Wanneer is andijvie in het seizoen?
Andijvie kun je het hele jaar in Nederland kopen. Het andijvie seizoen loopt echter van maart t/m december. Andijvie wordt vaak gebruikt in andijviestamppot en wordt daarom geassocieerd met de winter. Maar het is dus eigenlijk meer een voorjaar / zomergroente. Andijvie stamppot is ook een stuk frisser dan bijvoorbeeld boerenkool of hutspot. Je kunt er ook een heerlijke andijvie salade mee maken.
Iets anders met andijvie: vegetarische andijvie salade
Andijvie is lekker knapperig. Daarom leent andijvie zich ook voor hele andere gerechten dan alleen een stamppot. Bijvoorbeeld een salade. Snij de andijvie wel in dunne reepjes. Andijvie is namelijk iets taaier dan bijvoorbeeld ijsbergsla. Grof gesneden andijvie vind ik daardoor zelf wat minder geslaagd in een salade.
Ingredienten voor vegetarische andijvie salade met peer en blauwe kaas
Haal de volgende ingredienten in huis voor een heerlijke salade van andijvie voor 4 personen:
- 200 gram andijvie
- 2 peer
- 125 gram rode druiven
- 75 gram blauwe kaas zoals Saint Aigur of gorgonzola dolce
- 40 gram pecan noten
Dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- 0,5 eetlepel citroensap
- 0,5 eetlepel dadelsiroop of andere zoetmaker, zoals agavesiroop, ahornsiroop of honing
- 1,5 theelepel mosterd
Hoe maak je salade van andijvie?
Salade van andijvie is heel eenvoudig om te maken. Als je een krop andijvie hebt, snij je de onderkant van de andijvie af. Snij de krop vervolgens in de lengte doormidden. Leg een halve krop met de kern naar beneden op een snijplank en snij de andijvie in dunne reepjes. Was de andijvie en droog vervolgens. Daarna kun je de andijvie gebruiken als sla.
Heb je gesneden andijvie uit de supermarkt? Dan kun je er meteen mee aan de slag en hoeft er niets meer met de andijvie te gebeuren.
Meer recepten met andijvie
Wil je vaker aan de slag met andijvie? Maak dan ook eens een van deze lekkere vegetarische andijvie recepten:
Andijviesalade met peer en blauwe kaas
Ingrediënten
- 200 gram andijvie
- 2 peer
- 125 gram rode druiven
- 75 gram blauwe kaas zoals Saint Aigur of gorgonzola dolce
- 40 gram pecan noten
Dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- 0,5 eetlepel citroensap
- 0,5 eetlepel dadelsiroop of andere zoetmaker, zoals agavesiroop, ahornsiroop of honing
- 1,5 theelepel mosterd
Instructies
- Als je verse andijvie met blad hebt, was de andijvie dan, maak het droog en snij in super fijne reepjes. Als je andijvie uit een zak gebruikt, kun je deze stap overslaan.
- Was de peer en rode druiven. Snij de peer in blokjes en de rode druiven doormidden.
- Hak de pecan noten grof met een vijzel of in een keukenmaler.
- Maak de dressing. Meng de olijoflie, citroensap, dadelsiroop (of andere zoetmaker) en mosterd in een schaaltje tot een gladde dressing.
- Doe de andijvie in een salade schaal. Verdeel de peer en druiven erover. Kruimel de blauwe kaas erover en verdeel ook de pecan noten erover. Schenk de dressing over de salade. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn niet zo gek op salade. Voor hen maak ik vaak een apart schaaltje met rauwkost. De peer, druiven en noten kun je daarvoor gebruiken. Je kunt het aanvullen met paprika, tomaat, wortel en/of komkommer.Â
- Houdt jouw kind wel van rauw bladgroen? Dan kun je deze salade zeker proberen. Zet de blauwe kaas eventueel apart op tafel en geef je kind bijvoorbeeld wat feta of blokjes belegen kaas ipv de blauwe kaas.Â
Review