Rauwkostsalade met biet

Deze rauwkostsalade maak je met biet, koolrabi, appel en wortel. De groentes kun je allemaal rauw verwerken in de salade. Voor de biet heb ik gekozen om deze voorgekookt te verwerken. De kinderen zijn niet zo’n fan van rauwe biet, maar rauwe biet in een salade kan dus ook.

Groente snijden met een mes, mandoline of food processor?

De rauwkostsalade met biet ziet er het mooiste uit als je de groente ‘julienne’ snijdt. Dat kun je doen met een mes. In dit filmpje wordt handig uitgelegd hoe je groente julienne kunt snijden met een mes. Er bestaan ook speciale julienne schaven. Een andere optie is om een mandoline te gebruiken. Dat is een handig apparaatje waar je groente op verschillende manieren mee kunt snijden. Ik heb zelf een julienne functie zitten op mijn food processor. Ik heb mijn groente dus met de food processor gesneden. Dat is verreweg de snelste optie. Met een mandoline of schaaf ben je ook redelijk snel klaar. Met een mes snijden duurt wat langer.

Meer vegetarische saladerecepten

Ben je op zoek naar meer van zulke lekkere en frisse saladegerechten? Dan heb ik een aantal heerlijke saladerecepten voor je in de aanbieding!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Andijviesalade met cottage cheese en croutons van oud brood
Met andijvie kun je veel meer lekkere gerechten maken dan alleen een stamppot. Deze andijviesalade is heerlijk fris en knapperig. De cottage cheese (huttenkase) zorgt voor een lichte dressing en geeft een frisse smaak. De croutons maak je van oud brood. Daarmee is het een heerlijk zero waste recept!
Bekijk recept
Libanese tabouleh salade
Tabouleh is een salade uit de Libanese keuken dat vaak wordt gegeten als voorgerecht of bijgerecht. Het is ook perfect als lunch. Tabouleh bestaat uit bulgur, tomaat, komkommer, verse peterselie en munt. Je kunt de salade nog verder verrijken met bijvoorbeeld paprika en olijven.
Bekijk recept
Noedelsalade met pindadressing
Deze vegetarische noedelsalade is een heerlijk frisse salade. Lekker als lunch, of als avondeten op een warme zomeravond. De salade is rijkelijk gevuld met groente, zoals komkommer, wortel en kool. De zelfgemaakte pindadressing maakt het helemaal af!
Bekijk recept
Makkelijke en snelle lauwwarme wortelsalade met Griekse yoghurt dressing
Deze lauwwarme wortelsalade met Griekse yoghurt dressing is een makkelijk, snel en gezond vegetarisch gerecht. Ideaal voor de lunch, of als bijgerecht bij het diner. Ook geschikt voor kinderen!
Bekijk recept

Kerstsalade

Deze rauwkostsalade met biet vind ik perfect om te serveren bij het kerstdiner. Het is een lekker frisse salade en ziet er ook nog eens ontzettend kleurrijk uit. Serveer de salade samen met een aantal andere lekkere bijgerechten.
Wil je dit jaar een geheel vegetarisch kerst diner koken? Of juist een aantal vegetarische gerechten serveren? Ik heb al mijn vegetarische kerst recepten voor je verzameld.

Meer vegetarische salades voor kerst

Met kerst serveer ik altijd minimaal één salade als bijgerecht, naast wat warme bijgerechten. Mijn spruitjessalade is bijvoorbeeld ook ideaal om met kerst te serveren. Ik heb ook een lekkere salade met pompoen op mijn website staan. Een andere lekkere salade is mijn linzensalade met bietjes. Of ga voor mijn favoriete salade, de ‘Nienke salade’.

Rauwkostsalade met biet, koolrabi, appel, wortel en granaatappel

Deze rauwkostsalade is ideaal om te eten met kerst. Je kunt de salade eten als bijgerecht, of als lunch. De salade met biet, koolrabi, appel en wortel maak je heel eenvoudig door de groente met een food processor te raspen. De honing mosterd dressing maakt het helemaal af.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
GangBijgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordAppel, Biet, Geglaceerde wortels, Koolrabi, Salade, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 2 biet voorgekookt, ongeveer 250 gram
  • 0,5 koolrabi ongeveer 250-300 gram
  • 1 appel ongeveer 125-150 gram
  • 3 wortel ongeveer 150 gram
  • 1 handje granaatappel of gedroogde cranberries
  • 1 handje pijnboompitten

Dressing

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels honing
  • 2 theelepels mosterd
  • 0,5 teentje knoflook
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snij de knoflook super fijn. Meng alle ingredienten voor de dressing in een schaaltje. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schil de koolrabi en wortel. Snij alle groente (apart van elkaar) in julienne. Het apart snijden zorgt ervoor dat de groente niet teveel verkleurd. Ik gebruik de food processor om de groente te snijden. Je kunt het ook met een mes doen, of een rasp.
    Besprenkel de appel met wat citroensap, zodat de appel niet bruin wordt.
  • Verwarm de pijnboompitten kort in een pan zodat ze mooi goudbruin kleuren.
  • Doe alle groente bij elkaar in een salade kom. Strooi de granaatappel pitjes en de pijnboompitten over de salade en sprenkel de dressing erover.

Kidsproof tips

  • Deze salade kan best in de smaak vallen bij kinderen. 
  • Vergroot je kans door de groente in blokjes of plakjes te snijden. 
kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner