Het aspergeseizoen
Ieder jaar vind ik het toch weer bijzonder als de asperges in het seizoen zijn! Ik ken geen andere seizoensgroente die iedereen zo bewust beleeft. Wist je dat het aspergeseizoen loopt vanaf april tot de feestdag Sint Jan op 24 juni? Bijna alle groentes hebben een bepaald seizoen waarin ze worden geoogst, maar ik hoor zelden dat iemand blij is dat de sperziebonen weer van het land zijn. Bij asperges is dat anders; iedereen lijkt op te leven en er wordt flink gezocht naar lekkere recepten met dit witte goud! Zoals dit recept voor asperges met botersaus en ei. Heerlijk toch!?
Asperges op z’n Vlaams
Het meest bekende recept is natuurlijk de asperges met botersaus, aardappels en ham. Maar vandaag deel ik het recept voor witte asperges op z’n Vlaams. Dit recept is met ei en boter. Een heerlijk zacht en romig gerechtje! Niet veganistisch, maar wel 100% vegetarisch.
Ik serveerde het met kruimige aardappels. Mijn vriend heeft de ham niet gemist en ik als vegetariër sowieso niet. Kortom, een aanrader voor iedereen!
Ingrediënten asperges met botersaus en ei
Dit recept voor asperges met botersaus en ei is een super snel en makkelijk recept. Je hebt er slechts een handjevol ingrediënten voor nodig en de bereiding ervan is zo gepiept! Voor dit gerecht heb je nodig:
- 2 kilo witte asperges
- 100 gram ongezouten boter
- 4 eieren
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 1 klein handje verse peterselie
Daarnaast serveerde ik er nog gekookte aardappelen bij, maar dit is niet persé nodig. Het is ook erg lekker bij een orzo salade, een boordje tagliatelle of risotto.
Meer vegetarische recepten met asperge
Buiten het seizoen zijn asperges onbetaalbaar, maar zodra ze weer volop in de winkels liggen ga ik er maar wat graag mee aan de slag! Inmiddels heb ik al heel wat recepten met zowel groene als witte asperges gemaakt. Van de lekkerste risotto met groene asperges en pecorino tot een heerlijke kom romige aspergesoep.
Benieuwd naar al mijn recepten met asperge? Deze vind je op mijn speciale asperge pagina.
Witte asperges met botersaus en ei
Ingrediënten
- 2 kilo asperge wit
- 100 gram ongezouten boter
- 4 eieren
- zout
- peper
- nootmuskaat
- 1 klein handje verse bieslook peterselie
Om erbij te serveren
- 800 gram aardappel gekookt, of ongeveer 400 gram ongekookt
Instructies
- Schil de asperges en verwijder de onderste 2 cm. Kook de asperges beetgaar. Ik gebruikte hiervoor de stoomoven, dan kunnen de asperges liggen en gaan ze niet kapot. In de stoomoven zijn de asperges in 15 minuten gaar. Je kunt de asperges ook in een pan koken. Afhankelijk van de grootte zijn ze in 5-10 minuten gaar.
- Kook de eieren hard. Laat ze afkoelen en pel de eieren. Doe de eidooier en eiwit in een apart bakje en prak totdat je fijne kruimels krijgt.
- Laat de boter smelten (in de magnetron, stoomoven of pan). Let op dat de boter niet bruin wordt! Kruid de boter met wat peper.
- Verdeel de asperges over de borden. Strooi wat nootmuskaat, zout en peper over de asperges. Schenk de botersaus erover en garneer met het eigeel en eiwit en wat verse peterselie of bieslook.
- Serveer met gekookte aardappels.
Kidsproof tips
- Asperges en kinderen gaan over het algemeen niet zo goed samen. They hate it or love it en meestal haten ze het.
- Maak in dat geval een apart pannetje met andere groente, zoals wortels, sperziebonen of broccoli voor de kids.
Review