Falafel: de lekkerste plantaardige snack
Falafel is oorspronkelijk een Arabisch gerecht. Het zijn als het ware (gefrituurde) balletjes die gemaakt worden op basis van peulvruchten, kikkererwten om precies te zijn. Falafel is 100% plantaardig en daarmee een ideale ‘snack’ voor zowel vegetariërs als veganisten!
Het wordt vaak gegeten in een pita of wrap, maar je kunt er ook de lekkerste bowls, salades of zelfs stoofpotjes mee maken!
Voor deze versie van bieten falafel heb ik voor een pita gekozen :).
Zelfgemaakte falafel van rode biet
Het leuke aan falafel is dat je het ook nog eens heel eenvoudig zelf kunt maken! Hierover plaatste ik eerder een recept op mijn website, deze ‘gewone’ falafel balletjes uit de oven. Naast dat ze zelfgemaakt suuuper lekker zijn, zijn ze ook nog eens een stukje gezonder dan een kant en klare variant uit de winkel. Als je ze zelf maakt, kun je namelijk zélf beslissen hoe je ze bereidt. In plaats van frituren kun je er voor kiezen om je falafelballetjes te grillen in de oven, te bakken in de pan of zelf te bereiden in een airfryer.
Meer recepten met falafel
Als vegetariër ben ik enorme fan van falafel. Ik vind het een super smaakvolle vleesvervanger! Daarnaast vind ik het ook een voedzame vleesvervanger door de basis van kikkererwten. Kikkererwten zijn van nature namelijk rijk aan eiwitten en bevatten veel voedingsvezels.
Als falafel lover heb ik daarom al een heel wat lekkere recepten met falafel bedacht. Zoals dit broodje falafel burger met tzatziki en feta. Zo is een broodje vega burger ontzettend verassend en smaakvol.
Wat al helemaal een feestje is, is deze vegan buddha bowl met rode kool, linzen, pompoen, hummus en falafel. En natuurlijk mag de klassieke pita falafel met tzatziki en Griekse salade ook niet ontbreken!
Rode bieten falafel
Voor dit falafel recept heb ik een leuke twist bedacht. In plaats van ‘gewone’ falafel te maken, heb ik ervoor gekozen om bieten falafel te maken! Mijn inspiratie hiervoor haalde ik uit mijn succesvolle bietenburger recept. De lekkerste vegetarische burger in tijden kan ik je vertellen ;). Daarnaast ben ik gewoon dol op bieten en vind ik het een leuke uitdaging om hier zo gevarieerd mogelijke recepten mee te bedenken.
Benieuwd naar al mijn bieten recepten? Klik dan op deze link: Foxilicious recepten met biet.
Raspen van biet
De basis voor bieten falafel bestaat evengoed uit kikkererwten. Maar die mooie rode kleur komt natuurlijk door de toevoeging van de rode bietjes! Het is van belang dat je ze goed fijn maakt. Ik gebruik hiervoor de rasp op mijn food processor. Dat werkt super snel en je krijgt er niet zo’n vieze handen van! Het kan eventueel ook met een mandoline of handrasp, maar dat duurt wel iets langer.
Hoeveel falafel balletjes en hoe groot zijn de balletjes?
Dit recept is goed voor totaal 800 gram bietenfalafel. Hiermee maak je 16 flinke falafel balletjes van ongeveer 50 gram, of 20-25 kleinere balletjes van ongeveer 30-35 gram per stuk.
Bakken in de oven of pan?
Kies je er voor om je falafel te bereiden in de oven? Dan heb je hiervoor geen olie nodig. Dit is dus een iets gezondere optie. Je bakt ze goudbruin in 20-30 minuten gaar en keert ze halverwege de tijd een keer om.
Wil je je falafel in de pan bakken? Dan heb je hier wel olie voor nodig. Bak de balletjes in ongeveer 6 minuten gaar. Blijf ze tussendoor goed rollen en/of draaien, zodat alle kanten goed bruin worden!
