Vegetarische jus zelf maken

          Vegetarische jus zonder pakjes en zakjes

Vegetarische jus zonder pakjes of zakjes

Een stamppotje of gekookte aardappelen met jus. Heerlijk toch?! Ook als vegetariër kun je gewoon genieten van een lekkere jus bij een Hollandse maaltijd! De lekkerste vegetarische jus maak je namelijk heel eenvoudig zelf! Het enige wat je nodig hebt is roomboter, een uitje, bloem, groentebouillon en sojasaus. Met deze basis ingrediënten in huis ben je gegarandeerd van een heerlijke vegetarische jus!

Recept voor vegetarische jus

De basis voor deze zelfgemaakte vegetarische jus bestaat uit het maken van een roux. Als extraatje heb ik nog een fijngesneden uitje aan deze roux toegevoegd. Hierdoor krijgt je jus nét dat beetje extra bite. De groentebouillon en de sojasaus zijn de smaakmakers in dit verhaal en toveren de roux om in een smaakvolle saus!

Maaltijden met jus

Een vegetarische jus kun je bij heel veel verschillende maaltijden serveren. Puree, stamppot, gekookte aardappelen, noem maar op! Een smaakvolle jus maakt dit soort maaltijden helemaal af! Serveer bijvoorbeeld bij een vegetarisch worstje, groenteballetjes, plantaardige spekjes en je hebt op en top Hollandse kost in een volledig vegetarische jasje! Hieronder heb ik een aantal recepten voor je op een rijtje gezet waarbij deze vegetarische jus perfect past:

Bloemkool pastinaak stamppot met zelfgemaakte vegetarische gehaktballen
Deze vegetarische bloemkool pastinaak stamppot is een heerlijk bordje oer-Hollands comfort food. De vegetarische gehaktballen en de vega jus maken het helemaal af. Een heerlijk verfijnd stamppotje om je tafelgenoten mee te verrassen.
Bekijk recept
Zuurkool stamppot uit de oven met appel en vegetarische rookworst
Deze vegetarische zuurkool stamppot moet je zeker proberen. Makkelijk om te maken en heerlijk van smaak. De appel, rozijnen en geitenkaas geven een romige en zoete twist aan het gerecht. De vegetarische rookworst maakt het helemaal af. Een lekkere wintermaaltijd.
Bekijk recept
Hutspot met pastinaak en zoete aardappel
Hutspot is een traditioneel Hollands wintergerecht met wortel (peen), ui en aardappels. Oorspronkelijk hoort er ook pastinaak in de hutspot. Dit hutspot recept is daarom met wortel, pastinaak en zoete aardappel. Serveer met vegetarische gehaktballetjes. Op 3 oktober wordt hutspot gegeten in Leiden om het Leids ontzet te vieren.
Bekijk recept
Boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes
Deze boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes is een super fijne vegetarische variant van deze Hollandse klassieker. Vega spekjes zijn een prima vervanger van het vlees alternatief.
Bekijk recept

Vegan jus

Wist je dat je deze jus ook heel gemakkelijk vegan kunt maken? Dit doe je door simpelweg de roomboter te vervangen door een plantaardige boter. Een makkelijke switch toch!? Ideaal voor veganisten of als je minder zuivel wilt eten.

Meer recepten vegetarische sauzen

Ik ben groot voorstander van koken zonder pakjes, zakjes of blikjes. Daarom maak ik ook graag alle sauzen zelf. Dit is vaak goedkoper, lekker en een stuk gezonder! Vaak bevatten pakjes of zakjes namelijk behoorlijk wat zout. Een beetje voor de smaak is natuurlijk lekker, maar het kan ook te veel van het goede worden.

Voorbeelden van sauzen die ik graag zelf maak zijn bijvoorbeeld romige pindasaus, een zoetzure saus en niet te vergeten, klassieke tomatensaus! Ook kun je heel eenvoudig je eigen Mexicaanse tomatensalsa of guacamole. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Vegetarische jus zonder pakjes en zakjes

De beste vegetarische jus

Wist je dat je heel eenvoudig vegetarische jus kunt maken? Dus ook als vegetarier kun je gewoon genieten van een lekkere jus bij een Hollandse maaltijd. Het enige dat je nodig hebt, is boter, ui, bloem, groente bouillon en sojasaus. That's it. Zo maak je in een handomdraai een lekkere vega jus.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Jus, Kidsproof, Stamppot, Vegetarisch, Vegetarische gehaktbal
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Vegetarische jus

  • 25 gram roomboter
  • 1 kleine ui
  • 1,5 eetlepel bloem
  • 250 ml groente bouillon
  • 1 eetlepel sojasaus

Instructies

  • Verwarm de roomboter in een pan.
  • Snij de ui fijn en bak 2 minuten in de boter. Voeg de bloem toe en roer goed door gedurende ongeveer een minuut.
  • Schenk de sojasaus erbij en voeg beetje bij beetje de groente bouillon toe. Blijf goed roeren zodat je een egale saus (met stukjes ui) krijgt.
    That's it! Geniet ervan!

Kidsproof tips

  • De meeste kinderen houden wel van een sausje. Zo’n romige jus gaat er bij onze kids goed in. 
  • Je kunt de jus pureren met een staafmixer, zodat je geen stukjes ui meer hebt. 

Voedingswaarden

Zout: 309mg | Calcium: 2mg | Vitamine C: 1mg | Vitamin A: 289IU | Suiker: 1g | Vezels: 1g | Kalium: 3mg | Cholesterol: 13mg | Calorieën: 50kcal | Trans Fat: 1g | Verzadigd vet: 3g | Vet: 5g | Eiwitten: 1g | Koolhydraten: 1g | Iron: 1mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en gebruik hashtag #foxilicious
Pin it Print
Vegetarische lasagne Lasagne met broccoli
Salade met radijs, feta en zelfgemaakte croutons Vegetarische salade radijs

Een reactie op “Vegetarische jus zelf maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling