Wat is sticky tofu?
Sticky tofu betekent letterlijk vertaald ‘plakkerige tofu’. Nu moet je je niet iets ontzettend plakkerigs voorstellen hoor. Sticky tofu is een knapperig gebakken tofu, afgeblust met een lekker sausje. Het is een super lekker bijgerecht voor bijvoorbeeld een Aziatische maaltijd. Voor sticky tofu is het cruciaal om eerst knapperige tofu te hebben, voordat je de saus erbij doet. Anders heb je niet de gewenste structuur.
Hoe maak je sticky tofu?
Sticky tofu kun je zelf maken. Het is niet moeilijk en zelfs heel leuk om te doen, al zeg ik het zelf! Er zijn een aantal stappen om sticky tofu te maken.
Stap 1: Tofu uitlekken
Het is belangrijk om het vocht uit de tofu te laten lekken. Als je dit niet doet, is het iets lastiger om de tofu knapperig te krijgen.
Je kunt het vocht laten lekken door de tofu op een stuk keukenpapier te leggen. Leg er een stuk keukenpapier op en vervolgens iets zwaars, bijvoorbeeld een paar kookboeken. Laat de tofu 15-20 minuten staan. Het keukenpapier is nu doordrenkt met vocht.
Stap 2: Tofu snijden en bestrooien met maizena
Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Mag ook iets groter of kleiner, net wat je een fijne maat vindt. Bestrooi de blokjes vervolgens met maizena. Dit zorgt voor een lekker knapperig laagje straks.
Stap 3: Tofu knapperig bakken
Daarna gaan we de tofu bakken. Eerst bestrooien we de tofu met maizena. Bak de tofu vervolgens in plantaardige olie. Schudt de pan regelmatig zodat alle kanten van de tofu blokjes goudbruin worden.
Stap 4: Sticky maken met sausje
Blus de tofu af met een sausje van sojasaus, gembersiroop, rijstazijn, sambal en sesamolie. Laat 1 minuut pruttelen en dan is je sticky tofu klaar!
Ingredienten voor sticky tofu
Ook jij kunt sticky tofu maken. Haal hiervoor de volgende ingredienten in huis:
- 400 gram tofu
- 3 eetlepels maizena
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 snufje zout
- 75 mililiter sojasaus
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel gembersiroop
- 0,5-1 theelepel sambal oelek naar smaak
- 2 theelepels sesamolie
Gerechten om te serveren met sticky tofu
Als je deze sticky tofu eenmaal een keer hebt gemaakt, dan wil je niet meer anders. Ik eet deze sticky tofu het liefst overal bij. In een vegan poke bowl, bij een curry, of bij sajoer boontjes, of gewoon met rijst en wat groente. Het kan allemaal. Hieronder geef ik je een aantal recepttips waar deze sticky tofu heerlijk bij smaakt!
Hoe maakje Sticky tofu?
Ingrediënten
Instructies
Knapperige tofu
- Snijd de tofu in de breedte doormidden. Leg op een stuk keukenpapier. Leg een ander stuk keukenpapier op de tofu en leg er vervolgens iets zwaars op (ik gebruik altijd 2 kookboeken). Laat de tofu 15-20 minuten rusten zodat het vocht eruit trekt. Hierdoor wordt de tofu straks lekker knapperig.
- Snijd de tofu vervolgens in blokjes van 1×1 cm. Doe in een kom, strooi de maizena erover en schudt goed zodat alle tofu blokjes met maïzena bedekt zijn.
- Doe de olie in de pan. Voeg de tofublokjes toe als de olie goed heet is. Bak de tofu in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Schudt de pan regelmatig door zodat de blokjes aan alle kanten bruin worden. Haal de pan van het vuur. Laat de tofu in de pan zitten.
Sticky tofu
- Doe de saus ingrediënten voor de stickytofu in een kom (de sojasaus, gembersiroop, rijstazijn, sambal en sesamolie). Zet de pan tofu weer op het vuur en giet de sticky saus over de tofu. Schudt de pan en haal de pan weer van het vuur. De sticky tofu is klaar!
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op tofu. Vind je de sticky tofu een beetje spannend? Laat de sticky saus dan achterwege en laat je kind eerst eens knapperige tofu proberen.
Review