Lekker recept voor vegetarische ovenschotel
In de zomer moet ik er niet aan denken, maar als de herfst eenmaal is aangebroken, staat er minimaal één keer per week een ovenschotel bij ons op tafel. Ovenschotels vallen bij mij echt in de categorie comfort food. Heerlijk verwarmend voor de koude en natte dagen!
Makkelijke ovenschotel
Deze ovenschotel is niet moeilijk om zelf te maken. Je kookt de broccoli, bakt de champignons en maakt een roux van boter, bloem en groente bouillon. Daarna doet de oven z’n werk. Je hebt dus wel een paar pannen vaat, maar moeilijk is het zeker niet!
Ovenschotels meal preppen
Ik vind ovenschotels ideaal om te meal preppen. Op maandag en woensdag ben ik thuis en kook ik alvast voor de volgende dag. Een ovenschotel kun je prima een dag van tevoren klaar maken en op de dag zelf bakken in de oven. Je bewaart de ovenschotel afgedekt in de koelkast. Meal preppen scheelt een hoop werk op drukke werk-, school-, en opvangdagen! Benieuwd naar meer handige meal prep tips? Ik heb ze voor je op een rij gezet!
Variatieren met deze vega ovenschotel
Ik gebruikte broccoli en champignons in deze ovenschotel, maar je kunt natuurlijk ook andere groente gebruiken. Denk aan broccoli, courgette, wortel, doperwten, koolrabi. Let er wel op dat je de groente kort voorkookt. In de ovenschotel worden ze niet echt gaar, dus de groente moet al wel beetgaar zijn voordat je ze gebruikt. Kook de groente niet te gaar, want ze garen nog wel iets door in de oven. In het geval van broccoli krijg je dan snot en dat moet je niet willen ;).
Meer vegetarische ovenschotel recepten
Ovenschotel met krieltjes en broccoli
Ingrediënten
- 500 gram broccoli
- olijfolie
- 500 gram krieltjes voorgekookt
- 250 gram champignon
- 2 paprika
- paprikapoeder
- rozemarijn
- zout
- peper
Saus
- 30 gram boter
- 1 ui
- 30 gram bloem
- 1 blokje groentebouillon
- 500 ml kookvocht van de broccoli
- 1-2 theelepels mosterd naar smaak
- 100 gram geraspte kaas
Instructies
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
- Snij de broccoli in roosjes en kook in ongeveer 5 minuten in ruimkokend water beetgaar. Giet af en bewaar 500 ml kookvocht.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de krieltjes.
- Snij intussen de champignons in partjes en de paprika in blokjes. Voeg de groente na ongeveer 5 minuten toe aan de krieltjes en bak nog eens 5 minuten mee. Breng de krieltjes op smaak met zout, peper, wat paprikapoeder en rozemarijn.
Saus
- Verwarm de boter in een steelpannetje. Snij de ui fijn en voeg toe aan de boter en bak totdat de ui zacht is. Voeg de bloem toe, roer goed door en bak 2 minuten zodat de bloem gaar wordt. Kruimel het bouillonblokje erover.
- Voeg nu beetje bij beetje het kookvocht toe en blijf goed roeren totdat je een gladde en dikke saus hebt. Soms blijft er wat kookvocht over, dat is niet erg. Roer de helft van de geraspte kaas en de mosterd (naar smaak) door de saus en laat nog een paar minuten pruttelen.
Ovenschotel
- Doe de broccoli in een ovenschaal en verdeel de krieltjes hierover. Schenk de saus eroverheen. Strooi de rest van de geraspte kaas erover en bak de ovenschotel ongeveer 20 minuten, totdat deze mooi lichtbruin kleurt.
Kidsproof tips
- Aardappelen, groente, zonder vlees, maar dan anders! De meeste kinderen houden er wel van.Â
- In plaats van broccoli en champignons kun je ook kiezen voor andere groente, bijvoorbeeld bloemkool, courgette, paprika, wortels, doperwtjes.
- Je kunt de groente na het koken eventueel pureren en toevoegen aan de saus. Gebruik dan iets minder water, zodat de saus niet te dun wordt. Zo heb je geen ‘stukjes’ groente in de ovenschotel.
Review