Wat is sticky tofu?

Sticky tofu betekent letterlijk vertaald ‘plakkerige tofu’. Nu moet je je niet iets ontzettend plakkerigs voorstellen hoor. Sticky tofu is een knapperig gebakken tofu, afgeblust met een lekker sausje. Het is een super lekker bijgerecht voor bijvoorbeeld een Aziatische maaltijd. Voor sticky tofu is het cruciaal om eerst knapperige tofu te hebben, voordat je de saus erbij doet. Anders heb je niet de gewenste structuur.

Hoe maak je sticky tofu?

Sticky tofu kun je zelf maken. Het is niet moeilijk en zelfs heel leuk om te doen, al zeg ik het zelf! Er zijn een aantal stappen om sticky tofu te maken.

Stap 1: Tofu uitlekken

Het is belangrijk om het vocht uit de tofu te laten lekken. Als je dit niet doet, is het iets lastiger om de tofu knapperig te krijgen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Je kunt het vocht laten lekken door de tofu op een stuk keukenpapier te leggen. Leg er een stuk keukenpapier op en vervolgens iets zwaars, bijvoorbeeld een paar kookboeken. Laat de tofu 15-20 minuten staan. Het keukenpapier is nu doordrenkt met vocht.

Stap 2: Tofu snijden en bestrooien met maizena

Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Mag ook iets groter of kleiner, net wat je een fijne maat vindt. Bestrooi de blokjes vervolgens met maizena. Dit zorgt voor een lekker knapperig laagje straks.

Stap 3: Tofu knapperig bakken

Daarna gaan we de tofu bakken. Eerst bestrooien we de tofu met maizena. Bak de tofu vervolgens in plantaardige olie. Schudt de pan regelmatig zodat alle kanten van de tofu blokjes goudbruin worden.

Stap 4: Sticky maken met sausje

Blus de tofu af met een sausje van sojasaus, gembersiroop, rijstazijn, sambal en sesamolie. Laat 1 minuut pruttelen en dan is je sticky tofu klaar!

Recept voor sticky tofu
Hoe maak je zelf sticky tofu?

Ingredienten voor sticky tofu

Ook jij kunt sticky tofu maken. Haal hiervoor de volgende ingredienten in huis:

  • 400 gram tofu 
  • 3 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 snufje zout
  • 75 mililiter sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 0,5-1 theelepel sambal oelek naar smaak
  • 2 theelepels sesamolie

Gerechten om te serveren met sticky tofu

Als je deze sticky tofu eenmaal een keer hebt gemaakt, dan wil je niet meer anders. Ik eet deze sticky tofu het liefst overal bij. In een vegan poke bowl, bij een curry, of bij sajoer boontjes, of gewoon met rijst en wat groente. Het kan allemaal. Hieronder geef ik je een aantal recepttips waar deze sticky tofu heerlijk bij smaakt!

Vegan poke bowl met quinoa en sticky tofu
Vegan poke bowl met quinoa, sticky tofu en veel groente. Zo'n poke bowl smaakt het lekkerst als je het zelf maakt. Een heerlijke vegan maaltijd als lunch of diner. Of serveer de salade bowl als bijgerecht.
Bekijk recept
Sajoer boontjes
Deze sajoer boontjes maak je heel eenvoudig zonder pakjes en zakjes. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Deze vegetarische Aziatische topper staat binnen 15 minuten op tafel. Serveer met wat rijst en/of naan brood en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Curry met ei
Deze curry met ei is een van de makkelijkste, snelste en lekkerste curry's die je zelf kunt maken zonder pakjes en zakjes. Het is al jaren één van mijn favoriete curry's. Het originele recept is met eieren, maar je kunt de basiscurry saus ook gebruiken om een curry met groente van te maken. Geniet van deze vegetarische curry!
Bekijk recept

Hoe maakje Sticky tofu?

Sticky tofu is ontzettend lekker! De tofu is knapperig en daarnaast heerlijk gekruid. Deze sticky tofu is heerlijk bij iedere Aziatische maaltijd. Of bijvoorbeeld in een poke bowl, of een salade.
4 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
KeukenAziatisch
TrefwoordPlantaardig, Sticky tofu, Tofu, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram tofu blok. Als je kunt kiezen tussen firm en silky, kies dan firm.
  • 3 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 snufje zout
  • 75 mililiter sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 0,5-1 theelepel sambal oelek naar smaak
  • 2 theelepels sesamolie

Instructies

Knapperige tofu

  • Snijd de tofu in de breedte doormidden. Leg op een stuk keukenpapier. Leg een ander stuk keukenpapier op de tofu en leg er vervolgens iets zwaars op (ik gebruik altijd 2 kookboeken). Laat de tofu 15-20 minuten rusten zodat het vocht eruit trekt. Hierdoor wordt de tofu straks lekker knapperig.
  • Snijd de tofu vervolgens in blokjes van 1×1 cm. Doe in een kom, strooi de maizena erover en schudt goed zodat alle tofu blokjes met maïzena bedekt zijn.
  • Doe de olie in de pan. Voeg de tofublokjes toe als de olie goed heet is. Bak de tofu in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Schudt de pan regelmatig door zodat de blokjes aan alle kanten bruin worden. Haal de pan van het vuur. Laat de tofu in de pan zitten.

Sticky tofu

  • Doe de saus ingrediënten voor de stickytofu in een kom (de sojasaus, gembersiroop, rijstazijn, sambal en sesamolie).
    Zet de pan tofu weer op het vuur en giet de sticky saus over de tofu. Schudt de pan en haal de pan weer van het vuur. De sticky tofu is klaar!

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op tofu. Vind je de sticky tofu een beetje spannend? Laat de sticky saus dan achterwege en laat je kind eerst eens knapperige tofu proberen.