Plantaardig kerstdiner
Ben jij degene die dit jaar het kerstdiner gaat organiseren? Je bent in ieder geval op zoek naar vegetarische of veganistische (kerst)recepten, anders wat je waarschijnlijk niet op deze pagina belandt! Maar je bent aan het goede adres, want ik heb heerlijke vegan kerstrecepten ontwikkeld. In deze blog geef ik je het recept van aardappelpuree met zwarte knoflook. Heerlijk smeuïg en een perfect bijgerecht. Uiteraard heb ik nog meer lekkere recepten van bijgerechten uitgewerkt:
Tip: maak kleine porties voor je kerstdiner
Het recept voor deze aardappelpuree is een bijgerecht voor vier personen. Je kunt het aantal personen eenvoudig aanpassen in de receptkaart. Heb jij een uitgebreid kerstdiner met een voorgerecht, hoofdgerecht, meerdere bijgerechten en dessert, pas dan je porties aan. Maak dit recept dan bijvoorbeeld voor twee personen in plaats van vier. Zo hou je minder over en hoef je minder weg te gooien.
Aardappelpuree zonder pakjes en zakjes
- 800 gram kruimige aardappels
- 1 blokje groente bouillon
- 150 ml plantaardige melk
- 30 gram plantaardige boter
- 2 teentjes zwarte knoflook
- zout
- peper
- verse bieslook
- 1 mespuntje nootmuskaat
Hoe maak je aardappelpuree extra smeuig?
Aardappelpuree vind ik het allerlekkerst als het lekker romig en smeuïg is. Ik heb een paar tips om deze extra smeuïg te krijgen. De eerste is om kruimige aardappels te gebruiken en geen vaste. Kruimige aardappels lenen zich veel beter voor aardappelpuree. De tweede tip is om zowel melk als boter te gebruiken bij het pureren. De melk maakt de puree wat dunner en de boter zorgt voor extra romigheid. En last but not least: je kunt aardappels natuurlijk stampen met een aardappel pureestamper. Dan krijg je een heerlijke puree. Maar je puree wordt nóg lekkerder als je de staafmixer gebruikt om te pureren. Hierdoor komt er extra zetmeel vrij en wordt je puree extra smeuïg.
Vegetarische kerstrecepten
Wil je een vegetarisch kerstmenu maken en heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je de lekkerste vegetarische kerst recepten:
Zelfgemaakte vegan aardappelpuree met zwarte knoflook
Ingrediënten
- 800 gram aardappel
- 1 blokje groente bouillon
- 150 ml plantaardige melk ik had havermelk, maar ongezoete amandelmelk of sojamelk kan ook
- 30 gram plantaardige boter
- 2 teentjes zwarte knoflook
- zout
- peper
- verse bieslook
- 1 mespuntje nootmuskaat
Instructies
- Schil de aardappels, spoel ze af en snij in dikke plakken. Doe in een pan met kokend water en voeg het bouillonblokje toe. Kook de aardappels in 10-12 minuten gaar. Giet af.
- Voeg de plantaardige melk, de plantaardige boter en de geschilde teentjes zwarte knoflook toe en pureer met een staafmixer of puree stamper tot een gladde puree. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
- Garneer met verse bieslook.
Kidsproof tips
- Meer kidsproof wordt het bijna niet. Deze aardappelpuree is super zacht en romig van smaak. De kinderen zullen hun vingers erbij aflikken.
- Vind je de zwarte knoflook wat spannend voor de kids? Laat deze dan gewoon achterwege.
Review