Vegetarisch risotto recept
Als je vaker een Foxilicious recept kookt, dan weet je vast dat ik gek ben op risotto. Die romigheid en veelzijdigheid.. ik kan er geen genoeg van krijgen! Ik heb inmiddels een hoop risotto recepten ontwikkeld. Een risotto met pastinaak en kastanje champignons had ik nog niet op mijn website staan. Daar heb ik even verandering in gebracht.
Ingrediënten voor risotto met pastinaak en champignons
Voor deze risotto heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 1 ui
- 500 gram pastinaak
- 320 gram risotto rijst
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram kastanje champignons
- 1 liter groente bouillon
- 125 gram creme fraiche
- 75 gram Parmezaanse kaas
- olijfolie
- 50 gram pijnboompitten
- 1 theelepel rozemarijn gedroogd
- zout
- peper
Hoe maak je risotto veganistisch?
Deze risotto is vegetarisch. Er zit geen vlees of vis in, maar wel kaas en crème fraiche. Toch kun je met dit recept ook een vegan risotto maken. Dat is zelfs best eenvoudig. Vervang de crème fraiche voor een plantaardig alternatief. De kaas vervang je door edelgistvlokken. Voor vier personen voeg je 3 eetlepels edelgistvlokken toe aan de risotto.
Hoe maak je de lekkerste risotto?
Risotto maken is niet heel lastig. Je hebt alleen wat geduld nodig. Want het duurt gewoon even voordat de risottorijst goed gaar is. Wat zijn nou handige trucs om een perfecte risotto te krijgen? Danoi schreef er een handige blog over. Mijn eigen trucjes zijn om een houten pollepel met gat te gebruiken en veel te roeren. Hierdoor wordt de risotto lekker romig. Daarnaast voeg ik steeds een beetje bouillon toe, totdat deze weer is opgenomen. Hierdoor wordt de rijst niet overspoeld met vocht en kan het vocht rustig worden opgenomen. Verder is het fijn om de risotto niet té gaar te laten worden. Een lichte bite mag en is heerlijk. Tot slot breng ik de risotto op smaak met kaas (of een vegan alternatief). Zo kan het niet mis gaan!
Meer vegetarische risotto recepten
Risotto met pastinaak en kastanje champignons
Ingrediënten
- 1 ui
- 500 gram pastinaak
- 320 gram risotto rijst
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram kastanje champignon
- 1 liter groente bouillon
- 125 gram creme fraiche
- 75 gram Parmezaanse kaas
- olijfolie
- 50 gram pijnboompitten
- 1 theelepel rozemarijn gedroogd
- zout
- peper
Instructies
- Schil de ui en snij fjin. Schil de pastinaak en snij in plakjes of kleine blokjes.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote hapjespan. Bak hierin de ui en pastinaak.
- Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak 2 minuten mee totdat de rijst glazig oogt. Blus af met een scheut groente bouillon. Laat de bouillon inkoken. Voeg een nieuwe scheut bouillon toe en laat weer inkoken. Herhaal dit totdat de rijst gaar is. Dit duurt, afhankelijk van de rijst, zo'n 20-30 minuten. Is je bouillon op, maar de rijst nog niet gaar? Maak dan wat extra bouillon en voeg toe tot de rijst gaar is.
- Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een andere pan.
- Snij de kastanje champignons in partjes. Snij de knoflook fijn. Bak de champignons en knoflook in de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en rozemarijn.
- Roer de creme fraiche door de risotto als deze gaar is. Roer ook de helft van de geraspte Parmezaanse kaas erdoor.
- Roer de champignons door de risotto. Verwarm de pijnboompitten kort in een pan totdat ze mooi goudbruin zijn. Serveer de risotto met de rest van de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten.
Kidsproof tips
- Dit is een kidsproof risotto. Pastinaak heeft een neutrale, zachte smaak.Â
- Zijn de champignons een probleem? Laat deze dan achterwege en verdubbel de hoeveelheid pastinaak.
- Je kunt de pastinaak ook grof raspen. Zo is de pastinaak nog kleiner. Dat kan helpen bij sommige kinderen om ze groente te laten eten. Ik rasp dit zelf trouwens altijd in de food processor van de keukenmachine. Zo gepiept.
Review