Het probleem van broodverspilling

In westerse landen wordt jaarlijks een groot deel van het geproduceerde brood verspild. Ik heb hier zelf ook regelmatig aan bijgedragen. Tijdens mijn middelbare school en studenten periode had ik een bijbaantje bij een bakkerij en ben sindsdien een beejte verpest :). Ik hou van vers brood van de bakker en ben dus erg kritisch op de kwaliteit van brood! Geen supermarkt brood, geen oud brood. Maar dat betekent niet dat we oud brood moeten weggooien. Dat is erg zonde. Je kunt namelijk super veel lekkere dingen maken met oud brood. In deze blog deel ik 10 tips met oud brood.

Hoe lang kun je oud brood bewaren?

Oud brood kan nog best lang bewaard worden, afhankelijk van de omstandigheden. Je kunt het tot een week bewaren in een broodtrommel of een afgesloten plastic zak. Wil je het langer bewaren? Vries het dan in! In de vriezer blijft brood tot wel 3 maanden goed.

Hoe maak je oud brood weer lekker?

Het is heel eenvoudig om oud brood weer lekker te maken / ‘op te piepen’. Ik geef je een paar tips:

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

  • Bevochtigen en opwarmen: Verwarm het brood in de oven op 150°C gedurende 5-10 minuten. Dit maakt het brood weer knapperig en vers.
  • Toasten: Snijd het brood in sneetjes en rooster het in de broodrooster, of in een pan. Toasten brengt de knapperigheid terug en maakt het heerlijk om zo te eten of te gebruiken voor croutons of bruschetta.

Hoe maak je van oud brood nieuw brood?

Technisch gezien kun je van oud brood geen volledig nieuw brood maken, maar je kunt het wel hergebruiken in nieuwe brooddeegrecepten!

10 tips voor recepten met oud brood

Oud brood over? Dit zijn mijn 10 tips met oud brood.

Knodel
Mijn favoriete gerecht als ik in de bergen ben. Balletjes van oud brood en restjes groente
Bekijk recept
Bruschetta
Toast het oude brood lichtjes en beleg het met tomaten, knoflook, olijfolie en basilicum. Een simpel en smaakvol voorgerecht.
Bekijk recept
Toast
Bak sneetjes oud brood in een pan met een beetje olijfolie of boter. Heerlijk met een lekkere spread, of om in een soep te dippen.
Bekijk recept
Panzanella salade
Een klassieke Italiaanse broodsalade. Heerlijk gegrild brood, waarin het oude brood het vocht van de tomaten en dressing opneemt, waardoor het heerlijk zacht wordt.
Bekijk recept
Croutons
Snijd oud brood in blokjes, meng met olijfolie en kruiden, en bak in de oven. Perfect voor in de soep of over een salade.
Bekijk recept
Broodkruim
Maak je eigen broodkruim door het brood fijn te malen in een keukenmachine. Ideaal om te gebruiken als paneerlaag of als topping voor ovenschotels.
Bekijk recept
Pappa al pomodoro (broodsoep)
Maak een stevige broodsoep door oud brood te laten sudderen met bouillon, groenten en kruiden. Het brood geeft de soep een heerlijke, volle textuur.
Bekijk recept
Gazpacho
Gebruik oud brood om deze verfrissende Spaanse koude tomatensoep extra body te geven. Het brood zorgt voor een romige textuur.
Bekijk recept
Tosti
Een tosti is een perfecte manier om oud brood te hergebruiken. De kaas en eventuele andere vullingen zorgen ervoor dat het brood weer zacht en smaakvol wordt.
Bekijk recept
Wentelteefjes
Wentel je oude sneetjes brood door een mengsel van melk, eieren, kaneel en suiker, en bak ze in een pan. Een zoete traktatie voor het ontbijt of dessert.
Bekijk recept