noedels toe.
Ingredienten voor vegan noedels met tofu
Haal de volgende ingredienten in huis voor de lekkerste Aziatische noedels met tofu voor 4 personen:
Knapperige tofu
- 375 gram tofu
- 2 eetlepels maizena
- zout
- cayennepeper
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Overig
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm verse gember
- 2Â paprika’s
- 1Â spitskool
- 2Â wortels
- 200 gram peultjes
- 250 gram volkoren mie
Woksaus
- 50 ml zonnebloemolie of arachideolie
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 5 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1,5 eetlepel dadelsiroop of ahornsiroop, agavesiroop of honing (niet vegan)
- 1 mespuntje chilivlokken
Hoe maak je kidsproof Aziatische noedels?
Deze noedels zijn ook heerlijk met kinderen. Je kunt de noedels kidsproof maken door groente te kiezen die jouw kind lekker vindt. Houdt jouw kind bijvoorbeeld niet van spitskool? Laat dit dan achterwege. Is jouw kind fan van sperziebonen? Gebruik die dan in dit recept. Je kunt eventueel ook alle groente los van elkaar koken en alle ingredienten (noedels, losse groente, sausje) apart serveren op tafel. Zo kan iedereen genieten van een lekkere noedelmaaltijd.
Meer vegan Aziatische recepten
Houdt jij van vegan eten en eet je graag Aziatisch? Dan vallen deze recepten vast ook in de smaak!
Vegan noedels met spitskool, peultjes en tofu
Ingrediënten
Knapperige tofu
- 375 gram tofu
- 2 eetlepels maizena
- zout
- cayennepeper
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Overig
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- 2 paprika
- 1 spitskool
- 2 wortel
- 200 gram peultjes
- 250 gram volkoren mie
Woksaus
- 50 ml zonnebloemolie of arachideolie
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 5 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1,5 eetlepel dadelsiroop of ahornsiroop, agavesiroop of honing (niet vegan)
- 1 mespuntje chilivlokken
Instructies
- Snij het blok tofu in de lengte doormidden. Leg de tofu op een stuk keukenpapier. Leg er keukenpapier op en leg er vervolgens iets zwaars op, zoals een paar kookboeken. Laat het vocht ongeveer 15 minuten uit de tofu trekken.
- Snij de tofu in blokjes. Doe in een schaal en strooi de maizena erover. Schudt de schaal zodat alle tofublokjes bedekt zijn met maizena. Breng op smaak met wat zout en cayennepeper.
- Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de tofublokjes in ongeveer 20 minuten gaar. Schudt de pan goed tussendoor, zodat alle kanten van de blokjes knapperig worden.
Overig
- Schil de wortel en snij in plakjes.
- Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de laatste 3 minuten de wortelplakjes en de peulltjes toe en kook deze mee. Giet af en zet apart.
- Schil de ui, knoflook en gember en snij fijn.
- Verwarm de zonnebloemolie in een hapjespan en bak hierin de ui, knoflook en gember voor ongeveer 4 minuten.
- Was de paprika. Snij in blokjes. Was de spitskool en snij in flinterdunne reepjes.
- Bak de paprika een paar minuten mee met de ui. Voeg vervolgens de spitskool toe en bak 4 minuten mee.
- Meng de ingredienten voor de saus (de zonnebloemolie, sesamolie, sojasaus, dadelsiroop, rijstazijn, sesamzaadjes en chilivlokken).
- Doe de tofublokjes bij de spitskool. Schenk de saus erover. Voeg de mie, wortel en peultjes toe en bak nog 2 minuten mee. Roer goed door.
Kidsproof tips
- Dit is een heerlijk basisrecept voor noedels zonder pakjes en zakjes. Varieer met groente die jouw kind lekker vindt. Bijvoorbeeld sperziebonen en broccoli.Â
Hoe maak je tofu knapperig?
Ik hoor heel vaak terug van mijn volgers dat ze wel vaker vega willen eten, maar dat ze tofu niet lekker vinden. Dat snap ik heel goed, want een blok tofu smaakt nergens naar. Maar je kunt tofu echt ontzettend lekker bereiden. Eerder schreef ik een blog over hoe je tofu knapperig maakt. Zo krijg je de knapperigste tofu:
- Vocht uit laten lekken
- In blokjes snijden
- Maizena (en evt zout en cayennepeper) over de tofu blokjes
- Bakken in plantaardige olie zodat alle kanten van de blokjes knapperig worden
Hierna kun je evevntueel nog een sticky saus over de tofu doen, zoals ketjap, of de woksaus uit dit recept.
Review