Aziatische andijvie stamppot
Onlangs had ik een krop andijvie in mijn biologische groentetas. Ik vind andijvie een heerlijke voorjaarsgroente. Lekker fris en knapperig. Een andijvie stamppot is daardoor ook een stuk minder zwaar dan boerenkool of hutspot. Toch wilde ik eens wat anders proberen dan een gewone andijvie stamppot. Ik besloot een lekkere Aziatische twist te geven. Dat resulteerde in deze heerlijke vegan Aziatische andijvie stamppot. Ik ga het zeker vaker maken!
Vegan stamppot recept
Dit stamppot recept is helemaal plantaardig. Er is geen kaas of andere zuivel toegevoegd. De sticky tofu is een smaakvolle vleesvervanger die het gerecht helemaal afmaakt. Om de aardappels goed te stampen, heb ik wat plantaardige melk toegevoegd.
Hoe maak je sticky tofu?
Ik hoor vaak van mensen dat ze niet van tofu houden omdat het wat smaakloos is en een rubberige structuur heeft. Dat klopt ook helemaal. Echter zijn er een aantal trucjes om tofu ontzettend lekker te bereiden. Inmiddels weet ik precies hoe ik tofu lekker kan maken. Je kunt me er zelfs ‘s nachts voor wakker maken. In dit stamppot recept heb ik sticky tofu gebruikt. Dat is knapperig gebakken tofu met een lekker sticky sausje. Dit kun je helemaal zelf maken. Bekijk hier het recept voor sticky tofu. Wil je het iets simpeler houden, dan kun je ook voorverpakte tofublokjes kopen in de supermarkt. Bak deze tofublokjes en blus ze af met wat eetlepels ketjap. Zo heb je een makkelijke sticky tofu variant.
Hoe kun je tofu vervangen?
Wil je deze andijvie stamppot liever zonder tofu maken? Dat kan natuurlijk ook! Je kunt bijvoorbeeld vegetarische balletjes erbij serveren (eventueel afblussen met wat ketjap of sojasaus). Ook is het lekker om sticky tempeh te maken bij deze stamppot.
Meer vegetarische stamppot recepten
Wil je vaker een vega of vegan stamppot maken? Bekijk dan eens mijn pagina met al mijn stamppot recepten. Of probeer een van deze stamppotjes:
Vegan Aziatische andijviestamppot met tofu
Ingrediënten
- 1250 gram aardappel geschild
- 2 blokjes groente bouillon
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 cm gember
- 2 paprika
- 150 ml (plantaardige) melk
- 0,5 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel korianderzaad gemalen
- 1 theelepel komijnzaad gemalen
- 0,5 theelepel knoflookpoeder
- 600 gram andijvie gesneden
- 400 gram sticky tofu zelfgemaakt, of voorverpakte tofublokjes van de supermarkt met 3 eetlepels ketjap erbij
Optioneel, om te serveren
- sesamolie om extra op smaak te brengen
- sojasaus om extra op smaak te brengen
- verse koriander
- cashewnoten
Instructies
- Zorg dat je de sticky tofu vooraf bereid hebt. Of bak voorverpakte tofublokjes.
- Schil de aardappels, als dat nog niet is gedaan. Snij in stukken. Doe in een pan met kokend water en de bouillonblokjes en kook in ongeveer 10 minuten gaar.
- Schil intussen de gember en snij klein. Was de paprika en snij in blokjes. Verwarm de zonnebloemolie en sesamolie in een koekenpan en bak hierin de gember en paprika voor iets meer dan 5 minuten.
- Giet de aardappels af. Voeg de plantaardige melk, gemberpoeder, korianderzaad, komijnzaad en knoflookpoeder toe en stamp met een pureestamper.
- Roer de gesneden andijvie en de gebakken paprika erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de sticky tofu of tofu blokjes.
Optioneel
- Breng de stamppot eventueel extra op smaak met wat sesamolie, sojasaus en verse koriander.
Kidsproof tips
- Tot mijn grote verrassing aten mijn kinderen deze stamppot zo op, zonder te zeuren.Â
- Je kunt de stamppot extra kidsproof maken door eventueel de kruiden (gemberpoeder, koriander etc) achtwege te laten of achteraf op je eigen bord toe te voegen.Â
- Daarnaast vinden veel kinderen rauwe andijvie wat minder lekker. Als andijvie warm wordt, slinkt het. Voor kinderen kan het helpen om de andijvie door de stamppot te roeren en nog even kort op het vuur te laten (wel goed blijven roeren!).Â
- De paprika en tofu kun je apart serveren.Â
Review