Vegetarische risotto met pastinaak en spinazie en walnoten

         Vegetarische risotto recept

Risotto fan

Ik ben de tel kwijt geraakt, zoveel risotto recepten heb ik inmiddels op mijn website staan. En waarschijnlijk komen er nog een heleboel risotto recepten bij. Ik ben namelijk enorm fan van risotto. Risotto is voor mij puur comfort food; lekker romig, een lichte bite en super veelzijdig. Iedere risotto smaakt weer anders.

Dit keer had ik pastinaak en spinazie in de groentelade liggen. Ik had weinig kookinspiratie en besloot toen een risotto te maken. Want risotto is altijd een goed idee! Ik had al een recept voor spinazierisotto op m’n website staan, maar de combinatie met pastinaak had ik nog niet, dus daar ben ik voor gegaan! En ondanks het feit dat ik weinig kookinspiratie had, was deze risotto echt een succes!

Risotto is een perfecte vegetarische maaltijd

Een van de redenen waarom ik zo’n fan ben van risotto, is omdat risotto heel goed vegetarisch te maken is. Sterker nog, ook in Italie is een risotto vaak vegetarisch. Gewoon omdat risottorijst, bouillon (en vaak witte wijn), groente en kaas zo’n topcombinatie is. Geef een vleeseter een vegetarische risotto en hij zal het vlees niet missen. Je kunt met risotto eindeloos varieren. Eigenlijk zijn alle groente soorten lekker bij risotto. Zo maakte ik eerder al een risotto met pompoen, tomaat, gegrilde paprika, bimi en appel, asperge, venkel, kool, wortel, sperziebonen, courgette, groene asperges, boerenkool, paddenstoelen, bieten, spruitjes, knolselderij, venkel en citroen, prei, mais en risotto met snijbonen. Kortom; je met iedere groente kun je een lekkere risotto maken. Mijn favoriete risotto’s heb ik trouwens hier voor je op een rij gezet.

Pastinaak; vergeten groente

Pastinaak is één van mijn favoriete groente. Het valt onder de categorie vergeten groente, maar sinds een paar jaar vind je pastinaak gewoon in de supermarkt. Pastinaak is familie van de wortel en heeft een licht nootachtige smaak. Je kunt er van alles mee maken. Van soep, tot pasta’s, tot friet en salades.

Vegetarische risotto recept

Risotto met pastinaak en spinazie

Dit is een heerlijk romige vegetarische risotto met pastinaak en spinazie. De pastinaak geeft een nootachtige smaak aan de risotto. Een lekkere maaltijd om je eters mee te verrassen.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Kidsproof, Pastinaak, Risotto, Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 643kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 600 gram verse spinazie
  • 500 gram pastinaak
  • 320 gram risotto rijst
  • 1 liter groente bouillon
  • 125 gram creme fraiche
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 50 gram walnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Snij de ui fijn. Snij de knoflook fijn.
  • Verwarm een fline scheut olijfolie in een grote hapjespan. Bak hierin de ui.
  • Schil de pastinaak. Snij 100 gram pastinaak in dunne plakjes. Snij de rest in kleine stukjes.
    Voeg de kleine stukjes pastinaak toe aan de ui en bak een paar minuten.
  • Leg intussen de dunne plakjes pastinaak op de bakplaat. Leg de walnoten erbij. Besprenkel met olijfolie en zout. Bak deze ongeveer 15 minuten in de oven totdat ze net een beetje crispy zijn.
  • Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak 2 minuten mee totdat de rijst glazig oogt. Blus af met een scheut groente bouillon. Laat de bouillon inkoken. Voeg een nieuwe scheut bouillon toe en laat weer inkoken. Herhaal dit totdat de rijst gaar is. Dit duurt, afhankelijk van de rijst, zo'n 20-30 minuten.
    Is je bouillon op, maar de rijst nog niet gaar? Maak dan wat extra bouillon en voeg toe tot de rijst gaar is.
  • Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een andere pan. Bak hierin de knoflook. Bak de spinazie en laat deze slinken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de creme fraiche door de risotto als deze gaar is. Roer ook de helft van de geraspte Parmezaanse kaas erdoor.
  • Roer de spinazie door de risotto.
    Serveer de risotto met de rest van de Parmezaanse kaas en de pastinaak chips en walnoten.

Kidsproof tips

  • Dit is een kidsproof risotto.
  • Mijn kinderen zijn niet zo’n fan van spinazie. Dat ziet er namelijk uit als blaadjes. Je kunt de spinazie pureren nadat je het hebt gebakken. Vervolgens voeg je de gepureerde spinazie toe aan de risotto. De risotto krijgt dan een groen kleurtje. Het alternatief is om de spinazie apart te serveren. 

Voedingswaarde

Calories: 643kcal | Carbohydrates: 98g | Protein: 20g | Fat: 21g | Saturated Fat: 8g | Cholesterol: 29mg | Sodium: 1458mg | Potassium: 1483mg | Fiber: 13g | Sugar: 10g | Vitamin A: 14939IU | Vitamin C: 64mg | Calcium: 462mg | Iron: 9mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Vegetarische risotto recept
Risotto met pastinaak en spinazie
Vegetarische risotto recept
Risotto met pastinaak en spinazie
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Vegan Indiase curry met linzen Vegan dal curry van gele linzen
Vegetarische recepten bij de seizoensgroente van december Vegetarische pompoensoep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *