Lekker vegetarisch risotto recept
Dit is een heerlijk recept voor vegetarische citroen risotto. Voor deze citroen risotto hoef je eigenlijk alleen een basis risotto te maken. Voeg aan het eind wat citroenrasp en citroensap van een biologische citroen toe en je hebt een geweldig frisse en smaakvolle risotto. Ik maakte deze risotto in het teken van de swiepswoepswap. Dit is een foodblogswap waarbij foodbloggers elkaars recepten koken en er een eigen draai aan geven. Ik werd gekoppeld aan Mascha, van het instagramaccount maschafoodlifestyle en haar website dagboekvaneeneter.nl. Op haar Instagram account kwam ik een citroen risotto tegen met zalm. Het deed me meteen denken aan mijn vakantie in Italie van afgelopen zomer. Daar had ik een super lekkere citroen risotto gegeten.
Hoe maak je risotto lekker klaar?
Risotto is eigenlijk ontzettend makkelijk om te maken. Het enige nadeel is, dat je er wel bij moet blijven. Want risotto is het lekkerst als je het regelmatig roert. Daardoor wordt het namelijk extra romig. Een lekkere risotto maak je door een gesnipperd uitje te bakken in boter en olijfolie op middelhoog vuur. Bak vervolgens de risottorijst 1 minuut mee totdat het glazig oogt. Blus af met wat droge witte wijn, roer goed door en laat dit inkoken. Als de wijn is ingekookt, voeg je steeds een flinke scheut groente bouillon toe. Laat de bouillon inkoken en schenk weer wat bouillon erbij. Blijf tussendoor goed roeren. Dit proces herhaal je tot de rijst al dente is. Dat wil zeggen gaar, maar nog wel met een lichte bite. Doe nog een beetje boter en Parmezaanse kaas bij de risotto en je hebt een geweldige basis risotto.
In dit recept heb ik de basis risotto afgemaakt met wat citroenrasp en citroensap. Maar je kunt natuurlijk ook lekkere groentes gebruiken in een risotto. Bijvoorbeeld pompoen, tomaat, champignon, spinazie. Niets is te gek eigenlijk.
Ingredienten voor vegetarische citroen risotto
Deze risotto is ontzettend makkelijk om te maken. Je maakt een ‘basis risotto’. Daar voeg je wat citroenrasp en citroensap aan toe en dat is het. Haal de volgende ingredienten in huis voor risotto met citroen voor 4 personen.
- 50 gram boter of plantaardig alternatief
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 320 gram risotto rijst
- 100 ml droge witte wijn eventueel te vervangen door extra groente bouillon
- 2 blokjes groente bouillon
- 1000 ml kokend water
- 75 gram Parmezaanse kaas of plantaardig alternatief
- 1 citroen biologisch
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- verse basilicum
Hoe maak je risotto vegan?
Deze risotto is vegetarisch. Ik heb boter gebruikt en Parmezaanse kaas. Gebruik een plantaardige boter en een plantaardige kaas als je deze risotto geheel vegan wilt maken. Of laat de boter achterwege en gebruik wat extra olijfolie. De geraspte kaas kun je ook vervangen door een paar eetlepels edelgistvlokken. Dit geeft een lekker hartige ‘kaasachtige’ smaak aan de risotto.
Meer lekkere vegetarische risotto recepten
Ik ben gek op risotto. Ik kan het iedere dag wel eten. Er staan inmiddels dan ook al veel risotto recepten op mijn website. Dus ben jij ook risotto fan? Dan raad ik je zeker aan om mijn speciale risotto pagina te bekijken.
Makkelijke citroen risotto
Ingrediënten
- 50 gram boter of plantaardig alternatief
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 320 gram risotto rijst
- 100 ml droge witte wijn eventueel te vervangen door extra groente bouillon
- 2 blokjes groente bouillon
- 1000 ml kokend water
- 75 gram Parmezaanse kaas of plantaardig alternatief
- 1 citroen biologisch
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- verse basilicum
Instructies
- Verwarm de olijfolie, samen met de helft van de boter in een hapjespan. Snij de ui fijn en bak 2 minuten op middelhoog vuur.
- Voeg de risottorijst toe en bak 1 minuut mee totdat de rijst glazig oogt. Blus af met de witte wijn. Roer goed door. Voeg een flinke scheut bouillon toe als de wijn is ingekookt. Roer af en toe goed door. Als de bouillon is ingekookt, voeg je een nieuwe scheut bouillon toe. Herhaal dit proces totdat de risottorijst al dente is. Dit duurt meestal zo'n 15-20 minuten. Soms iets langer, afhankelijk van je rijst. Is je bouillon al op en is je rijst nog niet gaar? Voeg dan nog wat extra groente bouillon toe, net zo lang tot de rijst al dente is.
- Was de citroen en rasp de schil over de risotto. Snij de citroen doormidden en pers de helft van de citroen uit boven de risotto. Voeg de rest van de boter en de Parmezaanse kaas toe. Roer nog eens door en breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Garneer eventueel met wat verse basilicum. Serveer met een lekkere vegetarische salade.
Kidsproof tips
- Risotto is vaak een heerlijk gerecht voor kinderen. Is jouw kind geen fan van citroen? Doe de rasp en sap dan in een apart schaaltje en doe dit pas op tafel op je eigen bord.Â
- Serveer de risotto met wat rauwkost zodat je kind toch nog wat groente binnen krijgt.Â
Review