Snel en gezond roerbak recept
Roerbak is een heerlijk en gezond gerecht dat je in een handomdraai op tafel hebt. Het is perfect voor een doordeweekse maaltijd of als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan. In deze blog vind je een recept voor een vegan roerbak met broccoli en paprika. Dit gerecht is niet alleen snel en makkelijk te maken, maar ook boordevol groenten.
De voordelen van een vegan roerbak
Een vegan roerbak is een goede bron van voedingsstoffen. Broccoli is bijvoorbeeld een goede bron van vitamine C, kalium en vezels. Paprika bevat veel vitamine C, bètacaroteen en vitamine K.
Daarnaast is een vegan roerbak een goede manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen. In dit recept gebruik je maar liefst 200 gram broccoli en 1 rode paprika.
Tips voor een vegan roerbak
Om je vegan roerbak nog lekkerder te maken, heb ik nog een paar tips voor je:
- Gebruik verschillende groenten voor een extra lekkere en kleurrijke roerbak. In dit recept gebruik ik broccoli en paprika, maar champignons, wortels, aubergine, courgette of peultjes of sperziebonen zijn ook heerlijk
- Voeg wat tofu, tempeh of vleesvervanger toe voor een vullender gerecht en meer eiwitten. Zelf vind ik sticky tofu of knapperige tofu hierbij super lekker.
- Maak je eigen woksaus voor een extra lekkere smaak. Dat is meteen een stuk goedkoper en gezonder dan een kant en klare woksaus. In het recept
- Serveer de roerbak met rijst of noedels.
Hoe maak je zelf een woksaus?
Woksausjes geven veel smaak aan roerbak of wokgerecht. Je kunt ze kant en klaar in de supermarkt kopen. Heel erg makkelijk natuurlijk, maar ook best wel duur en minder gezond dan wanneer je het zelf maakt. Je hebt er maar een paar ingredienten voor nodig. En deze ingredienten kun je ook nog eens heel goed gebruiken in allerlei andere makkelijke Aziatische gerechten.
Voor de woksaus gebruik je: sojasaus, maizena, gembersiroop en sesamolie. De sojasaus en sesamolie zorgen voor de umami. De gembersiroop voor een zoetje en de maizena zorgt ervoor dat de saus wat indikt. Je kunt eventueel extra maizena toevoegen als je het sausje nog wat dikker wil.
Roer de ingredienten door elkaar en je woksausje is klaar om te te voegen aan de roerbak groente!
Meer lekkere Aziatische recepten
Hou jij ook van Aziatische gerechten, maar wil je niet te veel ingewikkelde ingredienten en wil je dat het gerecht snel klaar is? Probeer dan ook eens een van deze lekkere vegan gerechten!
Snelle vegan roerbak met broccoli en paprika
Ingrediënten
- 250 gram (zilverlies) rijst
- 400 gram broccoli
- 3 eetlepels zonnebloemolie of arachide
- 3 cm gember vers
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 paprika
- zout
- peper
Zelfgemaakte woksaus
- 75 ml sojasaus
- 3 theelepels maizena
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel sesamolie
Optioneel
- sesamzaadjes
- verse koriander
Instructies
- Kook of stoom de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snij de broccoli in roosjes. Kook de broccoli ongeveer 4 minuten in kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Zet even apart.
- Verwarm de ollie in een hapjespan.
- Verwijder de schil van de gember, ui en knofllook. Snipper de ui en snij de knoflook en gember fijn.
- Doe de ui, knoflook en gember in de pan en bak ongeveer 2 minuten. Was intussen de paprika en snij in reepjes.
- Voeg de paprika toe aan de pan en bak 2 minuten mee. Voeg de broccoli toe.
- Doe de sojasaus, gemberiroop, sesamolie en maizena in een schaaltje en roer goed door. Schenk de zelfgemaakte woksaus over de groente en laat 2 minuten pruttelen. Breng eventueel op smaak met zout en peper
- Serveer met de rijst.
Optioneel
- Serveer optioneel met wat sesamzaadjes en/of verse koriander
Kidsproof tips
- Dit roerbak / wok gerecht kun je heel goed serveren aan je kinderen.Â
- Houdt jouw kind niet van broccoli? Sperziebonen zijn ook heel lekker in dit gerecht.Â
- Is de saus potentieel een probleem? Serveer deze dan apart op tafel.Â
Review