Lekker plantaardig noedel recept
Bij ons thuis zijn noedels favoriet! Het is voor de kids een feestje om deze sliertjes naar binnen te slurpen. Daarbij zitten er lekker veel groenten door en daar geniet ik dan weer van. In dit recept heb ik gekozen voor verschillende bonen en paprika. Uiteraard kun je ook afwisselen met andere groenten. Ui, champignons of broccoli passen ook perfect in dit gerecht. Om het helemaal af te maken heb ik tofublokjes toegevoegd. Je kan er ook voor kiezen om deze achterwege te laten. Kortom; een gerecht waar je alle kanten mee op kunt!
Hoe maak je zelf teriyaki saus?
Zoals velen inmiddels wel zullen weten kook ik het liefst zonder pakjes en zakjes. Het vraagt om wat creativiteit, maar meestal is dat helemaal niet moeilijk. Mijn keukenkastjes staan vol met heerlijke kruiden, sausjes en oliƫn. Ik heb deze maaltijd op smaak gebracht met zelfgemaakte teriyaki saus.
Wat zijn soba noedels?
Soba noedels zijn Japanse noedels gemaakt van boekweit. Traditioneel worden deze koud geserveerd met een dipsaus, of verwerkt in een soep. Maar je kunt er ook heerlijke wokgerechten mee maken. Deze variant van boekweit zijn gezonder dan andere noedels, omdat boekweit officieel geen graan is. Dit maakt ze koolhydraatarm. Daarnaast zitten en er veel aminozuren in verwerkt.
Kun je geen soba noedels vinden? Ga dan voor de volkoren versie, deze zijn een stuk vezelrijker dan ‘gewone’ eiernoedels.
Ingrediƫnten voor lekkere vegan noodles met teriyaki saus
- 300 gram soba noedels of een andere noedelsoort
- 500 gram sperziebonen
- 250 gram tuinbonen enkel gedopte
- 180 gram tofu blokjes voorgebakken en gemarineerd
- 2 paprika’s
- 2 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
Voor de teriyaki saus heb je de volgende ingrediƫnten nodig:
- 50 ml sojasaus
- 20 ml rijstazijn
- 50 ml water
- 1 eetlepel sesamolie
- teentje knoflook
- verse gember
- 1 eetlepel basterd suiker
- 1 theelepel maizena
Meer Aziatische recept inspiratie
Vegan noedels met veel groente en zelfgemaakte teriyaki saus
Ingrediƫnten
Teriyaki saus
- 50 ml sojasaus
- 20 ml rijstazijn
- 50 ml water
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 teentje knoflook
- 1 cm gember
- 1 eetlepel basterd suiker
- 1 theelepel maizena
Overig
- 300 gram soba noedels of een andere noedelsoort
- 500 gram sperzieboon
- 250 gram tuinboon enkel gedopte
- 180 gram tofu blokjes voorgebakken en gemarineerd
- 2 paprika
- 2 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
Instructies
Teriyaki saus
- Schil de gember en knoflook en hak fijn, rasp of pers de knoflook en gember. Roer de maizena door het water totdat je geen klonten meer ziet.
- Doe alle ingrediƫnten in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
Overig
- Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water. Zet even apart.
- Blancheer de tuinbonen ongeveer 5 minuten in kokend water. Spoel af met koud water en dop de boontjes nogmaals (nu heb je dubbelgedopte bonen). Zet even apart.
- Dop de sperziebonen en blancheer ongeveer 5 minuten in kokend water. Giet af met koud water en zet even apart.
- Was de paprika en snij in blokjes.
- Verwarm twee eetlepels olie in een wokpan en bak hierin de tofublokjes voor ongeveer 4 minuten. Voeg de paprika blokjes toe en blus na 1 minuut af met de teriyaki saus. Voeg ook de sperziebonen en tuinbonen toe en wok 3 minuten op hoog vuur. Roer vervolgens de noedels erdoor.
Kidsproof tips
- Noedels zijn bij ons thuis favoriet. Lekker slurpen, daar houden de kids wel van.Ā
- Er zit vrij veel groente in dit gerecht. Dat kan natuurlijk voor protest zorgen. Je kunt de groente uitkiezen naar wat jouw kind lekker vindt. De sperziebonen kun je bijvoorbeeld vervangen door broccoli, paprika door champignons en tuinbonen kun je achterwege laten of vervangen door doperwten.Ā
- Is saus een probleem? Schenk de saus dan pas op tafel door de noedels, zodat je kind noedels zonder saus eet.Ā
Review