Een paar weken geleden maakte ik vegetarische ratatouille. Dit gerecht kookte mijn moeder vaak op de camping en ik vond het vroeger altijd al heel lekker. Vandaag maakte ik er soep van. Ratatouille soep leek me leuk om eens te proberen en het bleek ook nog eens super lekker!

Wat betekent Ratatouille?

Ken je de animatiefilm Ratjetoe of ratatouille? Ratatouille betekent letterlijk: allegaartje en dat is eigenlijk ook precies wat dit gerecht is. Een allegaartje van verschillende groente, op smaak gemaakt met Provençaalse kruiden.

Welke kruiden gebruik je voor ratatouille soep?

Provençaalse kruiden kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen. Ik heb thuis echter een jute zakje die mijn ouders een paar jaar geleden hebben meegenomen uit Frankrijk. Als je de zak open doet, dan waan je je al helemaal op vakantie. Wat een heerlijke kruidenmix is dit toch! Heb je geen Provencaalse kruiden in huis? Geen nood! In mijn ratatouille recept leg ik je uit hoe je de Provencaalse kruidenmix zelf kunt maken.

Foxilicious kerstspecial 2022

Wil jij dit jaar een heerlijk duurzaam en stressvrij kerstdiner? Bestel dan nu de Foxilicious kerstspecial.

✓ 12 vega(n) recepten

✓ Duurzaam

✓ Stressvrij

✓ Verkrijgbaar als ebook en hardcopy A5 magazine

Het perfecte duuurzame sint of kerstcadeau.

Ebook kerstrecepten vegetarisch

Welke groente zitten er in ratatouille soep?

De 3 klassieke ratatouille groenten zijn aubergine, tomaat en paprika. Daarnaast zie je vaak variaties met courgette voorbij komen. Ik vind courgette zelf ook een heerlijke groente, dus die heb ik ook aan het recept toegevoegd.

De aubergine heb ik verwerkt als croutons. Dat geeft een hele leuke twist aan dit gerecht.

Makkelijk veggetarisch soep recept

Deze soep is super makkelijk om te maken. De groente grill je in de oven. Daarna doe je de groente in de pan en deze pureer je dan. Makkelijker kan het bijna niet. Je moet wel even wachten tot de groente klaar zijn in de oven. In de tussentijd kun je mooi even wat anders doen :).

Ingredienten voor ratatouille soep

Ratatouille maak je idealiter met restjes. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon boodschappen voor doen. De soep is namelijk heerlijk! Haal de volgende ingredienten in huis:

  • olijfolie
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 250 gram cherrytomaten
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 350 gram tomaten frito
  • Provençaalse kruiden
  • zout
  • peper
Recept voor ratatouille soep

Ratatouille soep

Ratatouille is een heel handig en lekker recept als je restjes groente in huis hebt. Maar wist je dat je er ook soep van kunt maken? Dit is super makkelijk om te maken en heel erg smaakvol! De soep is goed gevuld met veel groente.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken: Frans, Fusion
Trefwoord: Bietensoep, Kidsproof, Ratatouille, Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 250 gram cherrytomaten
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 350 gram tomaten frito
  • Provençaalse kruiden
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet 2 grote ovenschaal klaar.
  • Snij de aubergine in blokjes. Bestrooi het vruchtvlees met zout en laat het zout 5 minuten intrekken zodat het vocht uit de aubergine trekt. Dep het vocht met een stuk keukenpapier van de aubergine af. Doe de aubergine in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie en 1 theelepel Provencaalse kruiden.
  • Snij de ui, knoflook, courgette en paprika in grove stukken. Doe deze in de andere ovenschaal en voeg hier ook de cherrytomaten aan toe. Besprenkel met olijfolie en 1 theelepel Provencaalse kruiden.
  • Schuif beide ovenschalen in de oven en bak de groenten ongeveer 30 minuten. Haal de ovenschaal met de courgette eruit en laat de aubergine nog even in de oven staan tot ze mooi gaar zijn.
  • Doe de ovenschaal met onder andere de courgettes in een grote pan en verwarm deze pan op middenhoog vuur. Voeg de tomatenblokjes en tomaten frito toe, samen met 600 ml water. Breng voorzichtig aan de kook en voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg eventueel nog extra Provençaalse kruiden naar smaak toe. Pureer de soep met een staafmixer.
  • Haal nu ook de aubergine uit de oven en serveer deze in de soep als een soort croutons.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op soep. 
  • Deze soep pureer ik wel voordat ik het aan de kinderen serveer. Zo heb ik geen discussie over stukjes. 

Voedingswaarde

Calorieën: 81kcalKoolhydraten: 18gEiwitten: 4gVet: 1gVerzadigd vet: 1gMeervoudig onverzadigd vet: 1gEnkelvoudig onverzadigd vet: 1gZout: 145mgKalium: 825mgVezels: 6gSuiker: 11gVitamin A: 768IUVitamine C: 35mgCalcium: 60mgIron: 2mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer