De 5 lekkerste vegetarische zomer salades

Tafel vol vegetarische salades

In de zomer eet ik bijna iedere dag wel een salade. Als voorgerecht, bijgerecht, lunch of hoofdgerecht, het maakt niet uit. Je zou kunnen zeggen dat dit mijn zomer motto is: A salad a day keeps the doctor away . Nee dat is gekkigheid hoor, ik eet salades niet omdat ik dan niet ziek word; ik eet ze omdat ik het gewoon heerlijk vind! In dit blog leg ik je uit waarom ik salades in de zomer zo lekker vind en deel ik mijn 5 favoriete zomer salades.

Veel lekkere groente en fruit

Ik probeer zoveel mogelijk te koken met seizoensgroente en fruit. Dit lukt nooit helemaal, maar doordat ik een biologische groentetas heb met producten uit de omgeving van Nijmegen, kom ik wel een heel eind. In die groentetas zit in de zomer wekelijks een krop sla. Daar moet ik dus sowieso wat mee :). Verder is de zomer ook het seizoen van de komkommer, sperziebonen, tomaten, spinazie, tuinbonen, bleekselderij en courgette. Allemaal groente waar je heerlijke salades mee kunt maken.

En dan hebben we het nog niet gehad over het zomerfruit! Want in de zomer is de fruit keuze zo gigantisch rijk. Ik kan de hele winter uitkijken naar verse aardbei, druiven, frambozen, meloen, nectarine en perzik. Deze fruitsoorten lenen zich ook allemaal perfect voor een heerlijke salade. Je hebt alleen nog even wat lekkere recepten nodig. Geen nood, want daar help ik je mee met dit artikel!

Foxilicious kerstspecial 2022

Wil jij dit jaar een heerlijk duurzaam en stressvrij kerstdiner? Bestel dan nu de Foxilicious kerstspecial.

✓ 12 vega(n) recepten

✓ Duurzaam

✓ Stressvrij

✓ Verkrijgbaar als ebook en hardcopy A5 magazine

Het perfecte duuurzame sint of kerstcadeau.

Ebook kerstrecepten vegetarisch

Lekker licht

De tweede reden waarom ik zoveel salades eet in de zomer, is dat het lekker licht is. Als het warm is heb ik vaak minder zin in zwaar, koolhydraatrijk, eten. Een lekkere salade met een vegetarische burger erbij is dan vaak al genoeg voor mij. Vroeger at ik vaak maaltijdsalades met brood, pasta, couscous, bulgur of rijst erdoor. Deze zomer heb ik ontdekt dat deze koolhydraten lang niet altijd nodig zijn om een verzadigd gevoel te hebben. Als je een flink gevulde salade eet, kun je daar heerlijk verzadigd van zijn.

De 5 lekkerste vegetarische zomer salades

Nou hier komen ze hoor, hier heb je waarschijnlijk dit artikel voor geopend: de 5 lekkerste vegetarische zomer salades.

Salade met aardbei, wilde perzik, avocado en halloumi

Zomer salade
Salade met wilde perzik, aardbei, avocado en gegrilde halloumi

Deze salade ademt zomer: aardbei en wilde perzik kun je in de winter namelijk slecht verkrijgen. En als je ze al te pakken krijgt, zijn ze duur en veel minder smaakvol dan in de zomer. Terecht trouwens wat mij betreft, want dit zijn geen fruitsoorten die in Nederland in de winter geoogst worden. Ik kan er dan ook maanden uitkijken om weer heerlijke Hollandse aardbeien en perziken te eten in de zomer. Deze salade met halloumi en avocado erbij is een absolute aanrader!

Caprese salade met gegrilde nectarine, tomaat en burrata

Salade van tomaat, nectarine en burrata
Caprese salade met nectarine en burrata

Niets is lekkerder dan heerlijk verse zoete tomaten! In de zomer smaken de tomaten zoveel lekkerder dan in de winter. En dan heb ik het nog niet eens over de tomaten in Italië of Frankrijk; die zijn namelijk nog heel veel lekkerder dan de tomaten die in Nederland van het land komen. Zon is toch wel zo belangrijk voor lekkere tomaten! En als we het dan toch hebben over Italië en salade, dan denk ik aan een caprese salade. Deze caprese maakte ik met gegrilde nectarine, tomaat en burrata. Een heerlijke zomersalade!

Mango kikkererwten salade

Vegetarische salade met kikkererwten en mango
Kikkererwten mango salade

Eén van mijn favoriete salades die nooit verveeld; deze mango kikkererwten salade! Deze salade vult goed door de kikkererwten en is heerlijk fris en zoet door de mango. De feta, rode ui en koriander maken het helemaal af!

Panzanella

Italiaanse broodsalade
Panzanella met nectarine en burrata

Panzanella is een Italiaanse broodsalade met restjes van de vorige dag. Heb je wat oud brood over en wat restjes salade? In een handomdraai maak je er een heerlijke panzanella van. Deze panzanella maakte ik met nectarine en burrata. Je kunt ook voor de klassieke panzanella gaan, of een panzanella met mango, ook heel lekker!

Salade met sperziebonen en feta

's zomerse salade met groente
Salade met sperziebonen en feta

Last but not least: sperziebonen salade met feta. Dit is een heerlijk frisse zomersalade met licht knapperige sperziebonen, feta, bosui en een dressing met citroen. Heel simpel, maar oh zo lekker!

Meer salades…

Heb jij ook zo’n zin in deze salades gekregen? Ik hoop dat je ze net zo lekker vind als ik. Laat je me weten als je een van de salades hebt gemaakt? Laat een berichtje achter op m’n website onder het recept, of op instagram met een tag naar @foxilicious.nl.

Op mijn website heb ik trouwens nog veel meer salade inspiratie voor je. Ik heb er zelfs een aparte pagina aan gewijd. Check hier voor meer heerlijke salade recepten.

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *