Wat is een buddha bowl

Een buddha bowl is van oorsprong vegetarisch en bestaat uit verschillende soorten groenten, granen en proteïne. Het is een kleurrijke en voedzame maaltijd die je helemaal naar eigen smaak kunt samenstellen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor quinoa, rijst, bulgur of couscous als basis, en kun je verschillende soorten groenten toevoegen zoals broccoli, wortel, paprika, avocado, sla en natuurlijk spruitjes. Ook kun je kiezen voor verschillende soorten proteïne zoals tofu, tempeh, kikkererwten of ei. Het leuke aan een buddha bowl is dat je er eindeloos mee kunt variëren en zo steeds weer nieuwe smaakcombinaties kunt ontdekken. In deze blog vind je een recept voor een buddha bowl met spruitjes.

Buddha bowl vegan of vegetarisch

Deze buddha bowl is vegan, maar je kunt hem ook vegetarisch maken door kaas toe te voegen.

Wat is het verschil tussen een poke bowl en een buddha bowl?

Een poke bowl is een gerecht dat oorspronkelijk uit Hawaï komt en bestaat uit rijst, rauwe vis en verschillende soorten groenten en toppings. Het is een kleurrijke en smaakvolle maaltijd die steeds populairder wordt. Een vegan poke bowl is een variant op de traditionele poke bowl en bestaat uit rijst, verschillende soorten groenten en toppings zoals avocado, zeewier, edamame en tofu.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Het verschil tussen een poke bowl en een buddha bowl is dat een poke bowl altijd rijst als basis heeft en dat er van oorsprong rauwe vis wordt gebruikt als eiwitbron. Maar dit kun je natuurlijk ook heel goed veganizen.

Welke toppings zijn lekker in een buddha bowl met spruitjes?

In een buddha bowl kun je allerlei verschillende toppings gebruiken. Denk aan:

  • Groenten: spruitjes, broccoli, bloemkool, wortelen, komkommer, sla, spinazie, etc.
  • Granen: rijst, quinoa, bulgur, couscous, etc.
  • Eiwitbronnen: tofu, tempeh, edamame, kikkererwten, bonen, etc.
  • Sauzen: sojasaus, sesamolie, tahin, etc.
  • Noten en zaden: walnoot, hazelnoot, amandelen, pijnboompitten, zonnebloempitten

Meer vegetarische recepten met spruitjes

Wil je meer verrassende vega spruitjes recepten ontdekken? Probeer dan een van onderstaande recepten, of kijk op mijn speciale spruitjes pagina.

Romige spruitjes met paddenstoelen
Dit recept voor romige spruitjes met paddenstoelen is een heerlijke manier om spruitjes lekker te maken. De romige saus met paddenstoelen maakt de spruitjes zacht en smaakvol.
Bekijk recept
Risotto met spruitjes à la Ottolenghi
Deze risotto met spruitjes en blauwe kaas is een top vegetarisch gerecht! Zelfs als je niet van spruitjes houdt, is dit gerecht een aanrader. Het recept is gebaseerd op een recept van Ottolenghi. Met spruitjes, blauwe kaas en citroen maak je een super verrassend vegetarisch gerecht!
Bekijk recept
Tagliatelle met spruitjes, blauwe kaas en cashewnoten
Deze pasta met spruitjes in een heerlijk vegetarisch herfst / winter gerecht. De helft van de spruitjes is gefrituurd in een pan en de andere helft gebakken. Dit zorgt voor en super lekkere smaak. De blauwe kaas en cashewnoten maken het helemaal af.
Bekijk recept

Vegan buddha bowl met spruitjes

Ontdek een heerlijk vegan recept voor een buddha bowl met spruitjes en sticky tofu. Deze kleurrijke en voedzame maaltijd zit boordevol gezonde ingrediënten en is makkelijk te maken. Lees verder voor het recept en ontdek welke toppings lekker zijn in een buddha bowl.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangHoofdgerecht, Lunch
KeukenFusion
TrefwoordBuddha bowl, Maaltijdsalade, Poke bowl, Vegan
Porties2 personen

Ingrediënten

Sticky tofu

  • 200 gram tofu
  • 2 eetlepel maizena
  • 2 eetlepel olijfolie
  • snufje zout
  • snufje cayennepeper
  • 4 eetlepel ketjap

Overige toppings

  • 120 gram quinoa alternatief: rijst, bulgur, couscous, orzo
  • 0,5 blokje groente bouillon
  • 500 gram spruit
  • 2 paprika
  • 2 handjes postelein of veldsla
  • 0,5 rode ui
  • 40 gram gerookte amandelen

Dressing

  • 4 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel miso
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 0,5 eetlepel dadelsiroop alternatief: agave siroop, ahorn siroop of honing (niet vegan)

Instructies

  • Laat het vocht uit de tofu lekken. Leg de tofu op een stuk keukenpapier. leg er een stuk keukenpapier op en vervolgens iets zwaars, zoals een paar boeken. Laat 15 minuten met rust.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet 2 bakplaten met bakpapier klaar.
  • Maak de spruitjes schoon en snijd doormidden. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met de olijfolie en bestrooi met zout en peper.
  • Snijd de paprika's in stukjes. Leg ze op de bakplaat bij de spruitjes. Laat de plaat even staan.
  • Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Doe in een kom. Bestrooi met maïsmeel, zout en cayennepeper. Schudt de kom zodat alle tofublokjes met maïsmeel bedekt zijn. Besprenkel met olijfolie en schudt nog eens zodat de tofublokjes ook met olie bedekt zijn.
    Leg de tofublokjes op de bakplaat en schuif in de oven.
    Schuif de bakplaat met de groente eronder. Bak ongeveer 25 minuten.
  • Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking, doe het bouillonblokje erbij. Giet af en zet apart.
  • Snijd de rode ui fijn.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing en roer tot een gladde dressing.
  • Haal de tofu en groente uit de oven.
  • Doe de tofu nog even in een koekenpan en schenk de ketjap erover. Bak 2 minuutjes, zodat je tofu lekker sticky wordt.
  • Schep de quinoa in twee (of meer) kommen. Verdeel de spruitjes, paprika, tofu, rode ui, sla en gerookte amandelen over de kommen. Schenk de dressing erover.
    Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Buddha bowls zijn een hele leuke maaltijd om met kinderen te eten. Je kunt de toppings in aparte bakjes serveren op tafel (dat heet monkey platter). Laat je kind zelf de toppings kiezen die het lekker vindt. Zet eventueel extra toppings op tafel waar je kind van houdt.