Recept voor vegan stamppot met sperzieboon
Als foodblogger ben ik altijd op zoek naar nieuwe en smaakvolle vegetarische recepten om te delen. Dit keer ben ik aan de slag gegaan met een stamppot recept. Maar nu eens geen zware winter stamppot, maar een stamppot die perfect is voor de lente en de zomer. Deze vegetarische stamppot recept met sperziebonen, appel en gedroogde abrikozen bewijst dat je geen vlees of zuive nodig hebt om een smaakvolle maaltijd te bereiden. Laten we de keuken in duiken voor deze heerlijke frisse stamppot met sperzieboon.
De smaakcombinaties voor een perfecte vegan stamppot
Wat deze vegan stamppot echt speciaal maakt, zijn de smaakcombinaties. De knapperige sperziebonen voegen een frisse textuur toe aan de zachte aardappelpuree, terwijl de zoete en sappige stukjes appel een heerlijk contrast vormen met de hartige smaken van de stamppot. Maar het zijn de gedroogde abrikozen die de show stelen! Ze voegen een natuurlijke zoetheid toe aan het gerecht en zorgen voor een verrassende en exotische twist. De combinatie van zoete en hartige smaken maakt deze stamppot tot een favoriet bij mij thuis.
Gezonde stamppot ingrediënten
Naast de fantastische smaakcombinaties, is deze vegetarische stamppot ook nog eens gezond. Het zit boordevol vitamines en mineralen. Bovendien is het een geweldig gerecht om restjes op te maken. Voeg gewoon wat extra groenten of fruit toe die je nog in de koelkast hebt liggen.
Ingredienten voor vegetarische stamppot met sperzieboon
Haal de volgende ingredienten in huis voor een heerlijke sperziebonen stamppot voor 4 personen.
- 1250 gram aardappel
- 2 blokjes groenten bouillon
- 1000 gram sperzieboon
- 1 paprika
- 1 appel
- 1 eetlepel appelcider azijn naar smaak
- 150 ml (plantaardige) melk
- nootmuskaat
- 100 gram gedroogde abrikozen op olie
- zout
- peper
- 40 gram gerookte amandelen
Meer vegetarische stamppot recepten
Smaakt deze vegetarische stamppot met sperziebonen naar meer? Probeer dan ook eens een van mijn andere stamppot recepten.
Stamppot met sperziebonen, appel en gedroogde abrikozen
Ingrediënten
- 1250 gram aardappel
- 2 blokjes groenten bouillon
- 1000 gram sperzieboon
- 1 paprika
- 1 appel
- 1 eetlepel appelcider azijn naar smaak
- 150 ml (plantaardige) melk
- nootmuskaat
- 100 gram gedroogde abrikozen op olie
- zout
- peper
- 40 gram gerookte amandelen
Optioneel
- 1 kleine rode ui
Instructies
- Schil de aardappels, was ze en snij in vieren. Kook de aardappels in ruim water met een bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar.
- Snij de uiteinden van de sperziebonen en snij de boontjes doormidden. Doe in een pan met kokend water en blancheer 4-5 minuten op middelhoog vuur. Giet de boontjes af en spoel af met koud water.
- Was de paprika en appel en snij in blokjes. Snij de abrikozen in reepjes.
- Hak de amandelen grof met een vijzel of keukenmaler.
- Giet de aardappels af, voeg de (plantaardige) melk toe en pureer de aardappels. Voeg de appelcider azijn naar smaak toe. Breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Voeg de paprika, gedroogde abrikozen en appel toe. Voeg de boontjes toe en strooi de amandelen erover.
Optioneel
- Voeg fijngesneden rode ui toe voor extra pit en bite.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op sperzieboontjes. Deze stamppot valt altijd erg in de smaak bij hen!
- Wil je zo min mogelijk stukjes in de stamppot? Kook de stukjes appel, paprika en gedroogde abrikoos mee met de aardappels en pureer deze met een staafmixer door de aardappels. Zo heb je alleen de sperziebonen als stukjes door je stamppot.
Hoe maak je een vegan stamppot?
Vegan stamppot is een stamppot zonder vlees en zuivel. Geen spekjes en kaas dus. Je hebt daarom andere ingredienten nodig om genoeg knapperigheid en umami toe te voegen. Dat kan met plantaardige vleesvervangers zoals vegan spekjes en vegan kaas. Maar je kunt ook bepaalde kruiden en specerijen gebruiken. Denk aan nootmuskaat, wat misopasta, een scheutje sojasaus, azijn. Om de textuur toe te voegen is het lekker om knapperige groente te gebruiken en eventueel fruit toe te voegen zoals appel, banaan en gedroogd fruit zoals gedroogde abrikoos en dadels.
Welke stamppot kun je in de lente en zomer eten?
Boerenkool en hutspot zijn typische winter stamppotten met winter groente. In het voorjaar en de zomer kun je ook frisse stampot bereiden met lente en zomer groente. Denk aan sperzieboon stamppot, andijvie stamppot, raapsteel stamppot en stamppot met sla, rucola of spinazie. Genoeg lekkere opties voor een frisse lente of zomer stamppot dus!
Review