Orzo met champignons en emmentaler

Makkelijk en lekker vegetarisch recept

Wow dit is echt een top recept al zeg ik het zelf! Het was een probeersel. Ik had het recept al een tijdje in mijn hoofd en gelukkig is de uitvoering heel goed geslaagd! Dit vegetarisch pastarecept met champignons en emmentaler komt zeker vaker op het menu!

Orzo

Met orzo in een recept kan er natuurlijk al weinig mis gaan, want orzo vind ik echt super lekker! Voor als je nog niet eerder orzo hebt gegeten: orzo is een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Je kunt het op verschillende manieren bereiden. Ik gebruik het vaak als vervanger van risottorijst. Het voordeel van orzo is dat het iets sneller gaar is dan arboriorijst. Je kunt het ook gebruiken in een maaltijdsalade. In dit recept gebruikte ik de orzo als risottorijst. Een orzotto dus.

Super combinatie

De champignons zijn geblust met balsamicoazijn en mosterd en dat geeft een super lekkere smaak aan de champi’s. Wat emmentaler en creme fraiche erbij en je hebt een perfecte maaltijd! Deze orzo met champignons heeft het allemaal: makkelijk, lekker, snel, vegetarisch, wat wil je nog meer? Het staat binnen 15 minuten op tafel en je likt je vingers erbij af.

Jouw Foxilicious account

Wil jij vaker vegetarisch eten? Ik inspireer je graag met lekkere en makkelijke vega(n) recepten met kidsproof tips. Maak een gratis account aan voor leuke extra's:

✓ Sla je favoriete recepten op in je eigen collecties

✓ Ontvang vega weekmenu's

✓ Beheer je account en ontvang extra's

Foxilicious foodblog recepten vegetarisch en vegan

Makkelijk en lekker vegetarisch recept

Orzo met champignons en emmentaler

Deze orzo met champignons heeft het allemaal: makkelijk, lekker, snel, vegetarisch, wat wil je nog meer? Het staat binnen 15 minuten op tafel en je likt je vingers erbij af.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Fusion, Italiaans
Trefwoord: Champignons, Kidsproof, Orzo, Orzotto, Risotto, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 handje pijnboompitten
  • olijfolie
  • 20 gram roomboter
  • 800 gram champignon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels donkere balsamicoazijn
  • 1,5 theelepel mosterd
  • 320 gram orzo
  • 2 blokjes paddenstoelen bouillon + 1liter kokend water
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 125 gram creme fraiche
  • 100 gram Emmentaler kaas
  • verse peterselie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de pijnboompitten in een pan totdat ze mooi goudbruin zijn. Doe in een bakje en zet apart.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie en de roomboter in een hapjespan.Snij de ui en knoflook en bak in de pan.
    Snij de champignons in partjes en bak ongeveer 5 minuten mee in de pan.
  • Blus de paddenstoelen af met balsamicoazijn en de mosterd. Breng op smaak met tijm, zout en peper. Voeg nu de orzo en de helft paddenstoelen bouillon toe. Kook de orzo gaar in de bouillon. Voeg steeds een scheutje bouillon toe als de orzo droogkookt, zodat de orzo onder water staat. Kook de orzo in ongeveer 10 minuten al dente en zorg dat de bouillon is opgenomen.
  • Roer de geraspte Emmentaler en de creme fraiche erdoor.
    Breng eventueel op smaak met extra zout en peper. Wil je nog meer smaak aan het gerecht? Voeg dan nog een scheutje balsamico azijn toe.
  • Garneer met wat verse peterselie en de pijnboompitten.

Kidsproof tips

  • Met deze orzo kun je ook je kids blij maken!
  • Geen champignon fans thuis? Je kunt dit recept ook maken met courgette, of geroosterde cherry tomaten. 

Voedingswaarde

Calorieën: 561kcalKoolhydraten: 75gEiwitten: 25gVet: 19gVerzadigd vet: 11gCholesterol: 50mgZout: 136mgKalium: 976mgVezels: 5gSuiker: 12gVitamin A: 527IUVitamine C: 8mgCalcium: 271mgIron: 2mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling




4 reacties op Orzo met champignons en emmentaler

  • Ook weer heerlijk! Vandaag gegeten, met de champignons (de kinderen eten dan wat anders). Wij eten dan vaak wat later, samen aan tafel.

    Nienke, als je het aantal personen aanpast, dan past hij niet aan hoeveel water je erbij moet doen. Ik heb er zelf 500ml van gemaakt. 1 liter leek me wat veel.

    • Oh super goed om te horen Jitske! Fijn dat jullie met zoveel enthousiasme foxilicious recepten koken.
      En thnx voor het delen dat het water niet aanpast. Je hebt het goed gedaan door 500 ml te doen. Ik ga ermee aan de slag!
      Liefs, Nienke

  • Melanie says:

    Echt een heerlijk recept, maar ik kreeg het recept niet voorbereid in de aangegeven 5 minuten waardoor het helaas ook niet binnen 20 minuten op tafel stond. Toch maak ik hem snel weer =)