Vegan poke bowl met quinoa en sticky tofu

          Recept voor vegan salade bowl

Vegan poke bowl met tahini dressing

Zin in een lekkere voedzame poke bowl? Deze bowl zit vol vitamines en eiwitten. De tahini dressing maakt het helemaal af.

Welke koolhydraten gebruik je in een poke bowl?

Ik vind het fijn om koolhydraten toe te voegen aan een poke bowl. Zeker als ik de bowl eet als maaltijd salade. In mijn poke bowls gebruik ik graag quinoa. Je kunt het ook maken met couscous, bulgur, zilvervliesrijst of een kleine pasta, zoals orzo.

Recept voor vegan salade bowl
Vegan poke bowl met quinoa en sticky tofu

Welke groente gebruik je in een poke bowl?

Zoals gezegd kun je met poke bowls eindeloos varieren. Op mijn website staan al meerdere salade bowls. Ik gebruik meestal groente die ik al in huis heb. Voor deze bowl had ik bijvoorbeeld nog rode kool en paprika liggen. Edamame bonen heb ik standaard in de vriezer. Maar je kunt ook andere groente gebruiken. Denk aan boerenkool, gebakken courgette, radijs, cherrtomaat en ga zo maar door. Kortom; probeer eens lekker te experimenteren met wat je in huis hebt!

Hoe maak je sticky tofu?

Ik ben gek op sticky tofu. Het lekkerst vind ik het, als de tofu knapperig en sticky is. Het is daarom belangrijk om je tofu eerst knapperig te bakken. Ik schreef eerder een blog over hoe je tofu knapperig kunt maken. Dit doe je door eerst goed het vocht uit de tofu te laten lekken. Dit kan met een tofu pers, of simpelweg door de tofu even te laten rusten met een keukenpapier erop en wat zwaars zoals een paar kookboeken. Snij de tofu in blokjes en bestrooi de tofu daarna met maizena. Bak in zonnebloemolie. Schudt de pan regelmatig, zodat alle kanten van de blokjes bruin worden.

Daarna begint de sticky fase. Voeg de sojasaus, rijstazijn, sambal oelek, sesamolie en gembersiroop toe aan de tofu. Roer even door en tadaa… je hebt knapperige sticky tofu!

Kidsproof poke bowl

Mijn kinderen maak ik niet echt blij met deze poke bowl. Maar dat vind ik niet erg. Ik wil zelf graag ook lekker eten. En met een paar kleine aanpassingen, maak ik er toch een kidsproof bowl van. Hoe ik dat doe? De belangrijkste tip is om je kind zijn of haar eigen bowl te laten samenstellen. Pasta in plaats van quinoa? Mais in plaats van edamame? Dit zijn kleine aanpassingen, maar kunnen ervoor zorgen dat je kind lekker gaat smikkelen. De dressing kun je eenvoudig achterwege laten, of vervangen door iets wat je kind wel lekker vindt. Door je kind mee te laten denken over het eten, gaat het eten vaak veel beter.

Recept voor vegan salade bowl
Vegan poke bowl met quinoa en sticky tofu

Ingredienten voor vegan poke bowl met quinoa en sticky tofu

Deze poke bowl kun jij zelf thuis maken! Schrik niet van de ingredientenlijst. Het ziet eruit als veel, maar ind e praktijk valt het mee. De ingredienten voor de sticky tofu en de dressing zijn sowieso handig om in huis te hebben. Die kun je ontzettend veel gebruiken!

