Bieten risotto: een kleurrijk vegetarisch risotto recept
Zin in een kleurrijk en smaakvol gerecht? Dan moet je deze bieten risotto absoluut eens maken. Met rode biet en sugar snaps krijg je een kleurrijk tafereel op je bord. De zachte geitenkaas geeft een extra dimensie aan smaak en zorgt voor extra romigheid. Een ideale aanvulling op de zoetheid van de bieten.
Ode aan de rode biet
Bieten zijn een geweldige bron van voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen, en ze brengen ook prachtige heldere roze tot paarse kleuren in gerechten. Door bieten te verwerken in een risotto, krijg je een prachtig gekleurde maaltijd. De aardse en lichtzoete smaak van bieten past perfect bij de romige textuur van risotto, waardoor een heerlijk gebalanceerd gerecht ontstaat.
Ingredienten voor bieten risotto met geitenkaas en sugar snaps
Haal de volgende ingredienten in huis voor risotto voor 4 personen:
- 2 stengels bleekselderij
- 25 gram (room)boter
- 1 ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 320 gram risottorijst
- 2 blokjes groentenbouillon en 1 liter kokend water
- 1000 gram biet voorgekookt
- 200 ml bietensap
- 150 gram zachte geitenkaas
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 250 gram sugar snaps
- 30 gram walnoten
- zout
- peper
De gouden tip voor extra umami in je groente bouillon
Ik maak mijn risotto’s altijd met groente bouillon. Het lekkerste is natuurlijk om zelf een groente bouillon te trekken van groente. Maar soms heb je daar gewoonweg de tijd niet voor. Daarom gebruik ik ook regelmatig biologische groente bouillon blokjes. Onlangs kreeg ik een geweldige tip van de kok van restaurant Stroom in Lent. Hij voegde steranijs toe aan de groente bouillon. Dat geeft een heerlijke diepe en rijke smaak aan de bouillon. Dat moet je absoluut eens proberen!
Meer vegetarische risotto recepten
Risotto eet ik het liefst wekelijks. Zo lekker vind ik het. Ik heb daarom inmiddels heel veel risotto recepten ontwikkeld en gedeeld op mijn website. Ik ben benieuwd wat je van deze risotto toppers vindt.
Bieten risotto met geitenkaas en sugar snaps
Ingrediënten
- 2 stengels bleekselderij
- 25 gram (room)boter
- 1 ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 320 gram risottorijst
- 2 blokjes groentenbouillon en 1 liter kokend water
- 1000 gram biet voorgekookt
- 200 ml bietensap
- 150 gram zachte geitenkaas
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 250 gram sugar snaps
- 30 gram walnoten
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- bladgroen of verse tuinkruiden voor garnering
Instructies
- Verwarm een hapjespan en smelt hierin de boter en olijfolie. Snij de ui en bleekselderij fijn en bak deze in de olijfolie. Voeg de risottorijst na 1 minuut toe en bak deze 1 minuut mee totdat de rijst glazig oogt.
- Rasp de bietjes met een mandoline of keukenmachine. Roer
- Blus de rijst af met een scheut groentebouillon. Zet je pan nu wat lager, op middelhoog vuur. Roer de rijst goed door en schenk steeds wat groente bouillon bij tot deze is opgenomen door de rijst. Roer de geraspte bietjes door de risotto. Blijf roeren en bouillon bijschenken tot de rijst bijna gaar is, hij mag nog een bite hebben. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Giet nu de bietensap erdoor en laat dit inkoken.
- Blancheer intussen de sugar snaps of peultjes 2 minuten in kokend water. Giet af en spoel af met ijskoud water.
- Kruimel 3/4 van de geitenkaas over de risotto en roer ook de Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met de zout en peper. Garneer met de sugar snaps en wat bladgroen of verse tuinkruiden en de rest van de geitenkaas.
Kidsproof tips
- Dit recept is al erg kidsproof doordat de bietjes zijn gepureerd. Ook het roze/paarse kleurtje is vaak erg aantrekkelijk voor kids.Â
- Lust jouw kind geen geitenkaas? Gebruik dan wat creme fraiche of alleen Parmezaanse kaas
- Eet jouw baby ook mee? Dit gerecht is ook heel lekker voor baby’s! De bouillonblokjes en kaas zijn nog niet zo goed voor de jonge maagjes. Wat je kunt doen, is de bouillonblokjes en kaas tot het einde bewaren en de rijst opgieten met heet water. Aan het eind hou je een portie voor jouw baby apart en voeg je de bouillon en kaas toe.Â
Review