Carezza: mijn favoriete plek in de Dolomieten
Carezza is een van mijn favoriete plekken om heen te gaan. Dat komt door de combinatie van de prachtige natuur, indrukwekkende uitzichten op de Rosengarten en Latemar gebergten, serene rust, super mooie wandel- en fietsmogelijkheden in de zomer en prachtige rustige pistes met vergezichten in de winter én natuurlijk het lekkere eten op de berg, zoals traditionele kaiserschmarrn en knödel.
Carezza is gelegen in de Dolomieten, in de vakantieregio van de Eggental vallei, bestaande uit de gemeentes Steinegg, Deutschnofen en Welschnofen, op 950 km vanaf Nijmegen. Het gebied heeft een duurzame missie. Dat maakt het voor mij extra speciaal om er te komen. Lijkt het je leuk om naar dit gebied te gaan? Stuur me gerust een berichtje, ik geef je graag wat tips!
Tijdens mijn verblijf in Carezza deze zomer mocht ik een kijkje nemen in de keuken van mijn favoriete berghut om te leren hoe je de echte traditionele kaiserschmarrn maakt.
De Messnerjoch hutte in Carezza
De Messnerjoch hut is mijn favoriete berghut in Carezza. Het is prachtig gelegen. In de zomer kom je er wandelend (zo’n 2-3 km vanaf ofwel de Frommer Alm, ofwel in 20 minuten vanaf de lift Koning Laurin I of de Tschein lift). En in de winter ligt de hut direct aan de piste, wat fantastisch uitzicht biedt; je kijkt over de vallei met omliggende bergtoppen, met aan je linkerhand de toppen van de Latemar. En als je even naar achteren kijkt, dan zie je de imposante toppen van het Rosengarten gebergte.
We komen er graag met de kinderen. De wandelafstand is ideaal, ook voor wat kleinere kinderen. En er zit een klein speeltuintje bij. Perfect om de kinderen even te laten uitrazen, maar niet zo groot dat het het uitzicht bederft.
De hut wordt gerund door familie Damian, met Edith en Matthias in de bediening en oma en schoonzus in de keuken. Ze koken er zoveel mogelijk met producten van hun eigen boerderij in Tiers, om zo duurzamer te koken.
Vegetarisch eten in Carezza
In Carezza kun je in iedere hut heel goed vegetarisch eten. Op de kaart in een berghut vind je heerlijke pasta’s, een lekkere soep, knodel (aanrader!), kaiserschmarrn. Ook als vegetarier kun je er lekker gevarieerd eten.
Bij de Messnerjocht Hutte zijn de groentesoep, de ‘tris knodel’, en de Kaiserschmarrn mijn favoriet.
Het geheim van de perfecte traditionele kaiserschmarrn
Ik heb thuis weleens Kaiserschmarrn geprobeerd te maken, maar ik krijg het nooit zo lekker als in de bergen. Daarom mocht ik een kijkje nemen in de keuken van de Messnerjoch Hutte om te leren hoe je écht lekkere kaiserschmarrn maakt.
Ingredienten voor traditionele kaiserschmarrn
In de keuken van de Messnerjoch hutte lagen de ingredienten al klaar: melk, suiker, vanille suiker, zout, eieren en bloem. Daarnaast heb je zonnebloemolie olie en boter nodig. De kokkin vertelde dat ze de kaiserschmarrn altijd op gevoel maakt. Ze weegt de ingredienten nooit af, maar kijkt naar het beslag om te zien of het goed is. Speciaal voor ons, heeft ze de juiste hoeveelheden gegeven van alle ingredienten. Je vindt ze hieronder in de receptkaart.
Een kijkje in de keuken: kaiserschmarrn maken stap voor stap
De kokkin van de Messnerjoch hutte laat ons zien hoe je de lekkerste kaiserschmarrn maakt.
- Ze schenkt de melk in een kom en voegt de vanilllesuiker, een beetje suiker en het zout toe. Ze vertelt dat ze maar een klein beetje suiker gebruikt. Voor de smaak. Wil je de kaiserschmarrn wat zoeter, dan kun je iets meer suiker gebruiken. Je kunt de suiker ook achterwege laten.
- Ze roert de bloem erdoor en, onder het toeziend oog van oma die af en toe een tip geeft, roert ze door tot het beslag glad is.
- Dan gaan de eieren erdoor. Nog even roeren en dan is het beslag klaar.
- Dan begint het bakken. De kokkin vertelt dat het belangrijk is om de pan goed op te warmen. Dan gaat er een flinke scheut zonnebloemolie in.
- Ze schenkt 2 soeplepels van het beslag*. Zodra er bellen vormen, gaat het vuur lager. Ze bakt de pannenkoek totdat de bovenkant niet meer vochtig is. Dan draait ze de pannenkoek om met behulp van 2 spatels.
- Dan doet ze een flinke klont boter onder de pannenkoek en draait ze de pannenkoek door de pan, zodat de botersmaak over de hele pannenkoek is verdeeld. Dit is cruciaal voor echte lekkere kaiserschmarrn, aldus de kokkin.
- Tot slot scheurt ze de kaiserschmarrn met de 2 spatels in stukjes. En dan gaat het op het bord, met wat poedersuiker en een schaaltje appelmoes en jam.
* Je kunt overigens ook rozijnen toe voegen als je het beslag in de pan hebt gedaan. Druk de rozijnen even aan, dan voorkom je dat ze straks zwart worden tijdens het bakken.
Traditionele Südtiroler kaiserschmarrn
Ingrediënten
- 500 ml volle melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 snufje zout
- 200-250 gram bloem
- 3 ei
- 2 eetlepel zonnebloemolie
- 20 gram boter
Om te serveren
- poedersuiker
- appelmoes
- jam
Optioneel
- 1 klein handje rozijnen
Instructies
- Schenk de melk in een kom. Roer de vanillesuiker, suiker en snufje zout erdoor. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer tot een glad beslag. Kluts de eieren en roer erdoor.
- Verwarm een pan op het vuur. De pan moet goed heet zijn. Verwarm hierin de olie.
- Schenk 2 soeplepels beslag in de pan (dit is voor 1 portie). Zet het vuur iets lager en bak de 'pannenkoek' totdat de bovenste laag niet meer vochtig is (zo'n 4 minuten). Draai de pannenkoek dan om. In de Messnerjoch hut doen ze dat met 2 spatels.
- Til de pannenkoek iets op en leg de klont boter eronder. Draai de pannenkoek even rond in de pan, zodat de hele pannenkoek onder de boter zit. Bak nog even tot de onderkant ook mooi goudbruin en gaar is (zo'n 2-3 minuten).
- Scheur nu de pannenkoek met 2 spatels in stukjes. Leg op een bord, bestrooi met poedersuiker en serveer met appelmoes en jam. Geniet ervan!Herhaal bovenstaande voor de overige porties.
Optioneel; met rozijnen
- Je kunt ook rozijnen door de kaiserschmarrn doen. Strooi de rozijnen over de pannenkoek, als je het beslag net in de pan hebt gedaan. Druk de rozijnen een beetje in het beslag, dan voorkom je dat ze aanbakken.
Kidsproof tips
- Kinderen zijn vaak gek op kaiserschmarrn. Het is een soort pannenkoek in stukjes.
Dit artikel kwam tot stand in het kader van een betaalde samenwerking met Carezza en Eggental Tourismus. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten en diensten, ook als ik ervoor betaald wordt.
Meer artikelen in deze reeks:
Review