Makkelijk dal curry recept
Dit recept voor Indiase dal curry zet je in een handomdraai in elkaar. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Daarnaast heb je er weinig werk aan. Er komen geen pakjes en zakjes aan te pas en de linzen hebben een relatief korte kooktijd. Kortom: een ideaal vegan curry recept!
Receptinspiratie voor deze dal curry
Dit recept heb ik ontwikkelt vanuit de swiepswoepwap. Dit is een foodblogswap waar ik regelmatig aan mee doe. Het idee van de foodblogswap, is dat foodbloggers zich laten inspireren door elkaars recepten en op basis daarvan een nieuw recept ontwikkelen. Dit keer werd ik gekoppeld aan Nicole, van de blog Cookies & Carrot Sticks. Nicole is een Nederlandse foodblogger die haar favoriete recepten online deelt. Op haar website vind je een breed assortiment aan recepten en daarnaast reviews van producten, hotspots, uitjes met haar gezin en af en toe een persoonlijk verhaal. Ik had al een tijdje in mijn hoofd om een lekker recept te maken met gele linzen. En op de website van Nicole stuitte ik ineens op haar dal recept met rode linzen. Dat was het vertrekpunt om dit recept te ontwikkelen! Bedankt Nicole voor de fijne inspiratie!
Wat is dal curry?
Dal, ook wel geschreven als dahl of dhal, wordt gebruikt in de Indiase keuken. Het zijn gedroogde, gespleten linzen die je niet hoeft te wellen voordat je ze gaat koken. Als je een dal recept ziet, is het dus altijd een curry met gespleten linzen.
Wat zijn gele linzen?
Voor dit recept gebruikte ik gedroogde gele linzen. Als alternatief kun je ook gedroogde rode linzen gebruiken. Beide soorten linzen zijn geschilde groene en bruine linzen. Gele en rode linzen zijn gespleten, waardoor ze een veel kortere kooktijd hebben. Linzen zijn zeer eiwitrijk en daardoor perfect voor een plantaardig of vegetarisch dieet.
Verschil rode en gele linzen
Rode en gele linzen zijn beide gespleten linzen. Ze zijn ideaal om in een curry te gebruiken. In India is dal curry (linzencurry) ontzettend populair. Beide kleuren linzen hebben een romige smaak. Rode linzen zijn iets zoeter en milder dan gele linzen. Maar ook gele linzen geven nog steeds een milde curry smaak.
Koken met gedroogde linzen
Gele en rode linzen zijn ideaal om in een curry te gebruiken. Doordat ze gespleten zijn, is de kooktijd een stuk korter dan van bijvoorbeeld bruine linzen. Met 20-30 minuten koken zijn deze linzen mooi gaar.
Ingrediënten voor deze vegan dal curry
Voor deze lekkere curry heb je niet veel ingrediënten nodig. Zie hieronder voor de benodigdheden voor 4 personen:
- 2 cm verse gember
- 2 teentjes knoflook
- 1Â ui
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2Â paprika’s
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels garam masala
- 1 blik van 400 gram tomatenblokjes
- 400 gram gele linzen, gedroogd (Ik gebruikte deze linzen van KoRo)
- 1 blik van 400 ml kokosmelk light
- 800 ml water
- 2 blokjes groente bouillon
Optioneel, om bij te serveren: naanbrood en/of rijst
Meer vegetarische curry recepten
Curry is een van mijn favoriete gerechten. Het staat daarom bijna wekelijks bij ons op tafel. Het liefst maak ik curry zonder pakjes en zakjes en zonder al te lastige ingrediënten. Inmiddels staat mijn website vol met lekkere curry recepten. Denk aan deze tofu korma curry, of curry met ei. Hieronder geef ik je een aantal van mijn favoriete curry recepten.
Vegan dal curry van gele linzen
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm gember
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 paprika
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel kurkuma
- 400 gram tomatenblokjes
- 400 gram gele linzen gedroogd; Ik had deze linzen van KoRo
- 400 ml kokosmelk light
- 800 ml water
- 2 blokjes groente bouillon
Optioneel, om erbij te serveren
- rijst
- naanbrood
Instructies
- Verwarm de zonnebloemolie in een hapjespan.
- Schil de ui, knoflook en gember en snij fijn. Bak 2 minuten in de pan op middelhoog vuur.
- Was de paprika's en snij in blokjes. Doe in de pan en bak 3 minuten mee.
- Doe de kurkuma en garam masala erbij. Voeg de tomatenblokjes, gele linzen, kokosmelk, bouillon blokjes en water toe en roer goed door. Laat het geheel ongeveer 25 minuten pruttelen totdat de linzen gaar zijn.
- Serveer met rijst of naan brood.
Kidsproof tips
- Deze curry is heel erg mild van smaak en daardoor een echte kindervriend.
- Je kunt de curry ook eten als ‘soep’. Voeg dan wat extra water toe (en eventueel wat extra kruiden naar smaak).Â
- Je kunt de curry eventueel pureren. Zo heb je een gladde saus zonder stukjes.Â
Review