Snel en gezond roerbak recept

Roerbak is een heerlijk en gezond gerecht dat je in een handomdraai op tafel hebt. Het is perfect voor een doordeweekse maaltijd of als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan. In deze blog vind je een recept voor een vegan roerbak met broccoli en paprika. Dit gerecht is niet alleen snel en makkelijk te maken, maar ook boordevol groenten.

De voordelen van een vegan roerbak

Een vegan roerbak is een goede bron van voedingsstoffen. Broccoli is bijvoorbeeld een goede bron van vitamine C, kalium en vezels. Paprika bevat veel vitamine C, bètacaroteen en vitamine K.

Daarnaast is een vegan roerbak een goede manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen. In dit recept gebruik je maar liefst 200 gram broccoli en 1 rode paprika.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Tips voor een vegan roerbak

Om je vegan roerbak nog lekkerder te maken, heb ik nog een paar tips voor je:

  • Gebruik verschillende groenten voor een extra lekkere en kleurrijke roerbak. In dit recept gebruik ik broccoli en paprika, maar champignons, wortels, aubergine, courgette of peultjes of sperziebonen zijn ook heerlijk
  • Voeg wat tofu, tempeh of vleesvervanger toe voor een vullender gerecht en meer eiwitten. Zelf vind ik sticky tofu of knapperige tofu hierbij super lekker.
  • Maak je eigen woksaus voor een extra lekkere smaak. Dat is meteen een stuk goedkoper en gezonder dan een kant en klare woksaus. In het recept
  • Serveer de roerbak met rijst of noedels.
Snel en gezond roerbak recept
Makkelijk vegan roerbak gerecht met broccoli en paprika

Hoe maak je zelf een woksaus?

Woksausjes geven veel smaak aan roerbak of wokgerecht. Je kunt ze kant en klaar in de supermarkt kopen. Heel erg makkelijk natuurlijk, maar ook best wel duur en minder gezond dan wanneer je het zelf maakt. Je hebt er maar een paar ingredienten voor nodig. En deze ingredienten kun je ook nog eens heel goed gebruiken in allerlei andere makkelijke Aziatische gerechten.

Voor de woksaus gebruik je: sojasaus, maizena, gembersiroop en sesamolie. De sojasaus en sesamolie zorgen voor de umami. De gembersiroop voor een zoetje en de maizena zorgt ervoor dat de saus wat indikt. Je kunt eventueel extra maizena toevoegen als je het sausje nog wat dikker wil.

Roer de ingredienten door elkaar en je woksausje is klaar om te te voegen aan de roerbak groente!

Meer lekkere Aziatische recepten

Hou jij ook van Aziatische gerechten, maar wil je niet te veel ingewikkelde ingredienten en wil je dat het gerecht snel klaar is? Probeer dan ook eens een van deze lekkere vegan gerechten!

Super snelle vegan Indiase curry met veel groente
Curry zonder pakjes en zakjes! Klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Je hebt alleen wat kruiden nodig en daarna kan een kind de was doen. Deze vegetarische curry leent zich uitstekend om wat groenten op te maken. Zo doe je ook nog eens mee aan #nowaste.
Bekijk recept
Snelle vegan roerbak noedels
Zin in een lekker roerbak gerecht? Deze vegan roerbaknoedels zijn lekker voedzaam en maak je heel snel zelf zonder pakjes en zakjes! Varieer met je lievelings roerbakgroente en zet iedere keer weer een verrassende noedelmaaltijd op tafel.
Bekijk recept
Sajoer boontjes
Deze sajoer boontjes maak je heel eenvoudig zonder pakjes en zakjes. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Deze vegetarische Aziatische topper staat binnen 15 minuten op tafel. Serveer met wat rijst en/of naan brood en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept

Snelle vegan roerbak met broccoli en paprika

Heb je niet veel tijd en wil je toch lekker en gezond eten? Maak dan dit vegan roerbak gerecht met broccoli en paprika: een heerlijk en gezond gerecht dat je in 20 minuten op tafel hebt.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch
TrefwoordBroccoli, Gegrilde paprika, Kidsproof, Roerbak, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram (zilverlies) rijst
  • 400 gram broccoli
  • 3 eetlepels zonnebloemolie of arachide
  • 3 cm gember vers
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 paprika
  • zout
  • peper

Zelfgemaakte woksaus

  • 75 ml sojasaus
  • 3 theelepels maizena
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel sesamolie

Optioneel

  • sesamzaadjes
  • verse koriander

Instructies

  • Kook of stoom de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snij de broccoli in roosjes. Kook de broccoli ongeveer 4 minuten in kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Zet even apart.
  • Verwarm de ollie in een hapjespan.
  • Verwijder de schil van de gember, ui en knofllook. Snipper de ui en snij de knoflook en gember fijn.
  • Doe de ui, knoflook en gember in de pan en bak ongeveer 2 minuten.
    Was intussen de paprika en snij in reepjes.
  • Voeg de paprika toe aan de pan en bak 2 minuten mee.
    Voeg de broccoli toe.
  • Doe de sojasaus, gemberiroop, sesamolie en maizena in een schaaltje en roer goed door.
    Schenk de zelfgemaakte woksaus over de groente en laat 2 minuten pruttelen.
    Breng eventueel op smaak met zout en peper
  • Serveer met de rijst.

Optioneel

  • Serveer optioneel met wat sesamzaadjes en/of verse koriander

Kidsproof tips

  • Dit roerbak / wok gerecht kun je heel goed serveren aan je kinderen. 
  • Houdt jouw kind niet van broccoli? Sperziebonen zijn ook heel lekker in dit gerecht. 
  • Is de saus potentieel een probleem? Serveer deze dan apart op tafel.Â