Vegetarische pasta carbonara
Pasta carbonara is een gerecht dat ik al heel lang niet had gegeten. De traditionele pasta carbonara maak je namelijk met spekjes en daar heb ik tot de dag van vandaag nog geen fijne vegetarische vervanger voor gevonden. Het idee van pasta carbonara vind ik wel heel lekker; een heerlijk romige saus!
Pasta met romige saus
Niet alleen pasta cabonara is een pasta met een lekkere romige saus. Ook de klassieke combinatie van champignons met roomsaus wordt vaak gegeten met een pasta. Onwijs lekker en het scoort altijd. Wie houdt er nu niet van een romige pasta?!
Gezonde carbonara: Griekse yoghurt in plaats van room
Een paar jaar geleden ontdekte ik deze vegetarische pasta carbonara bij toeval op de website van de allerhande. Het bleek een voltreffer. Deze vegetarische pasta carbonara maak je met Griekse yoghurt in plaats van room. Dat maakt de pasta net wat frisser en een stuk minder vet. De spekjes mis je helemaal niet omdat er gegrilde groente bij worden geserveerd. Ik heb het recept inmiddels al tientallen keren gemaakt en er beetje mijn eigen draai aan gegeven. De credits voor het idee gaan wel echt naar meneer appie, want het is een geniaal recept!
Kidsproof pastarecept
Deze pasta heeft veel kidsproof potentie. In de eerste plaats omdat het een pasta is en pasta vinden veel kinderen nu eenmaal heel erg lekker. Ook de romige saus kunnen kinderen vaak waarderen. Waar het nog wel mis kan gaan, is de groente. In deze pasta zit bloemkool, courgette en champignons. Niet alle kinderen houden ervan. Sterker nog; er is altijd wel één groentesoort die niet wordt gewaardeerd. Voel daarom alle vrijheid en ruimte om groente naar keuze (lees: smaak van jouw kind) te gebruiken. Het idee van het recept blijft hetzelfde: grill de groenten in de oven en serveer bij de pasta. Dit kan dus ook met paprika, tomaat, broccoli etc.
Meer vegetarische pastarecepten
Op zoek naar meer vegetarische pastarecepten? Check dan eens mijn blog: 10 x de lekkerste vegetarische pasta recepten. Deze staat vol met inspiratie voor de állerlekkerste pasta’s! Van een pasta met zelfgemaakte rode pastasaus van cherrytomaat tot een tagliatelle met pompoen en burrata.
Vegetarische pasta carbonara met gegrilde groente
Ingrediënten
- 250 gram champignon
- 1 bloemkool ongeveer 600 gram roosjes
- 1 courgette
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel Italiaanse kruiden of wat oregano, tijm, rozemarijn
- 320 gram (volkoren) pasta
- 150 ml Griekse yoghurt
- 3 eieren
- 75 gram Parmezaanse kaas
- zout
- peper
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 225 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de groente. Snij de courgette in blokjes, de bloemkool in hapklare roosjes en de champignons in vieren. Leg de groenten op de bakplaat met bakpapier.Pel de knoflook en snij deze fijn. Verdeel over de groente. Besprenkel de groente met olijfolie, Italiaanse kruiden, zout en peper en bak in ongeveer 20-25 minuten goudbruin in de oven.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af.
- Bereid in de tussentijd de carbonarasaus. Doe de yoghurt in een kom en voeg de eieren en de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
- Zet de afgegoten pasta weer op (laag!) vuur en roer de saus er voorzichtig doorheen totdat de saus begint te binden. Zet het vuur uit. Tip: roer de saus er niet te lang doorheen, anders krijg je roerei door je pasta ;), maar ook niet te kort, anders is het ei nog rauw. Verdeel de pasta over de borden en schep de gegrilde groenten erover. Garneer met Parmezaanse kaas.
Kidsproof tips
- Deze pasta is super kidsproof. De witte carbonarasaus vinden kinderen vaak heerlijk.Â
- Houdt jouw kind niet van bloemkool, courgette of champignons? Je kunt ook andere groenten grillen, zoals cherrytomaat, wortel (kleine stukjes, anders wordt het niet goed gaar!), broccoli, paprika etc.Â
Review