Vergeten groente
Postelein hoort wat mij betreft bij de familie van vergeten groente. Je ziet ze nog maar zelden in de supermarkt. Bij mij zit postelein geregeld in mijn biologische groentetas, dus daarom kook ik er toch wat vaker mee. Postelein is voor mij een soort kruising tussen veldsla en rucola. Het heeft een lekkere bite, maar is niet zo bitter als rucola. Het ziet er prachtig uit en je kunt er daarom de mooiste salades mee maken.
Postelein groeit goed op Nederlandse bodem en is vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar, want er bestaat namelijk winter en zomer postelein. Je vind het niet zo vaak in de supermarkt, maar bij een goede markt moet je deze mooie groente zeker wel kunnen vinden.
Help, ik kan geen postelein vinden
Ai, ja dat kan gebeuren. Het is niet voor niets een vergeten groente, dus het kan goed zijn dat jouw favoriete winkel vergeten is om postelein in het assortiment op te nemen. Niet gevreesd, vervang de postelein in dit recept dan door veldsla, spinazie, raapstelen of rucola.
Postelein stamppot met zoete aardappel
Ingrediënten
- 1,5 kilo zoete aardappel
- 2 blokjes groenten bouillon
- 600 gram postelein
- 2 appel
- 250 gram vegetarische spekjes
- 50 gram roomboter
- 150 ml melk
- 125 gram zachte geitenkaas
- zout
- peper
Instructies
- Schil de zoete aardappels en snij in partjes. Doe de aardappels in een pan, samen met de bouillonblokjes en vul met water. Kook de zoete aardappels in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en pureer de aardappels samen met de melk tot een mooie puree. Voeg de geitenkaas toe en breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Was de postelein en maak goed droog.
- Schil de appels en snij in kleine stukjes. Verwarm 25 gram roomboter in een kleine koekenpan en bak hierin kort de appeltjes. Doe de appeltjes, inclusief de boter waarin je ze gebakken hebt bij de puree.
- Doe nu opnieuw 25 gram boter in de pan en bak hierin de vegetarische speckjes krokant in ongeveer 5 minuten. Voeg de speckjes, met boter, toe aan de puree.
- Roer nu de postelein door de puree en je stamppot is klaar!
Kidsproof tips
- Rauwe postelein zijn niet per sé favoriet bij kinderen. De groente blijft wat knapperig en niet alle kinderen houden daarvan. Tot mijn verbazing vond Joppe het wel lekker, dus ik zou zeggen: gooi de handdoek niet meteen in de ring!
- Je kunt de postelein ook vervangen door spinazie, andijvie, broccoli, sperziebonen of rucola.
- Of hou wat zoete aardappel apart en serveer daar rauwkost bij.
Stamppot variaties
Hou jij van stamppot, maar wil je weleens wat anders dan de standaard boerenkool of hutspot? Doe dan wat inspiratie op met deze lekkere vegetarische stamppoten:
Review