Sticky tofu

  • 250 gram tofu van KoRo
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 50 ml sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 0,5 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel sesamolie
  • 0,5 eetlepel gembersiroop

Overig

  • 150 gram quinoa
  • 150 gram edamame bonen
  • 150 gram rode kool
  • 1 paprika
  • 2 stengels bosui
  • 1 avocado
  • 7 gram verse koriander alternatief: verse munt, bieslook of peterselie

Dressing

  • 4 eetlepels tahini
  • 30 ml water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels sriracha saus
Recept voor vegan salade bowl

Vegan poke bowl met quinoa en sticky tofu

Vegan poke bowl met quinoa, sticky tofu en veel groente. Zo'n poke bowl smaakt het lekkerst als je het zelf maakt. Een heerlijke vegan maaltijd als lunch of diner. Of serveer de salade bowl als bijgerecht.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Fusion, Hawai
Trefwoord: Quinoa, Tofu, Vegan
Porties: 2 personen
calorieën: 703kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

Sticky tofu

  • 250 gram tofu van KoRo
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 50 ml sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 0,5 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel sesamolie
  • 0,5 eetlepel gembersiroop

Overig

  • 150 gram quinoa
  • 150 gram edamame bonen
  • 150 gram rode kool
  • 1 paprika
  • 2 stengels bosui
  • 1 avocado
  • 7 gram verse koriander alternatief: verse munt, bieslook of peterselie

Dressing

  • 4 eetlepels tahini
  • 30 ml water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels sriracha saus

Instructies

  • Leg het blok tofu op een stuk keukenpapier. Leg er een stuk keukenpapier op en vervolgens een paar kookboeken (of iets anders zwaars). Laat de tofu 15 minuten zo staan. Het vocht trekt er nu uit. Hierdoor kun je de tofu lekker knapperig krijgen.
  • Kook in de tussentijd de quinoa gaar in een pan met kokend water. Giet af en zet apart.
  • Snij de rode kool fijn.
    Snij de paprika in blokjes.
    Snij de bosui in ringen.
    Snij de avocado in plakjes.
    Hak de koriander fijn.

Sticky tofu

  • Snij de uitgelekte tofu in blokjes van ongeveer 1 bij 1. Doe in een bakje en strooi de maizena erover. Schudt even goed zodat de tofu blokjes goed bedekt zijn met maizena.
  • Verwarm de zonnebloemolie in deen koekenpan.
    Bak de tofu blokjes aan alle kanten goudbruin. Schudt de pan regelmatig. Dit duurt ongever 15-20 minuten. Je hebt dus een beetje geduld nodig, maar zo krijg je wel echt lekker knapperige tofu.
  • Voeg de soja, rijstazijn, sambal, sesamolie en gembersiroop toe en roer nog even. Haal de tofu uit de pan.

Tahini dressing

  • Meng de tahini, het water, citroensap en de sriracha. Roer goed door.

Poke bowl opmaken

  • Verdeel de quinoa over je bowls. Verdeel ook de edamame, rode kool, paprika, bosui, avocado en koriander over de bowls. Voeg de tofu blokjes toe. Maak de poke bowls af met de tahini dressing.

Kidsproof tips

  • Zo’n bowl worden mijn kinderen helaas niet zo blij van. Maar gelukkig is daar altijd een oplossing voor!
  • Laat je kind z’n eigen bowl samenstellen. Pasta in plaats van quinoa? Prima! Dat is makkelijk te maken. Wel paprika, maar geen edamame, prima! Mais erbij? Het kan allemaal! Door je kind zelf te laten kiezen, wordt hij betrokken bij het koken en gaat het eten vaak beter. 

Voedingswaarde

Zout: 1467mg | Calcium: 296mg | Vitamine C: 59mg | Vitamin A: 1480IU | Suiker: 6g | Vezels: 19g | Kalium: 1513mg | Calorieën: 703kcal | Trans Fat: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Meervoudig onverzadigd vet: 10g | Verzadigd vet: 4g | Vet: 32g | Eiwitten: 36g | Koolhydraten: 76g | Iron: 9mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Pin it Print
Recept voor groente lasagne De beste vegetarische lasagne
Vegan yakisoba noedels met knapperige tofu en veel groente Vegan Japanse noedels

Een reactie op “Vegan poke bowl met quinoa en sticky tofu

  • Lijkt me erg lekker! Kun je dit ook een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren of is het dan minder lekker de volgende dag (vooral de sticky tofu)?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling