Lekkere vegan maaltijdsalade

In de zomer vind ik het heerlijk om veel salades te eten. Ik maak dan ook regelmatig een lekkere maaltijdsalade. Omdat ik de laatste tijd vaker plantaardig eet, besloot ik om een keer een vegan maaltijdsalade te maken. En dat met een van mijn favoriete producten die ik gebruik in de keuken: orzo. Deze orzo salade is echt een aanrader!

Wat is een lekkere dressing voor een maaltijdsalade?

Ik maakte deze maaltijdsalade met een lekkere frisse pestodressing. Dit is heel makkelijk om te maken en geeft veel smaak aan de salade. Bovendien heb je geen room of mayonaise nodig bij deze dressing. Je hebt maar een paar ingredienten nodig voor een lekkere pestodressing:

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels (vegan) pesto
  • 1-2 eetlepels citroensap naar smaak
  • zout
  • peper
Recept vegan pastasalade
Vegan orzo salade met pesto dressing

Hoe kun je orzo salade meal preppen?

Deze maaltijdsalade kun je heel eenvoudig van tevoren klaarmaken. Bewaar de salade in de koelkast en haal deze eruit vlak voordat je de salade serveert. Je kunt de dressing eventueel apart houden en pas mengen door de salade als je de salade serveert. Zo blijft de smaak het meest optimaal. Je kunt de salade 3-4 dagen bewaren in de koelkast.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoe kun je een pastasalade kidsproof maken?

Als je deze salade ziet, dan denk je waarschijnlijk niet meteen van ‘wow, dit gaan mijn kinderen geweldig vinden’. Mijn kinderen stonden ook niet meteen te applaudiseren. Wat vaak heel goed helpt, is om de losse ingredienten in aparte bakjes op tafel te serveren. Je kind mag dan zelf kiezen welke ingredienten hij in zijn salade wil. De dressing zet je ook apart op tafel en kun je prima achterwege laten voor je kind. Een super simpel trucje, maar het helpt vaak erg goed.

Meer vegetarische maaltijdsalade recepten

Wil je deze zomer meer vega of vegan salades eten? Kijk dan eens op mijn salade pagina. Of probeer een van deze recepten:

Vegan pastasalade met sperziebonen en frisse tahini dressing
Deze zomerse pastasalade is heerlijk voor een lekkere zomerse avond. De salade is gevuld met sperziebonen, edamame bonen en tuinerwten. De tahini salade maakt het helemaal af.
Bekijk recept
Griekse quinoa salade
Op zoek naar een lekkere maaltijdsalade met quinoa? Dan is deze Griekse quinoa salade met tomaat, paprika, komkommer, olijven en (vegan) feta echt een aanrader. Een perfecte lunchsalade of een salade voor een warme zomerdag.
Bekijk recept
Zomerse couscous salade met aardbeien en feta
Op zoek naar een verrassend lekkere salade? Ga dan voor deze couscous salade met aardbeien en feta. De frisse dressing maakt het helemaal af. De salade leent zich perfect als lunch of gezonde maaltijdsalade op een mooie zomerse avond.
Bekijk recept

Vegan orzo salade met pesto

Zin in een lekkere frisse maaltijdsalade? Dan is deze orzosalade echt een aanrader. De salade is geheel plantaardig, maar ook goed vega te maken. De pesto dressing maakt het helemaal af.
4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
KeukenFusion, Italiaans
TrefwoordMaaltijdsalade, Orzo, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 320 gram orzo
  • 1 blokje groente bouillon
  • 500 gram sperzieboon
  • 250 gram cherrytomaat
  • 265 gram cannellini boon
  • 1 rode ui
  • 100 gram (vegan) feta
  • 60 gram pijnboompitten

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels (vegan) pesto
  • 1-2 eetlepels citroensap naar smaak
  • zout
  • peper

Instructies

  • Kook de orzo gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, samen met het de groente bouillon. Giet af. Besprenkel met wat olijfolie en zet apart.
  • Dop de sperziebonen en halveer ze. Blancheer de boontjes 4 minuten in kokend water. Spoel af met ijskoud water en zet apart.
  • Was de cherrytomaat en snij doormidden.
    Spoel de witte bonen af.
    Snij de orde ui fijn.
  • Verwarm de pijnboompitten in een pan totdat ze mooi goudbruin zijn.
  • Meng de olijfolie met de citroensap en pesto. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de orzo in een saladekom. Voeg de sperziebonen, cannellini bonen, cherrytomaat, rode ui in de kom. Kruimel de (vegan) feta erover en strooi de pijnboompitten erover.
    Schenk de dressing over de salade en roer goed door. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

Kidsproof tips

  • Misschien dat jouw kind niet alles lekker vindt aan deze salade. 
  • Voor kinderen kan het helpen om losse bakjes op tafel te zetten. Een bakje met de gekookte orzo, een bakje tomaatjes, een bakje feta, pijnboompitten, witte bonen, de dressing apart etc. Laat je kind zelf zijn eigen salade samenstellen.