Aduki bonen als Japans bijgerecht

Onlangs kookte ik met Kai, van Sushi van Kai. We maakten samen 2 heerlijke Japanse noedelgerechten. Kai had ook Japanse bonen in huis; aduki bonen. Ik was helemaal gefascineerd door deze bonen. Aduki bonen had ik namelijk nog nooit van gehoord. Ik moest en zou dus iets maken met deze bonen.

Wat zijn aduki bonen?

Aduki bonen zijn kleine donkerrode sojabonen. Qua kleur lijken ze een beetje op kidneybonen. Maar qua vorm zijn ze iets kleiner en hebben ze een klein streepje aan de zijkant. Adukibonen zijn de zaden van een Aziatische klimplant. Aduki bonen koop je gedroogd, of in blik bij de toko of Ekoplaza.

Hoe maak je de lekkerste zoete gemberdressing?

De dressing voor deze salade komt uit het boek Japan Easy. Het is een hele makkelijke dressing met ui, gember en sojasaus als hoofdingrediënten. Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor de dressing:

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

  • 1/8 ui
  • 3 gram verse gember ongeveer 0,5 cm
  • 50 ml sojasaus
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 12 gram kokosbloesemsuiker alternatief: een ander suikersoort
  • zwarte peper

Het is een kwestie van de ui en gember fijn raspen of snijden en mengen met de overige ingrediënten. Super makkelijk toch?

Voeg de dressing naar smaak toe aan de salade. Heb je te veel dressing? Geen probleem. Je bewaart de dressing met gemak een paar weken in de koelkast.

Meer Aziatische gerechten

Ben jij ook zo’n fan van de Aziatische keukens? Maak dan een lekker Aziatisch gerecht naast deze aduki bonen salade.

Japanse vegan miso noedels met knapperige tempeh
Zin in een Japans smaakbommetje? Dan is deze vegan miso noedels echt iets voor jou! Een bordje vol lekkere groente, zoals kool, oesterzwam, sugar snaps en mais, knapperige tempeh en udo noedels. Afgemaakt met de lekkerste zelfgemaakte miso saus.
Bekijk recept
Thaise rode curry noedelsoep
Op zoek naar heerlijk Thais comfortfood? Dan word je heel blij van deze vegan rode curry noedelsoep met veel groente en tempeh.
Bekijk recept
Aziatische noedels met groenten
Deze noedels met groenten zijn een van mijn favoriete recepten als ik snel iets op tafel wil krijgen en geen strijd wil met de kids Iedereen bij ons thuis vindt deze roerbakmie namelijk heerlijk! De saus maak je zelf van sojasaus en sesamolie. Het staat binnen 20 minuten op tafel. Wat wil je nog meer? 
Bekijk recept
Recept voor vegan noedels
Aziatisch bijgerecht salade vegan
Japanse aduki bonen salade

Japanse aduki bonen salade met zoete uien-gemberdressing

Op zoek naar een lekker bijgerecht voor een Aziatische maaltijd? Deze aduki bonen salade stelt je niet teleur! De salade is lekker voedzaam en heerlijk op smaak dankzij de zoete uien-gemberdressing.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 10 minuten
GangBijgerecht, Jus, Lunch, Voorgerecht
KeukenJapans
TrefwoordBonensalade, Salade, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 2 flinke handen spinazie
  • 240 gram aduki bonen uitlekgewicht van een blik van 400 gram. Te koop bij Ekoplaza. Alternatief: kidneybonen
  • 2 paprika
  • 3 stengels bosui

Zoete ui gember dressing

  • 1/8 ui
  • 3 gram gember ongeveer 0,5 cm
  • 50 ml sojasaus
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 12 gram kokosbloesemsuiker alternatief: een ander suikersoort
  • zwarte peper

Om te garneren

  • 2 theelepels sesamzaadjes

Instructies

  • Schil de gember en ui en rasp deze, of snij super fijn. Doe in een schaaltje.
    Voeg de sojasaus, zonnebloemolie, rijstazijn en kokosbloesemsuiker toe. Roer goed door en breng op smaak met zwarte peper.
  • Was de paprika en bosui.
    Snij de paprika in reepjes en de bosui in ringen.
  • Doe de spinazie in een salade kom. Voeg de paprika en bosui toe. Schenk de dressing erover. Garneer met sesamzaadjes.

Kidsproof tips

  • Mijn dochter kan ik hier wel blij mee maken, maar mijn zoontje niet. Kijk vooral wat jouw kind lekker vindt, laat het eventueel proeven. 
  • Ik hou zelf altijd een bakje rauwkost achter de hand voor de kinderen.Â