Lekker en makkelijk vegetarisch recept met prei
Jaren lang heb ik geen prei gegeten. Ik vond er echt niets aan. Ik baalde ook echt als er prei door een maaltijd zat verwerkt. Zonde vond ik dat! Ik weet niet wat er is gebeurd, maar sinds een tijdje heb ik mijn liefde voor prei weer hervonden. Gelukkig maar, want die dingen zitten regelmatig in mijn biologische groentetas en weggooien van groente vind ik zonde.
Deze vegetarische prei stamppot is een ontzettend lekker gerecht!
Hoe maak je stamppot met prei?
Zo’n stamppotje is super makkelijk om klaar te maken. Je schilt de aardappels en snijdt ze in stukken. Doe in een pan met kokend water en groente bouillon en kook ongeveer 7 minuten. Intussen snij je de prei in dunne ringen en spoel je de prei goed af. Voeg toe aan de aardappels en kook nog eens 5 minuten. Giet af en pak nu je stamppot stamper. Voeg (plantaardige) melk, boter en geraspte kaas toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Dat is het!
Hoe maak je een lekkere vegetarische stamppot zonder rookworst en spekjes
Vaak wordt een stamppot met vlees gegeten. Veel mensen denken dat je vlees onmogelijk kunt weglaten uit de stamppot. Vlees geeft vaak veel smaak aan de stamppot, dus ik snap het wel. Maar natuurlijk kun je heerlijke stamppot gerechten maken zonder vlees! In dit recept gebruik ik vega balletjes. Ik snij ze in plakjes en bak ze in wat sojasaus, gembersiroop en sambal. Hierdoor krijgen ze veel smaak. De stamppot krijgt meteen een heerlijke twist. Je kunt bijvoorbeeld ook sticky tofu of tempeh gebruiken bij een vegetarische stamppot.
Meer vegetarische stamppot recepten
Ben je op zoek naar meer vegetarische stamppot recepten? Probeer dan eens een van deze lekkere vega stamppot recepten.
Prei stamppot met Aziatisch gekruide vega balletjes
Ingrediënten
- 1,5 kilo aardappel
- 1000 gram prei
- 1 blokje groentebouillon
- 75 ml (plantaardige) melk
- 50 gram (plantaardige) boter
- 100 gram geraspte oude kaas of plantaardig alternatief
- peper
- zout
- nootmuskaat
- 180 gram vegetarische balletjes
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 eetlepels sojasaus
- 0,5 eetlepel gembersiroop
- 0,5 theelepel sambal
Instructies
- Schil en was de aardappels en snij in stukken. Doe in een pan met ruimkokend water en voeg het bouillonblokje toe. Kook de aardappels 7 minuten
- Snij intussen de prei in dunne ringen en was de prei goed. Voeg de prei toe aan de kokende aardappels en kook nog eens 5 minuten. De aardappels zijn nu als het goed is gaar en de prei heeft nog een lichte bite. Giet de pan af.
- Voeg de melk, boter en geraspte kaas toe en stamp het geheel fijn tot een stamppot. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Snij de vegetarische balletjes in plakjes. Doe de zonnebloemolie, sojasaus, gembersiroop en sambal in een koekenpan en roer goed door. Voeg de plakjes vegetarische balletjes toe en bak aan beide kanten gaar. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Serveer op de stamppot. Voor extra smaak aan de stamppot, kun je het overgebleven vocht ook toevoegen aan de stamppot.
Kidsproof tips
- Dit is een stamppot die het verrassend goed doet bij de kids! De prei wordt lekker smeuiig en wordt goed gecamoufleerd in de stamppot.Â
- Kook de prei eventueel wat langer om de bite er helemaal uit te halen. Ik vind dit zelf minder lekker, maar kids kunnen het wel waarderen ;).Â
- Je kunt de stamppot pureren met een staafmixer, in plaats van stampen. Zo verdwijnen alle stukjes groente.
- De vega balletjes kun je natuurlijk ook zonder Aziatische twist bakken.Â
Review