Lekker vegetarisch recept met orzo en champignons

Wow dit is echt een top recept al zeg ik het zelf! Het was een probeersel. Ik had het recept al een tijdje in mijn hoofd en gelukkig is de uitvoering heel goed geslaagd! Deze vegetarische pasta met champignons en emmentaler komt zeker vaker op het menu!

Wat is orzo?

Voor als je nog niet eerder orzo hebt gegeten: orzo is een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Je kunt het op verschillende manieren bereiden. Ik gebruik het vaak als vervanger van risottorijst. Het voordeel van orzo is dat het iets sneller gaar is dan arboriorijst. Je kunt het ook gebruiken in een maaltijdsalade. In dit recept gebruikte ik de orzo als risottorijst. Een orzotto dus.

Recept voor orzo met champignons vegetarisch.
Orzo met champignons en Emmentaler

Champigon en balsamicoazijn: een top combinatie!

De champignons zijn geblust met balsamicoazijn en mosterd en dat geeft een super lekkere smaak aan de champi’s. Wat emmentaler en creme fraiche erbij en je hebt een perfecte maaltijd!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Snel recept voor vega pasta van orzo met champignons

Deze orzo met champignons heeft het allemaal: makkelijk, lekker, snel, vegetarisch, wat wil je nog meer? Het staat binnen 15 minuten op tafel en je likt je vingers erbij af.

Ingredienten voor orzo met champingons

Haal de volgende ingredienten in huis voor orzo met champignons voor 4 personen:

  • 30 gram pijnboompitten
  • olijfolie
  • 20 gram roomboter of plantaardig alternatief
  • 800 gram champignon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels donkere balsamicoazijn
  • 2 theelepel mosterd
  • 320 gram orzo
  • 2 blokjes paddenstoelen bouillon + 1liter kokend water
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 125 gram creme fraiche of plantaardig alternatief
  • 100 gram Emmentaler kaas of plantaardig alternatief
  • verse peterselie
  • zout
  • peper

Meer vegetarische orzo recepten

Ik ben gek op orzo. Het is een heerlijke kleine pastasoort waar je veel mee kunt. Wil jij ook vaker met orzo koken? Probeer dan ook eens een van deze recepten:

Vegan orzo salade met pesto
Zin in een lekkere frisse maaltijdsalade? Dan is deze orzosalade echt een aanrader. De salade is geheel plantaardig, maar ook goed vega te maken. De pesto dressing maakt het helemaal af.
Bekijk recept
Vegetarische eenpansmaaltijd met orzo, tomaten en burrata
Zin in een makkelijke en lekkere maaltijd? Maak dan deze orzo met cherrytomaat en burrata. Een heerlijke vegetarische maaltijd waar je maar één pan voor nodig hebt. En nog eens super kidsproof ook!
Bekijk recept
Eenpans risotto van orzo (orzotto) met courgette
Dit eenpansgerecht met orzo en courgette is een snelle variant op risotto. Dit vegetarische gerecht maak je in één pan en staat binnen 15 minuten op tafel. Met orzo, ook wel griekse rijst of risoni genoemd, courgette, bouillon, Italiaanse kruiden en geraspte kaas zet je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Dit gerecht is ook perfect voor op de camping.
Bekijk recept

Orzo met champignons en emmentaler

Deze orzo met champignons heeft het allemaal: makkelijk, lekker, snel, vegetarisch, wat wil je nog meer? Het staat binnen 15 minuten op tafel en je likt je vingers erbij af.
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Italiaans
TrefwoordChampignons, Kidsproof, Orzo, Orzotto, Risotto, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 30 gram pijnboompitten
  • olijfolie
  • 20 gram roomboter of plantaardig alternatief
  • 800 gram champignon
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels donkere balsamicoazijn
  • 2 theelepel mosterd
  • 320 gram orzo
  • 2 blokjes paddenstoelen bouillon + 1liter kokend water
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 125 gram creme fraiche of plantaardig alternatief
  • 100 gram Emmentaler kaas of plantaardig alternatief
  • verse peterselie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de pijnboompitten in een pan totdat ze mooi goudbruin zijn. Doe in een bakje en zet apart.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie en de roomboter in een hapjespan.Snij de ui en knoflook en bak in de pan.
    Snij de champignons in partjes en bak ongeveer 5 minuten mee in de pan.
  • Blus de paddenstoelen af met balsamicoazijn en de mosterd. Breng op smaak met tijm, zout en peper. Voeg nu de orzo en de helft paddenstoelen bouillon toe. Kook de orzo gaar in de bouillon. Voeg steeds een scheutje bouillon toe als de orzo droogkookt, zodat de orzo onder water staat. Kook de orzo in ongeveer 10 minuten al dente en zorg dat de bouillon is opgenomen.
  • Roer de geraspte Emmentaler en de creme fraiche erdoor.
    Breng eventueel op smaak met extra zout en peper. Wil je nog meer smaak aan het gerecht? Voeg dan nog een scheutje balsamico azijn toe.
  • Garneer met wat verse peterselie en de pijnboompitten.

Kidsproof tips

  • Met deze orzo kun je ook je kids blij maken!
  • Geen champignon fans thuis? Je kunt dit recept ook maken met courgette, of geroosterde cherry tomaten.