Ik ben gek op vegetarische hamburgers of groenteburgers. Het is leuk om te maken en je kunt eindeloos varieren. Ik heb dan ook al een hoop verschillende soorten vega burgers gemaakt. Een broccoli burger ontbrak nog in mijn repertoire, dus daar heb ik maar eens verandering in gebracht!
Koolhydraatarm
Hoewel ik gek ben op een broodje vega burger, leek het me een leuk idee om eens een koolhydraatarme burger te maken. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker; de bunless burgers of naked burgers. Dit zijn burgers zonder broodjes. Hierdoor bespaar je jezelf een hoop koolhydraten. Ik moet eerlijk zeggen dat dit goed beviel, maar dat ik nog niet om ben om altijd bunless te eten. Ik hou namelijk ook echt van het broodje.
Mijn tip als je gaat voor een naked burger, is om twee groenteburgers te nemen. Anders krijg je namelijk een erg karige burger en je moet toch ergens je energie vandaan halen.
Vega burger ideeën
Ik maakte deze koolhydraatarme burger met broccoli burgers, maar het kan natuurlijk ook met andere groentenburgers! Mijn favoriete vega burger is de bietenburger, gevolgd door de bloemkoolburger. Die twee zijn echt must eats al zeg ik het zelf. In de categorie ook heel leuk om te proberen, heb ik nog een wortel-linzen burger, champignonburger en zwarte bonen burger. Ook heel erg lekker!
Tips zodat de burgers niet uit elkaar vallen
Groenteburgers zijn eigenlijk heel makkelijk om zelf te maken: je knalt alle ingredienten in een keukenmachine, laat de boel even lekker malen en je hebt je burger ‘deeg’ klaar. Het enige tricky element aan een vega burger, is dat ie nog weleens uit elkaar wil vallen tijdens het bakken. Daar kun je een paar dingen aan doen: Ten eerste helpt het vaak om een ei te gebruiken als bindmiddel. Ten tweede moet de burger niet te droog en niet te nat zijn. Als ie te droog is, brokkelt ie uit elkaar en is ie te nat, dan valt de boel ook uit elkaar. Is je burger te droog? Dan kun je wat warm water toevoegen. Is het te nat? Dan kun je wat extra havermout, broodkruim of bloem toevoegen. De volgende en misschien wel belangrijkste tip, is om het deeg even op te laten stijven in de koelkast of de vriezer. Ik ga meestal voor de snelle optie en doe het deeg 15 minuten in de vriezer. 30 minuten in de koelkast kan ook prima. Tot slot moet je de burger niet te snel omdraaien in de pan. Laat em eerst even goed bakken aan één kant zodat het ei ook de kans krijgt om wat te stollen en de boel bij elkaar kan houden. Met deze tips moet het vast lukken!
‘Naked’ koolhydraatarme broccoli burger
Ingrediënten
Burgers
- 400 gram broccoli
- 100 gram speltmeel
- 75 gram feta
- 1 theelepel komijn gemalen
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel koriander gemalen
- 0,5 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel chilivlokken
- 1 ei
- 1 eetlepel water
Overig
- 0,5 rode ui
- 2 tomaten
- mayonaise
- ketchup
- 1 krop sla
- 6 plakjes cheddarkaas
Instructies
- Was de broccoli en snij in grove stukken. Snij ook de steel in stukken. Doe de broccoli in de food processor en maal fijn. Voeg de rest van de ingredienten voor de burgers toe en maal goed fijn. Doe het deeg ongeveer 15 minuten in de vriezer of 30 minuten in de koelkast om mooi vast te worden. Zo vallen de burgers straks niet uit elkaar.
- Snij intussen de tomaat in plakken en de ui in ringen. Haal de bladeren van de ijsbergsla en scheur ze ten grootte van een hamburgerbroodje.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie of bakboter in een koekenpan. Bak hierin de burgers mooi bruin, aan iedere kant ongeveer 4 minuten. Leg tijdens de laatste minuut de cheddarkaas op de burger en grill lekker mee.
- Maak nu de 'broodjes' op. Pak 4 blaadjes sla en leg ze op elkaar. Doe er een flinke klodder ketchup op. Leg hierop de burger met kaas en leg daarop nog een burger met kaas en vervolgens de rode ui en tomaat. Nu volgt een klodder mayo. Top af met weer 4 blaadjes sla, als bovenkant van je 'broodje'.
Kidsproof tips
- Groente burgers zijn een handige manier om ongemerkt groente te voeren aan je kind.
- Hoewel deze broccoli burger zeker de moeite is voor kids, is het misschien niet de meest kidsproof burger om mee te beginnen, omdat je met rauwe broccoli werkt. De bloemkoolburger is wat zachter van smaak. En ook de bietenburger doet het vaak goed bij kids.Â
Review