Snel en makkelijk vegan roerbakrecept

Als ik bij ons thuis Aziatische noedels serveer, dan weet ik van tevoren dat de borden helemaal leeg gaan. Iedereen, inclusief de kinderne is er gek op. En dat vind ik heel fijn. Want noedels zijn ideaal om een lekker makkelijk voedzaam vegan gerecht mee te maken. Ik gebruik zelf altijd volkoren noedels of udon noedels. Dat vind ik het lekkerst. Volkoren noedels zijn doorgaans een stuk voedzamer omdat er meer vezels en eiwitten in zitten. Verder doe ik altijd veel groente in een noedelgerecht. Ik kijk dan meestal wat ik nog in huis heb.

Hoe maak je roerbaknoedels zonder pakjes en zakjes?

Supermarkten staan vol met kant en klare woksausjes en roerbak sauzen. Maar wist je dat je dit eigenlijk heel eenvoudig zelf kunt maken? Dat is een stuk goedkoper, gezonder en lekkerder. Mijn favoriete basis woksaus bestaat uit: zonnebloemolie, sesamolie, sojasaus, rijstazijn, dadelsiroop (of andere zoetmaker zoals gembersiroop), en chilivlokken (of sambal).

Ik roerbak eerst altijd met mijn groente en blus deze vervolgens af met de woksaus ingredienten. Laat heel kort even pruttelen en voeg dan de noedels toe.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Recept voor noedels met spitskool en tofu
Vegan noedels met spitskool, peultjes en tofu

Ingredienten voor vegan noedels met tofu

Haal de volgende ingredienten in huis voor de lekkerste Aziatische noedels met tofu voor 4 personen:

Knapperige tofu

  • 375 gram tofu
  • 2 eetlepels maizena
  • zout
  • cayennepeper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Overig

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 2 paprika’s
  • 1 spitskool
  • 2 wortels
  • 200 gram peultjes
  • 250 gram volkoren mie

Woksaus

  • 50 ml zonnebloemolie of arachideolie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1,5 eetlepel dadelsiroop of ahornsiroop, agavesiroop of honing (niet vegan)
  • 1 mespuntje chilivlokken

Hoe maak je kidsproof Aziatische noedels?

Deze noedels zijn ook heerlijk met kinderen. Je kunt de noedels kidsproof maken door groente te kiezen die jouw kind lekker vindt. Houdt jouw kind bijvoorbeeld niet van spitskool? Laat dit dan achterwege. Is jouw kind fan van sperziebonen? Gebruik die dan in dit recept. Je kunt eventueel ook alle groente los van elkaar koken en alle ingredienten (noedels, losse groente, sausje) apart serveren op tafel. Zo kan iedereen genieten van een lekkere noedelmaaltijd.

Meer vegan Aziatische recepten

Houdt jij van vegan eten en eet je graag Aziatisch? Dan vallen deze recepten vast ook in de smaak!

Aziatische vegetarische kip met rijst en komkommer-radijssalade
Dit is een fantastisch fris en licht recept; Aziatische kip met rijst. Gemarineerde vegetarische stukjes, rijst en een heerlijk frisse radijs-komkommersalade. Een fijne lente en zomermaaltijd!
Bekijk recept
Aziatische noedels met groenten
Deze noedels met groenten zijn een van mijn favoriete recepten als ik snel iets op tafel wil krijgen en geen strijd wil met de kids Iedereen bij ons thuis vindt deze roerbakmie namelijk heerlijk! De saus maak je zelf van sojasaus en sesamolie. Het staat binnen 20 minuten op tafel. Wat wil je nog meer? 
Bekijk recept
Recept voor vegan noedels
Fried rice met knapperige tempeh
Dit is een heerlijke vegan nasi met prei en sperziebonen. De knapperige tempeh maakt het helemaal af. Maak de fried rice zonder pakjes en zakjes.
Bekijk recept

Vegan noedels met spitskool, peultjes en tofu

Dit is een heerlijk voedzaam vegan maaltijd met noedels, tofu, spitskool en peutljes. Makkelijk om te maken en ontzettend lekker!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch
TrefwoordMie, Noedels, Spitskool, Tofu, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

Knapperige tofu

  • 375 gram tofu
  • 2 eetlepels maizena
  • zout
  • cayennepeper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Overig

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 2 paprika
  • 1 spitskool
  • 2 wortel
  • 200 gram peultjes
  • 250 gram volkoren mie

Woksaus

  • 50 ml zonnebloemolie of arachideolie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1,5 eetlepel dadelsiroop of ahornsiroop, agavesiroop of honing (niet vegan)
  • 1 mespuntje chilivlokken

Instructies

  • Snij het blok tofu in de lengte doormidden. Leg de tofu op een stuk keukenpapier. Leg er keukenpapier op en leg er vervolgens iets zwaars op, zoals een paar kookboeken. Laat het vocht ongeveer 15 minuten uit de tofu trekken.
  • Snij de tofu in blokjes. Doe in een schaal en strooi de maizena erover. Schudt de schaal zodat alle tofublokjes bedekt zijn met maizena. Breng op smaak met wat zout en cayennepeper.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de tofublokjes in ongeveer 20 minuten gaar. Schudt de pan goed tussendoor, zodat alle kanten van de blokjes knapperig worden.

Overig

  • Schil de wortel en snij in plakjes.
  • Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    Voeg de laatste 3 minuten de wortelplakjes en de peulltjes toe en kook deze mee.
    Giet af en zet apart.
  • Schil de ui, knoflook en gember en snij fijn.
  • Verwarm de zonnebloemolie in een hapjespan en bak hierin de ui, knoflook en gember voor ongeveer 4 minuten.
  • Was de paprika. Snij in blokjes.
    Was de spitskool en snij in flinterdunne reepjes.
  • Bak de paprika een paar minuten mee met de ui.
    Voeg vervolgens de spitskool toe en bak 4 minuten mee.
  • Meng de ingredienten voor de saus (de zonnebloemolie, sesamolie, sojasaus, dadelsiroop, rijstazijn, sesamzaadjes en chilivlokken).
  • Doe de tofublokjes bij de spitskool. Schenk de saus erover.
    Voeg de mie, wortel en peultjes toe en bak nog 2 minuten mee. Roer goed door.

Kidsproof tips

  • Dit is een heerlijk basisrecept voor noedels zonder pakjes en zakjes. Varieer met groente die jouw kind lekker vindt. Bijvoorbeeld sperziebonen en broccoli. 

Hoe maak je tofu knapperig?

Ik hoor heel vaak terug van mijn volgers dat ze wel vaker vega willen eten, maar dat ze tofu niet lekker vinden. Dat snap ik heel goed, want een blok tofu smaakt nergens naar. Maar je kunt tofu echt ontzettend lekker bereiden. Eerder schreef ik een blog over hoe je tofu knapperig maakt. Zo krijg je de knapperigste tofu:

  1. Vocht uit laten lekken
  2. In blokjes snijden
  3. Maizena (en evt zout en cayennepeper) over de tofu blokjes
  4. Bakken in plantaardige olie zodat alle kanten van de blokjes knapperig worden

Hierna kun je evevntueel nog een sticky saus over de tofu doen, zoals ketjap, of de woksaus uit dit recept.