Pasta met bloemkool, kaas en basilicum

         Penne met bloemkool, basilicum en creme fraiche

Deze pasta met bloemkool eet ik al jaren. Ik maakte het recept een keer per ongeluk; ik had nog een bloemkool liggen en had zin in pasta. Op de website van de Appie vond ik een geschikt recept. Ik paste het aan naar eigen inzicht en hij werd nóg lekkerder. Een perfecte snelle pasta voor een doordeweekse avond!

Comfort food

Waarom vind ik dit nou zo’n fijn recept? Allereerst omdat het eens iets anders is dan een pasta rode saus (wat ik overigens ook heerlijk vind!). Ten tweede passen de smaken echt perfect bij elkaar. De bloemkool, de knoflook, creme fraiche, basilicum en de pittige kaas; het lijkt wel alsof ze voor elkaar gemaakt zijn! Tot slot staat dit gerecht in 20 minuten op tafel, wat ik doordeweeks ook wel erg fijn vind. Kortom; ik raad ‘m aan! Ik ben benieuwd wat jij er van vindt!

Ben je nou net als ik dol op bloemkool? Bekijk dan ook zeker even mijn top 10 van lekkerste recepten met bloemkool.

Pasta favorieten

Wij zijn thuis echte pasta fans. Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld dol op lasagnes. Niet zo gek ook dat ik veel verschillende lasagnes op mijn website heb staan. Ik heb ooit tijdens een vakantie in Italië een kookworkshop gevolgd bij een Italiaanse dame. En daar heb ik echt de meest pure pasta ooit gemaakt en geproefd. Ben je benieuwd wat ik bedoel? Check dan zeker even het recept!

Penne met bloemkool, basilicum en creme fraiche
Pasta met bloemkool, creme fraiche en basilicum

Ingrediënten pasta met bloemkool

  • 1 bloemkool 
  • 320 gram pasta
  • olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 125 ml creme fraiche
  • 15 gram verse basilicum
  • 100 gram geraspte kaas 
  • zout
  • peper

Meer recepten met bloemkool

Bloemkool pastinaak stamppot met zelfgemaakte vegetarische gehaktballen
Deze vegetarische bloemkool pastinaak stamppot is een heerlijk bordje oer-Hollands comfort food. De vegetarische gehaktballen en de vega jus maken het helemaal af. Een heerlijk verfijnd stamppotje om je tafelgenoten mee te verrassen.
Bekijk recept
Vegetarische stamppot met gehaktballen
Vegetarische gyros van bloemkool met naan brood, tzatziki en Griekse salade
Vegetarische gyros? Ja, zeker! Van bloemkool. Met een lekkere marinade maak je deze vega gyros heel makkelijk zelf. Verras jouw eters met deze lekkere frisse maaltijd. De tzatziki en Griekse salade maken het helemaal af!
Bekijk recept
Pita met gyros
Risotto van bloemkoolrijst met gegrilde courgette
Risotto van bloemkoolrijst is een koolhydraatarm alternatief voor de traditionele risotto van arborio rijst. Het is net zo romig als gewone risotto, maar wat minder vullend en dus lowcarb. Bloemkoolrijst maak je heel eenvoudig door bloemkool te malen in de keukenmachine. Je kunt het tegenwoordig ook kopen in de supermarkt.
Bekijk recept
Koolhydraatarme vegetarische risotto
Penne met bloemkool, basilicum en creme fraiche

Snelle pasta met bloemkool, kaas en basilicum

Deze vegetarische pasta met bloemkool staat in een handomdraai op tafel en is een super verrassende smaaksensatie! Echt even wat anders, lekker en behoorlijk gezond (als je de creme fraiche weg denkt).
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Bloemkool, Kidsproof, Pasta, Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 497kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 1 bloemkool (ongeveer 600-800 gram roosjes)
  • 320 gram pasta
  • olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 125 ml creme fraiche light
  • 15 gram verse basilicum
  • 100 gram geraspte kaas Parmezaanse kaas of oude geraspte kaas
  • zout
  • peper

Instructies

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en giet af. Sprenkel wat olijfolie erover zodat de pasta’s niet aan elkaar blijven plakken en zet even apart. 
  • Was de bloemkool, verwijder de bladeren en de harde kern en snij in kleine roosjes. Blancheer de bloemkoolroosjes in een pan met kokend water voor ongeveer 5 minuten. De bloemkool is het lekkerst als ie nog knapperig is, maar net niet meer rauw. Giet de bloemkool af.
  • Verwarm intussen wat olijfolie in een hapjespan en bak de bloemkoolroosjes  een paar minuten. Voeg de fijn gesneden knoflook toe en bak deze kort mee. Roer de creme fraiche erdoor en voeg de pasta  en de helft van de geraspte kaas toe. Breng op smaak met zout en peper. 
  • Snij de basilicumblaadjes fijn en garneer de pasta hiermee, samen met de rest van de geraspte kaas. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Pasta is altijd een goed idee met kinderen. Bloemkool, daar valt over te twisten. De één vindt het heerlijk en de ander wil er niks van weten.
  • Deze pasta is ook heel lekker met broccoli, dus je kunt de bloemkool prima door broccoli vervangen. Let op dat je de broccoli iets korter blancheert, anders wordt ie erg slap en dat is zonde van de smaak. 

Voedingswaarde

Calories: 497kcal | Carbohydrates: 69g | Protein: 20g | Fat: 16g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 4g | Cholesterol: 43mg | Sodium: 230mg | Potassium: 710mg | Fiber: 6g | Sugar: 6g | Vitamin A: 643IU | Vitamin C: 73mg | Calcium: 272mg | Iron: 2mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Penne met bloemkool, basilicum en creme fraiche
Pasta met bloemkool, creme fraiche en basilicum
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Knapperige roerbak tofu Knapperige Kung Pao tofu met rijst
10 x de lekkerste recepten met sperziebonen Aziatische boontjes

4 reacties op “Pasta met bloemkool, kaas en basilicum

  • Sinds ik op een dag alleen maar bloemkool en pasta in huis kon vinden en me even niet tot thuisbezorgers wilde wenden ben ik fan van dit recept. Want echt lang hoeft het allemaal niet te duren en het is me een partij lekker!

    Al een jaar of twee eten we dit minimaal 1x per maand. Tip: gebruik veel knoflook, wees ruim met zout en olijfolie en schenk er een heerlijke droge witte wijn bij. Enjoy!

     

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *