Makkelijk dal curry recept

Dit recept voor Indiase dal curry zet je in een handomdraai in elkaar. Je hebt er weinig ingrediënten voor nodig. Daarnaast heb je er weinig werk aan. Er komen geen pakjes en zakjes aan te pas en de linzen hebben een relatief korte kooktijd. Kortom: een ideaal vegan curry recept!

Receptinspiratie voor deze dal curry

Dit recept heb ik ontwikkelt vanuit de swiepswoepwap. Dit is een foodblogswap waar ik regelmatig aan mee doe. Het idee van de foodblogswap, is dat foodbloggers zich laten inspireren door elkaars recepten en op basis daarvan een nieuw recept ontwikkelen. Dit keer werd ik gekoppeld aan Nicole, van de blog Cookies & Carrot Sticks. Nicole is een Nederlandse foodblogger die haar favoriete recepten online deelt. Op haar website vind je een breed assortiment aan recepten en daarnaast reviews van producten, hotspots, uitjes met haar gezin en af en toe een persoonlijk verhaal. Ik had al een tijdje in mijn hoofd om een lekker recept te maken met gele linzen. En op de website van Nicole stuitte ik ineens op haar dal recept met rode linzen. Dat was het vertrekpunt om dit recept te ontwikkelen! Bedankt Nicole voor de fijne inspiratie!

Wat is dal curry?

Dal, ook wel geschreven als dahl of dhal, wordt gebruikt in de Indiase keuken. Het zijn gedroogde, gespleten linzen die je niet hoeft te wellen voordat je ze gaat koken. Als je een dal recept ziet, is het dus altijd een curry met gespleten linzen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Wat zijn gele linzen?

Voor dit recept gebruikte ik gedroogde gele linzen. Als alternatief kun je ook gedroogde rode linzen gebruiken. Beide soorten linzen zijn geschilde groene en bruine linzen. Gele en rode linzen zijn gespleten, waardoor ze een veel kortere kooktijd hebben. Linzen zijn zeer eiwitrijk en daardoor perfect voor een plantaardig of vegetarisch dieet.

Verschil rode en gele linzen

Rode en gele linzen zijn beide gespleten linzen. Ze zijn ideaal om in een curry te gebruiken. In India is dal curry (linzencurry) ontzettend populair. Beide kleuren linzen hebben een romige smaak. Rode linzen zijn iets zoeter en milder dan gele linzen. Maar ook gele linzen geven nog steeds een milde curry smaak.

Koken met gedroogde linzen

Gele en rode linzen zijn ideaal om in een curry te gebruiken. Doordat ze gespleten zijn, is de kooktijd een stuk korter dan van bijvoorbeeld bruine linzen. Met 20-30 minuten koken zijn deze linzen mooi gaar.

Ingrediënten voor deze vegan dal curry

Voor deze lekkere curry heb je niet veel ingrediënten nodig. Zie hieronder voor de benodigdheden voor 4 personen:

  • 2 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 paprika’s
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 blik van 400 gram tomatenblokjes
  • 400 gram gele linzen, gedroogd (Ik gebruikte deze linzen van KoRo)
  • 1 blik van 400 ml kokosmelk light
  • 800 ml water
  • 2 blokjes groente bouillon

Optioneel, om bij te serveren: naanbrood en/of rijst

Meer vegetarische curry recepten

Curry is een van mijn favoriete gerechten. Het staat daarom bijna wekelijks bij ons op tafel. Het liefst maak ik curry zonder pakjes en zakjes en zonder al te lastige ingrediënten. Inmiddels staat mijn website vol met lekkere curry recepten. Denk aan deze tofu korma curry, of curry met ei. Hieronder geef ik je een aantal van mijn favoriete curry recepten.

Paneer makhani curry
Paneer makhani curry: Dit is een super lekkere Indiase curry met Indiase kaas 'paneer'. De paneer wordt bereid in een zelfgemaakte curry pasta zonder pakjes en zakjes, op basis van gember, diverse kruiden en specerijen, tomaat en cashewnoten. Een restaurantwaardige curry die ook nog eens makkelijk is om te maken.
Bekijk recept
Super snelle curry madras met bloemkool
Super snelle curry madras met bloemkool. Op zoek naar een snelle en lekkere vegetarische curry? Dan is deze curry madras iets voor jou. Snel klaar, heerlijk gekruid, geen pakjes en zakjes en lekker voedzaam door de bloemkool en paprika.
Bekijk recept
Vegan pinda curry met tofu, paprika en wortel
Op zoek naar een lekker vegetarisch curry recept? Kijk dan niet verder, want deze plantaardige pinda curry met tofu, wortel en paprika is echt een geweldig smaakbommetje. De curry maak je redelijk eenvoudig zelf, zonder pakjes en zakjes. De pindakaas is de smaakmaker van dit gerecht. Een absolute aanrader!
Bekijk recept
Vegan Indiase curry met linzen
Vegan dal met gele linzen

Vegan dal curry van gele linzen

Dal, ook wel dahl of dhal genoemd is een curry op basis van split linzen. Dit recept voor dal is helemaal vegan en super voedzaam. Het is een budget proof curry die je heel eenvoudig maakt zonder pakjes en zakjes. Een lekker bordje comfort food!
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenIndiaas
TrefwoordCurry, Kidsproof, Linzen, Vegan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 paprika
  • 2 theelepels garam masala
  • 1 theelepel kurkuma
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 400 gram gele linzen gedroogd; Ik had deze linzen van KoRo
  • 400 ml kokosmelk light
  • 800 ml water
  • 2 blokjes groente bouillon

Optioneel, om erbij te serveren

  • rijst
  • naanbrood

Instructies

  • Verwarm de zonnebloemolie in een hapjespan.
  • Schil de ui, knoflook en gember en snij fijn. Bak 2 minuten in de pan op middelhoog vuur.
  • Was de paprika's en snij in blokjes. Doe in de pan en bak 3 minuten mee.
  • Doe de kurkuma en garam masala erbij. Voeg de tomatenblokjes, gele linzen, kokosmelk, bouillon blokjes en water toe en roer goed door. Laat het geheel ongeveer 25 minuten pruttelen totdat de linzen gaar zijn.
  • Serveer met rijst of naan brood.

Kidsproof tips

  • Deze curry is heel erg mild van smaak en daardoor een echte kindervriend.
  • Je kunt de curry ook eten als ‘soep’. Voeg dan wat extra water toe (en eventueel wat extra kruiden naar smaak). 
  • Je kunt de curry eventueel pureren. Zo heb je een gladde saus zonder stukjes.Â