Maaltijdpita met falafel
Om de prachtige rode bieten falafel tot een complete maaltijd te maken, heb ik ze geserveerd in een pita broodje. Lekker, makkelijk en heel gangbaar! Ik maakte er ook nog een heerlijke dressing bij, bestaande uit Griekse yoghurt, tahin en citroen. Dit geeft deze maaltijdpita met rode bieten falafel een lekkere én frisse finishing touch!
Bieten falafel met maaltijdpita en yoghurt tahin dressing
Ingrediënten
- 500 gram biet
- 240 gram kikkererwt
- 3 teentjes knoflook
- 0,5 rode ui
- 7 gram verse koriander
- 7 verse dille
- 3 theelepels komijn gemalen
- 0,5 theelepel zout
- 1,5 eetlepel tahin
- 1 eetlepel citroensap
- 8 eetlepels bloem naar keuze: bijvoorbeeld haverbloem, tarwebloem, speltbloem, kikkererwtbloem.
Pita
- 4 grote pita's
- 0,5 komkommer
- 1 flinke hand veldsla
- verse dille
- verse koriander
Yoghurt tahin dressing
- 1 eetlepel tahin
- 1 eetlepel citroensap
- 125 ml Griekse yoghurt of een vegan alternatief
Instructies
De falafel
- Schil de bieten en rasp ze. Ik gebruik hiervoor altijd de rasp op mijn foodprocessor. Het kan ook met een mandoline of handrasp, maar dan ben je iets langer bezig. Doe de geraspte bieten in een schaal.
- Verwijder de schil van de knoflook en ui en giet de kikkererwten af. Doe de knoflook en kikkererwten in de food processor. Voeg ook de verse koriander, dille, komijn, zout, tahin, citroensap en bloem toe. Zet de foodprocessor aan en meng de ingrediënten. Pas op dat je niet te lang pureert, je wilt namelijk nog wel wat structuur houden en geen puree krijgen. Voeg de bietenrasp toe en meng met een spatel door de rest van de falafel mix. Voeg eventueel extra kruiden naar smaak toe. Is jouw falafel mix erg droog? Voeg dan wat extra citroensap toe, of een heel klein beetje water of olijfolie. Is je mix juist erg vochtig, voeg dan wat extra bloem toe.
- Vorm nu de falafel balletjes met je hand. Je hebt in totaal ongeveer 800 gram falafel mix. Hiervan kun je 16 grote falafel ballen maken van ongeveer 50 gram, of 20-25 'gewone maat' falafel balletjes van ongeveer 30-35 gram.
- Leg de balletjes in een schaal. Zorg dat ze elkaar net niet aanraken. Maak eventueel meerdere lagen met een vel bakpapier ertussen. Zet de balletjes een half uur in de koelkast, of 15 minuten in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat ze niet zo makkelijk uit elkaar vallen.
- Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar. NB. Je kunt de falafel balletjes ook in een pan bakken. Verwarm in dat geval een scheutje olijfolie in een hapjespan
- Leg de falafel balletjes op de bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 20-30 minuten in de oven, totdat ze mooi goudbruin kleuren. Draai de falafel halverwege om, zodat alle kanten mooi goudbruin worden. NB. Bak je in een pan? Bak de falafel balletjes dan in de olijfolie voor ongeveer 6 minuten. Rol / draai de balletjes af en toe om, zodat alle kanten mooi goudbruin worden.
Yoghurt-tahin dressing
- Doe de Griekse yoghurt in een schaal. Voeg 1 eetlepel tahin en een eetlepel citroensap toe en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Pita's
- Bak de pita's volgens de beschrijving op de verpakking.
- Snij de pita's half open. Vul de pita met wat veldsla en plakjes komkommer. Doe 2-3 falafel balletjes in de pita. Garneer met verse dille en koriander en schenk wat yoghurt-tahin dressing erover. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Kinderen zijn vaak gek op hamburgers en (vegetarische) balletjes.
- De smaak van bieten is soms wel even wennen voor kids, maar dit is zeker een recept om te proberen!
- Vul de falafel met rauwkost die jouw kind lekker vindt!
Review