Vegetarisch risotto recept

Als je vaker een Foxilicious recept kookt, dan weet je vast dat ik gek ben op risotto. Die romigheid en veelzijdigheid.. ik kan er geen genoeg van krijgen! Ik heb inmiddels een hoop risotto recepten ontwikkeld. Een risotto met pastinaak en kastanje champignons had ik nog niet op mijn website staan. Daar heb ik even verandering in gebracht.

Ingrediƫnten voor risotto met pastinaak en champignons

Voor deze risotto heb je de volgende ingrediƫnten nodig:

  • 1 ui
  • 500 gram pastinaak
  • 320 gram risotto rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram kastanje champignons
  • 1 liter groente bouillon
  • 125 gram creme fraiche
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 50 gram pijnboompitten
  • 1 theelepel rozemarijn gedroogd
  • zout
  • peper
Recept voor vegetarische pastinaak risotto
Risotto met pastinaak en kastanje champignons

Hoe maak je risotto veganistisch?

Deze risotto is vegetarisch. Er zit geen vlees of vis in, maar wel kaas en crĆØme fraiche. Toch kun je met dit recept ook een vegan risotto maken. Dat is zelfs best eenvoudig. Vervang de crĆØme fraiche voor een plantaardig alternatief. De kaas vervang je door edelgistvlokken. Voor vier personen voeg je 3 eetlepels edelgistvlokken toe aan de risotto.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoe maak je de lekkerste risotto?

Risotto maken is niet heel lastig. Je hebt alleen wat geduld nodig. Want het duurt gewoon even voordat de risottorijst goed gaar is. Wat zijn nou handige trucs om een perfecte risotto te krijgen? Danoi schreef er een handige blog over. Mijn eigen trucjes zijn om een houten pollepel met gat te gebruiken en veel te roeren. Hierdoor wordt de risotto lekker romig. Daarnaast voeg ik steeds een beetje bouillon toe, totdat deze weer is opgenomen. Hierdoor wordt de rijst niet overspoeld met vocht en kan het vocht rustig worden opgenomen. Verder is het fijn om de risotto niet tƩ gaar te laten worden. Een lichte bite mag en is heerlijk. Tot slot breng ik de risotto op smaak met kaas (of een vegan alternatief). Zo kan het niet mis gaan!

Meer vegetarische risotto recepten

Risotto met pastinaak en spinazie
Dit is een heerlijk romige vegetarische risotto met pastinaak en spinazie. De pastinaak geeft een nootachtige smaak aan de risotto. Een lekkere maaltijd om je eters mee te verrassen.
Bekijk recept
Vegan pesto risotto met sperziebonen
Vegan pesto risotto. Dit is een super lekker en makkelijk recept voor een bordje comfort food. Deze risotto is vegan door de vegan pesto en vegan kaas. Je kunt het recept ook vegetarisch maken. Vervang de vegan pesto en kaas dan door gewone pesto en kaas.
Bekijk recept
De lekkerste pompoenrisotto
Zin in herfst op je bord? Deze vegetarische pompoenrisotto met salieboter is dan echt jouw perfecte bordje comfort food. Je maakt het met gegrilde pompoen uit de oven. Makkelijk en ontzettend lekker.
Bekijk recept

Risotto met pastinaak en kastanje champignons

Risotto met pastinaak en kastanje champignons: Hou je van risotto? Dan moet je deze risotto zeker proberen. De pastinaak geeft een lekker romige en nootachtige smaak aan het gerecht. Een perfect vegetarisch gerecht voor de herfst en winter.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordKidsproof, Pastinaak, Risotto, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 1 ui
  • 500 gram pastinaak
  • 320 gram risotto rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram kastanje champignon
  • 1 liter groente bouillon
  • 125 gram creme fraiche
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 50 gram pijnboompitten
  • 1 theelepel rozemarijn gedroogd
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de ui en snij fjin.
    Schil de pastinaak en snij in plakjes of kleine blokjes.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote hapjespan. Bak hierin de ui en pastinaak.
  • Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak 2 minuten mee totdat de rijst glazig oogt. Blus af met een scheut groente bouillon. Laat de bouillon inkoken. Voeg een nieuwe scheut bouillon toe en laat weer inkoken. Herhaal dit totdat de rijst gaar is. Dit duurt, afhankelijk van de rijst, zo'n 20-30 minuten.
    Is je bouillon op, maar de rijst nog niet gaar? Maak dan wat extra bouillon en voeg toe tot de rijst gaar is.
  • Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een andere pan.
  • Snij de kastanje champignons in partjes. Snij de knoflook fijn.
    Bak de champignons en knoflook in de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en rozemarijn.
  • Roer de creme fraiche door de risotto als deze gaar is. Roer ook de helft van de geraspte Parmezaanse kaas erdoor.
  • Roer de champignons door de risotto.
    Verwarm de pijnboompitten kort in een pan totdat ze mooi goudbruin zijn.
    Serveer de risotto met de rest van de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten.

Kidsproof tips

  • Dit is een kidsproof risotto. Pastinaak heeft een neutrale, zachte smaak.Ā 
  • Zijn de champignons een probleem? Laat deze dan achterwege en verdubbel de hoeveelheid pastinaak.
  • Je kunt de pastinaak ook grof raspen. Zo is de pastinaak nog kleiner. Dat kan helpen bij sommige kinderen om ze groente te laten eten. Ik rasp dit zelf trouwens altijd in de food processor van de keukenmachine. Zo gepiept.